Critical Mass


A Critical Mass mára az egész világon ismert és elterjedt kerékpáros felvonulás. A különböző országok különböző városaiban nagyon sokféle értelmezése létezik.
Critical Mass a világban

A Critical Mass mára az egész világon ismert és elterjedt kerékpáros felvonulás. A különböző országok különböző városaiban nagyon sokféle értelmezése létezik.

Célja általában a kerékpározás és a fenntartható közlekedés népszerűsítése és a kerékpárosok biztonságának növelése.
Német nyelvterületen hangsúlyozottabban tiltakozási formaként úgy definiálják, hogy a nem motorizált közlekedők látszólag véletlen és nem szervezett találkozása, amikor csupán a tömeggel és a koncentrált fellépéssel, a belvárosokon át haladó, közös és nem hierarchikus tiltakozó menettel hívják fel a figyelmet az egyéni gépjármű-közlekedéssel szembeni igényeikre és jogaikra. Nem a gépjárműforgalom akadályozása a cél, hanem a figyelem felhívása a kerékpárosok jogaira.

Emellett a Critical Mass jókedvet is jelent, lehetőséget egymás megismerésére.

Általában is jellemző a spontaneitás, az, hogy a rendezvényt nem jelentik be előre a hatóságoknak, nincs is nevesített szervező, hiszen sok országban a CM gyakran konfliktusba torkollik a hatóságokkal.

Mégis, a legtöbb városban a hónap utolsó pénteki napján tartják a felvonulást, és magyar szemmel nézve nagyon kevés, 20-30 résztvevővel.

Vannak városok — nemzetközi szinten is kiemelkedő példa erre Budapest — ahol a CM köré komoly aktivista csoport szerveződött, megszervezve a kerékpárosokat, és hatékonyan képviselve érdekeiket a városvezetésnél.

Története

Az első CM-szerű bringás vonulás az 1970-es évek elején Stockholmban volt.

A CM közvetlen elődjének tekintett első kerékpáros felvonulást néhány tucat bringás1992. szeptember 25-én San Franciscoban tartotta, még Commune Clot néven. A résztvevők közül néhányan nem sokkal később egy kerékpárboltban megnézték Ted White Return of the Scorcher című filmjét a tengerentúli kerékpáros kultúráról. A filmben George Bliss HPV-tervező beszélt arról, hogy Kínában az autósok és a kerékpárosok jeladás nélkül, teljesen természetesen értetik meg magukat. A kereszteződésekben a bringások egészen addig feltorlódnak, amíg el nem érik a kritikus tömeget, amely ekkor át tud haladni a kereszteződésen. A filmbeli kritikus tömeg kifejezést felkapták, és Commune Clot helyett Critical Mass lett a második (és minden további) felvonulás neve.

A negyedik felvonulásra már mintegy százan lettek, a résztvevők száma azután ezerre nőtt.

A felvonulás világszerte elterjedt.

Mi, magyarok mindig hangsúlyozzuk, hogy a CM politikamentes, de külföldön ez nincs mindig és mindenhol így. 2004-ben New Yorkban például közel 400 massert tartóztattak le, akik Bush ellen tüntettek. De szerveztek már CM-et a G8 csúcstalálkozók ellen is , Genovában és Hamburgban.

Németországban az első modern CM 1997. szeptember 27-én, Berlinben volt. A mai német CM-ek központja Majna-Frankfurt és Berlin, jellemzője, hogy általában minden hónapban tartanak felvonulást, de szervezők nélkül és alig néhány száz résztvevővel.

A heidelbergiek önmeghatározása szerint az ő CM-ük — amelyet minden hónap első péntekjén tartanak — nem más, mint szervezett véletlen. Az ilyen, magyar szemmel nézve igen kicsi CM-eken 20-50 ember vesz részt.

