KME bemutatkozás


Ne a sikerre törekedj, hanem arra, hogy értéket képviselj.
(Albert Einstein)

A Kerékpáros Miskolc Egyesületet 12 fő magánszemély alapította 2011-ben, bírósági bejegyzésünk 2011. december 3-án vált jogerőssé, azóta folyamatosan működünk.

Az alapítás célja az volt, hogy a KME folytatója legyen a Miskolcon akkor már évtizedes múltra visszatekintő civil kerékpáros érdekérvényesítésnek. Megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy Miskolc végre valóban kerékpározásbarát várossá váljék, a város közlekedésében a kerékpár foglalja el az őt megillető helyet, a kerékpározás egyre több városlakó mindennapi életének részévé váljék.

A város fenntartható fejlődési pályára állításának, Miskolc élhetőbb, szerethetőbb várossá válásának egyik alappillére a kerékpározás nagy részaránya Miskolc közlekedésében. Ezért kezdtünk foglalkozni az úthálózat fejlesztésének, kerékpározásbaráttá alakításának kérdéseivel, emeltük és emeljük fel szavunkat a számos hiányosság kiküszöbölése érdekében.

Hamar rádöbbentünk, hogy itthon a fejlődés legnagyobb akadálya a tudáshiány. Ezért egyre több időt szenteltünk tanulásra, a fejlett közlekedésű és közlekedésbiztonságú városok, államok jógyakorlatainak és a jógyakorlatok szakmai hátterének megismerésére.

Kiderült, hogy hiba a kerékpárra önmagában tekinteni: rendszerbe, a többi közlekedési móddal együtt a városi közlekedés rendszerébe illesztve, a városi közlekedés rendszerét pedig a városi közterületek, a városszövet egészét figyelembe véve szabad csak vizsgálni.

Mára kikristályosodott szakmai profilunk: a legvédtelenebb úthasználók biztonsága, az élhető város és közlekedése, az aktív közlekedési módok problémái, mobilitásra nevelés, szemléletformálás.

Az alapítás idején az egyesület tevékenységét elég széles spektrumon képzeltük el. Egészen 2017-ig foglalkoztunk pl. túraszervezéssel is, minden évben gondosan összeállított túranaptár alapján. Azután fokozatosan tisztítottuk profilunkat, azokat a tevékenységeket, amelyek kilógtak a fő profilból, elhagytuk. Ezzel nem okoztunk űrt, hiányt, hiszen az örvendetesen szaporodó számú kerékpáros egyesületek zöme épp ezekkel a szabadidős tevékenységekkel foglalkozik. Ettől még természetesen fontos értéknek tekintjük az emberi életet, ezért a hosszú távon is jó életminőség elérése érdekében célunk a szabadidős (turisztikai és sportolási célú) kerékpározás fejlődésének támogatása is, azonban egyesületünk a közlekedésszakmai profilra fókuszál.

Az elmúlt években rengeteg dologgal foglalkoztunk, ezek jó része honlapunkról megismerhető.

A korábbi forgalomszámlálások és általunk készített más szakmai dokumentumok fájljait külön oldalra gyűjtöttük össze.

A Kerékpáros Miskolc Egyesület 2012-ben kezdeményezte az akkori városvezetésnél – külföldi példákat bemutatva – a városi kerékpáros kerekasztal létrehozását. Javaslatunkat a városvezetés elfogadta, és megalakította a kerekasztalt.

Az eredeti tervekhez képest (negyedéves gyakoriságú ülésezés) ritkábban összehívott kerekasztal olykor eredményes, olykor meddő vitái a letölthető dokumentumokból követhetők.
A 2019 őszén megalakult új városvezetés a kerekasztal további működtetésétől elzárkózott, így újabb ülések nem várhatók.

Együttműködésre törekszünk az élhető városért, a közlekedés fenntartható megszervezéséért dolgozó civil szervezetekkel, egyesületekkel.

Örömünkre szolgál, hogy szoros szakmai együttműködésben dolgozhatunk a Magyar Kerékpárosklubbal.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Standolás a Centrum előtt

Fotó: Orosz Péter Photography // Kerékpáros Miskolc Egyesület

Utoljára módosítva: 2022-01-22 09:13