Critical Mass-szlogenek
 • We aren’t blocking traffic, we are traffic!
 • One less car
 • Ride daily, celebrate monthly
 • Whose streets, our streets!
 • Critical Mass wird nicht veranstaltet, Critical Mass findet statt (de)
 • Die Autofahrer stehen nicht im Stau, sie sind der Stau. (de)
 • No oil!
 • Front side of a banner: “Honk if you like bicycles” Back side:”Thank you for waiting
 • Bicycling is not a crime!
 • The revolution will not be motorized
 • Burn fat no oil!
 • Don’t be a gashead – ride a bike!
 • Mass if you are critical!
 • Viva la velorution!
 • Traffic: It’s not just for cars anymore!
 • Tritt für tritt ins Paradies – mit dem Fahrrad für die Freiheit (de)
 • Bicis sí! — Autos no! (es)
A CM filmen

We ARE Traffic (1999) — A legismertebb CM-mel foglalkozó film, Ted White 1999-ben forgatta. Bemutatja, hogyan terjedt el a Critical Mass a világon. Fontos szerepet kap San Francisco, az első CM-étől, 1992-től az 1997-es felvonulásig.

Critical Mass Magyarországon

Magyarországon két jelentős környezetvédelmi esemény, a Föld napja (április 22.) és az európai autómentes nap (szeptember 22.) köré szerveződik a CM. Mára az évi két alkalom között óriási közösségi, és szakmai munka zajlik.

De nézzük, hogyan kezdődött! A Critical Mass Budapest alkalmi kerékpáros felvonulásnak indult, kinőve a Városi Biciklizés Barátai — nagyon kis létszámú — rendszeres havi, és a budapesti biciklisfutárok nem rendszeres akcióiból. 2001-ben Budapesten rendezték a kerékpáros futárok világbajnokságát, ekkor kb. 5-600 fő illegális éjszakai felvonuláson vett részt. Ekkor még szó sem volt internetes szerveződésről, így leginkább futárok és ismerőseik tekertek. A 2004-es Critical Mass Budapest igazából sorrendben is csak az ötven-hatvanadik felvonulás volt, az 1999-es és 2000-es OFF Pedálszemle után pedig csak a harmadik legális, bejelentett nagyrendezvény. A szervezésben viszont egyesítette az addigi szervezők minden erejét és tapasztalatát.

2004 szeptemberében Demszky Gábor akkori főpolgármester egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy az akkor csütörtökre eső autómentes nap alkalmából tartott rendezvényeket (és az ezek miatti útlezárásokat) vasárnap tartják meg, mivel azok a közlekedésben (ami akkor leginkább az autóforgalmat jelentette) nagy fennakadásokat okozna. Ezen felháborodva kezdték el szervezni az első Critical Mass felvonulást Budapesten, amelyen végül négyezren vettek részt, a kezdő- és végpontokon rendőri biztosítással.

A CM Budapest két meghatározó alakja két futár, Kükü és Sinya.

A Critical Mass fejlődését meghatározó módon segítette elő a honlapja, az internet, hiszen ez tette lehetővé, hogy a futárok mellett mások is megismerjék a CM-et és bekapcsolódhassanak. A criticalmass.hu 2005 augusztusától üzemel, és túlnőve a CM-en rengeteg bringázással összefüggő kérdésben vált a kerékpáros társadalom egyik legfőbb kommunikációs csatornájává.

2006-ban az Év civil szervezete díjat már odaítélték a mozgalomnak, mikor kiderült, hogy nem hivatalosan bejegyzett szervezet.

A felvonulások jellege folyamatosan változott, és a 2008. évi Föld napi vonulással bezárólag egyre családbarátabbá váltak, demonstrációból rendezvénnyé szelídültek. Ennek orvoslására 2008 őszén meghirdették a biciklis közlekedést: a gyökerekhez visszanyúlva, a kezdő- és végpontokon a rendőrségen bejelentett demonstráció zajlott, a kettő között azonban mindenkit a saját belátására és KRESZ-ismeretére bíztak a rendezők.

A budapesti CM a világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé nőtt, a legtöbb résztvevő 100000 volt, és az is megtörtént, hogy a menetben tekert a köztársasági elnök (Dr. Sólyom László) is.

A 2013. április 20-i CM-et Budapesten a szervezők már a legutolsóként harangozták be. A főváros közlekedése az eltelt évek alatt jelentősen átalakult, a kerékpár megkerülhetetlen tényezővé vált — amit alátámaszt, hogy folyik a közbringa rendszer kialakításának előkészítése, melynek kapcsán hatalmas összefüggő területek úthálózatát teszik kerékpáros-baráttá. A budapesti CM betöltötte feladatát, a búcsúemelés után a kerékpáros érdekvédelem súlypontja a Magyar Kerékpárosklubra helyeződik át.

Az ország többi városában azóta többféleképpen folytatják: van, ahol továbbra is kettő, máshol évi egy felvonulást tartanak.
A miskolci szervezők az őszi időpont, az Európai Autómentes Nap mellett döntöttek, nálunk tehát mindig szeptember 22-én van CM.

Critical Mass Miskolcon
A Critical Mass Miskolc célja

A Critical Mass Miskolc a közlekedési célú, mindennapos kerékpározást népszerűsíti, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenését szeretné elérni.

A legfőbb cél: megmutatni a kerékpárt. A kerékpárt, amely jármű, ezért az úton, a járművek közt a helye.

Célunk, hogy Miskolcon a kerékpározás közlekedésen belüli részaránya megközelítse, majd elérje a civilizált európai városokban átlagos 10-15 %-ot. Célunk a fenntartható mobilitás, melyben fontos helye van a közösségi közlekedésnek is.
Szeretnénk elérni, hogy Miskolc úthálózata biztonságosan kerékpározható, infrastruktúrája kerékpáros-barát legyen.

A miskolci CM-ek útvonala
 1. 2005. szeptember 22. 8,1 km, a Hősök teréről az Andor utcán a Diósgyőr Városközpontig, ott fagyizás, majd az Adyban filmnézés.
 2. 2006. április 22. 4,3 km, sportcsarnok- Corvin u. — Szentpáli u. — Madarász Viktor u. — Batthyány u. — Palóczy u. — Kis-hunyad u. — Malomszög u. — Szent István u. — Rácz György u. — Toronyalja — Papszer — Görgey u. — sportcsarnok.
 3. 2006. szeptember 22. 9,6 km, sportcsarnok — Papszer — Rákóczi u. – Bartók tér — Győri kapu — Károly u. — Andor u. — Vologda u. — Ilona u. — Kis-hunyad u. — Palóczy u. — Horváth Lajos u. — Szentpáli u. — Corvin u. — Uitz B. u. — Szemere u. — Görgey u. — sportcsarnok.
 4. 2007. április 22. 9,5 km, sportcsarnok — Papszer — Rákóczi u. — Kálvin J. u. — Bartók tér — Hunyadi u. — Szent István u. — Győri kapu — Andrássy út — Újgyőri főtér — Vasgyári u. — Kiss Ernő u. – Nagysándor József u. — Meggyesalja — Papszer — Görgey u. — a könyvtár mögött visszaérkezés a sportcsarnokhoz.
 5. 2007. szeptember 22. 5,1 km, sportcsarnok — Görgey u. — Szemere u. — Hősök tere — Batthyány u. — Palóczy u. — Kis-hunyad u. — Tizeshonvéd u. — Nagyváthy u. — Meggyesalja — Papszer — Görgey u. — sportcsarnok.
 6. 2008. április 20. 10,3 km, sportcsarnok — Görgey u. — Kazinczy u. — Hősök tere — Petőfi tér — Jókai u. — Fazekas u. — Vologda u. — Győri kapu — Újgyőri főtér — Vasgyári út — Kiss Ernő út — Meggyesalja — Papszer — Görgey u. — sportcsarnok.
 7. 2008. szeptember 21. 10,4 km, sportcsarnok — Corvin u. — Szentpáli u. — Szeles u. — Jókai u. — Fazekas u. — Vologda u. — Győri kapu — Andrássy út — Újgyőri főtér — Vasgyári út — Kiss Ernő út — Nagysándor József u. — Meggyesalja — Papszer — Görgey u. — sportcsarnok;
  1. 2008. szeptember 22.: belváros (városháza — Széchenyi u. — sportcsarnok).
 8. 2009. április 22. 10,4 km, sportcsarnok — Corvin u. — Szentpáli u. — Szeles u. — Jókai u. — Fazekas u. — Vologda u. — Győri kapu — Andrássy út — Újgyőri főtér — Vasgyári út — Kiss Ernő út — Nagysándor József u. — Meggyesalja — Papszer — Görgey u. — sportcsarnok.
 9. 2009. szeptember 22. 10,4 km, sportcsarnok — Corvin u. — Szentpáli u. — Szeles u. — Petőfi tér — Fazekas u. — Vologda u. — Thököly u. — Győri kapu — Újgyőri főtér (EMELÉS) — Vasgyári út — Kiss Ernő u. — Nagysándor József u. — Meggyesalja — Toronyalja — Erzsébet tér (EMELÉS) — Papszer — Mindszent tér — Görgey u. — sportcsarnok (EMELÉS)
 10. 2010. április 22. 10,2 km, sportcsarnok — Kazinczy u. — Vologda u. — Győri kapu — Újgyőri főtér — Kiss Ernő u. — Meggyesalja — Papszer — sportcsarnok
 11. 2010. szeptember 22. 6,8 km, sportcsarnok — Szemere u. — Uitz Béla u. — Dayka Gábor u. — Vologda u. — Fazekas u. — Jókai u. — Petőfi tér — Szentpéteri kapu — Levente vezér u. — Huszár u. — Szeles u. — Hatvanötösök utcája — Zsolcai kapu — Soltész Nagy Kálmán u. — Bajcsy-Zsilinszky u. — Ady-híd — Király u. — Vörösmarty u. — Uitz Béla u. — Szemere u. — sportcsarnok.
 12. 2011. április 22. 10,9 km, sportcsarnok — Corvin u. — Madarász Viktor u. — Hősök tere — Kazinczy u. (emelés) — Szemere u. — Görgey u. — Csabai kapu — Miskolctapolcai út — Csermőkei út — Egyetemi út (körbekerékpározva előbb a régi, majd az új főépülethez térve, utóbbinál rövid időre emelésre megállva) — Csermőkei út — Miskolctapolcai út — Csabai kapu — Görgey u. — sportcsarnok (emelés).
 13. 2011. szeptember 22. 10,9 km, sportcsarnok — Corvin u. — Madarász Viktor u. — Hősök tere — Kazinczy u. (emelés) — Szemere u. — Görgey u. — Csabai kapu — Miskolctapolcai út — Csermőkei út — Egyetemi út (körbekerékpározva előbb a régi, majd az új főépülethez térve, utóbbinál rövid időre emelésre megállva) — Csermőkei út — Miskolctapolcai út — Csabai kapu — Görgey u. –sportcsarnok (emelés).
 14. 2012. április 22. 6,6 km, sportcsarnok — Corvin u — Uitz Béla u. — Petőfi u. — DTM — Thököly u. — ÉTM — Petőfi tér — Kazinczy u. — Szemere u. — sportcsarnok (emelés). (Rövidített, mert útépítés miatt az Andor utcára nem tudtunk bemenni.)
 15. 2012. szeptember 22. 10,8 km, sportcsarnok– Corvin u. — Szentpáli u. — ÉTM –Kőporos — Andor u. — Károly u. — Győri kapu –Újgyőri főtér — visszafordulásnál, itt EMELÉS úgy, hogy egymással szembefordulva emel a két oldal — Győri kapu — Thököly u. — Kiss Ernő u. – Nagysándor József u. — Meggyesalja –Papszer — sportcsarnok (emelés).
  1. Bevonulás Nyékládházáról és vissza
  2. Bevonulás Felsőzsolcáról és vissza
 16. 2013. április 22. 9,5 km, sportcsarnok — Mindszent tér — Papszer — Kálvin u. — Petőfi u. — Malomszög u. — Tízeshonvéd u. — Győri kapu — Thököly u. — Kőporos — Andor u. — Károly u. — Győri kapu — Szent Anna tér — Szent István u. — Hunyadi u. — Dayka Gábor u. — Kis-Hunyad u. — Palóczy u. — Deák tér — Hősök tere — Kazinczy u. — Görgey u. — sportcsarnok (emelés).
 17. 2013. szeptember 22. 9,6 km, sportcsarnok — Görgey u. — Corvin u. — Vörösmarty u. — Soltész Nagy Kálmán u. — Bajcsy-Zsilinszky u. — Baross Gábor u. — 3 sz. főközlekedési út átvezető szakasza — 3 sz. fkl. út 188+500 sz. szelvény (körforgalom előtt, emelés) — 3 sz. főközlekedési út átvezető szakasza — Baross Gábor u. — Bajcsy-Zsilinszky u. — Soltész Nagy Kálmán u. — Vörösmarty u. — Corvin u. — Görgey u. — sportcsarnok (emelés).
 18. 2014. szeptember 22. 7,5 km, sportcsarnok — Görgey Artúr u. — Mindszent tér — Papszer — Kálvin János u. — Petőfi Sándor u. — Dayka Gábor u. — Kis Hunyad u. — Vologda u. — Fazekas u. – Jókai Mór u. — Szeles utca — Ady Endre u. — Zsolcai kapu — Soltész Nagy Kálmán u. (emelésa Szilágyi Dezső Általános Iskola előtt) — Ifjúság útja — Csabai kapu — Görgey Artúr u. — sportcsarnok (emelés).
 19. 2015. szeptember 22. 7,9 km, sportcsarnok — Görgey Artúr utca — Corvin utca — Szentpáli utca — a kanyarodósávon át Petőfi tér — Szentpéteri kapu — 26 sz. fkl. út városi átvezető szakasza — Bosch/Temető jelzőlámpás csomópont — kamionparkoló szervizút (emelés) — áruházak előtti körforgalom — Repülőtéri út jelzőlámpás csomópontja — 26 sz. fkl. út városi átvezető szakasza — Petőfi tér — Kazinczy utca — Szemere utca — Görgey Artúr utca — sportcsarnok (emelés).
 20. 2016. szeptember 22. 12,3 km, sportcsarnok — Mindszent tér — Papszer — Uitz Béla u. — Szemere u. — Arany János u. — Corvin u. — Vörösmarty u. — Soltész Nagy Kálmán u. — Bajcsy-Zsilinszky út a Baross Gábor útig és onnan vissza majd tovább a Szinvaparkig — Ady Endre u. — Búza tér — Horváth Lajos u. — Szentpáli u. Madarász Viktor u. — Palóczy u. — Kis-Hunyad u. — Dayka Gábor u. — Hunyadi u. — Tízeshonvéd u. — Győri kapu — Thököly u. — Andor utca (emléktábla leleplezése és emelés) — Zoltán u. — Győri kapu — Thököly u. — Kiss Ernő u. — Damjanich u. — Gyár u. — Avasalja — Toronyalja — Rácz György u. — parkoló — Szent István tér/Városház tér (emelés).
 21. 2017. szeptember 22. 10,0 km, sportcsarnok — Görgey u. — Csabai kapu — Miskolctapolcai út — Csermőkei út — Egyetem út (körbekerékpározva előbb a régi, majd az új főépülethez térve, ott emelés) – Gyermekváros – Gyermekvárostól a Miskolctapolcai útra vezető névtelen út — Miskolctapolcai út — Csabai kapu — Görgey u. – Mindszent tér — Papszer — Kálvin János u. — Szent István tér/Városház tér (emelés).
 22. 2018. szeptember 22. 14,0 km, sportcsarnok — Görgey u. — Csabai kapu — Csabavezér út — Pesti út — Bogáncs u. – Erkel Ferenc u. – Mohostó u. — Miskolci u. — Kisfaludy Károly u. —Vörösmarty Mihály u. – Uitz Béla u. — Kálvin János u. —Bartók Béla t. — Hunyadi János u. — Szent István tér/Városház tér (emelés).
A miskolci CM-eken résztvevők száma
 1. 2005. szeptember 22. — 26
 2. 2006. április 22. — 350
 3. 2006. szeptember 22. — 230
 4. 2007. április 22. — 500
 5. 2007. szeptember 22. — 350-400
 6. 2008. április 20. — 450
 7. 2008. szeptember 21. — 220
 8. 2009. április 22. — 550-560
 9. 2009. szeptember 22. — 450
 10. 2010. április 22. — 500-600
 11. 2010. szeptember 22. — 806
 12. 2011. április 22. — 620
 13. 2011. szeptember 22. — 720
 14. 2012. április 22. — 790
 15. 2012. szeptember 22. — 710
 16. 2013. április 22. — 500
 17. 2013. szeptember 22. — 650
 18. 2014. szeptember 22. — 500
 19. 2015. szeptember 22. — 250
 20. 2016. szeptember 22. — 250
 21. 2017. szeptember 22. — 165
 22. 2018. szeptember 22. — 90
A Critical Mass Miskolc frontemberei

A Critical Mass Miskolc főszervezői (akik a rendezvényt a hatóságoknak bejelentették, és megrendezéséért felelősséget vállaltak; munkájukat természetesen sok-sok további szervező segítette):

 1. 2005. szeptember 22. — Rodrigó
 2. 2006. április 22. — Rodrigó, Kerékgyártó Róbert
 3. 2006. szeptember 22. — Rodrigó
 4. 2007. április 22. — Rodrigó
 5. 2007. szeptember 22. — Rovinár Krisztina, Rodrigó, Lovas Gábor
 6. 2008. április 20. — ?, Rodrigó szónokol
 7. 2008. szeptember 21. — Rovinár Krisztina; Utófelvonulás: szeptember 22. — Zöld Kapcsolat Egyesület?/Öki?
 8. 2009. április 22. — Illés Dolly
 9. 2009. szeptember 22. — Orosz Péter
 10. 2010. április 22. — Orosz Péter
 11. 2010. szeptember 22. — Pál Viktor
 12. 2011. április 22. — Bodnár Róbert, Kunhalmi Zoltán, Orosz Péter
 13. 2011. szeptember 22. — Rovinár Krisztina, Kunhalmi Zoltán, Orosz Péter
 14. 2012. április 22. — Rovinár Krisztina, Kunhalmi Zoltán, Orosz Péter
 15. 2012. szeptember 22. Kunhalmi Zoltán, Orosz Péter, Terenyei Tamás;
  • Bevonulások helyi főszervezői: Nyékládháza — Bogyó Péter, Felsőzsolca — Pozsonyi Zoltán
 16. 2013. április 22. — Kunhalmi Zoltán, Paszternák Ádám
 17. 2013. szeptember 22. — Elek Ádám, Orosz Péter
 18. 2014. szeptember 22. — Dobozi Szabolcs, Orosz Péter
 19. 2015. szeptember 22. — Vascsák Roland
 20. 2016. szeptember 22. — Vascsák Roland
 21. 2017. szeptember 22. — Imregh András, Vascsák Roland
 22. 2018. szeptember 22. — Imregh András, Vascsák Roland
A miskolci CM-ek hivatalos matricái

A miskolci CM-eken sok esetben osztottak magánkezdeményezésre matricákat a gyülekezés alatt.

Debreceni mintára a 13. CM-től vált rendszeressé, hogy a beérkezés utáni emelést követően a szervezőcsapat tagjai végigjárják a felvonulókat, és emlékbe adott matricával köszönnek el tőlük a következő felvonulásig.

A hivatalos matricák:

2011. szeptember 22. - Tervező: Novák Gergely

2012. április 22. – Tervező: Csüllög Imre

2012. szeptember 22. - Tervező: Novák Gergely

2013. április 22. – Tervező: Kövér Tibor

2013. szeptember 22. – Tervező: Novák Gergely

2014. szeptember 22. – Tervező: Orosz Péter

2015. szeptember 22. – Tervező: Orosz Péter

2016. szeptember 22. Tervező: Imregh András ötlete alapján Vascsák Roland

2017. szeptember 22. Tervező: Imregh András

Képek a miskolci Critical Mass-ekről

Van képed hozzá? Töltsd fel a webre és küldd át a linket az info@kerekparosmiskolc.net címre!

Mit csinálnak a szervezők?

A szervezőkkel szemben különösebb követelmények nincsenek, a következő CM-en bátran jelentkezhetsz, ha képes vagy fegyelmezett lenni, biztosan ülöd meg a bringádat, szükség esetén tudsz határozott lenni, és szívesen vállalnál felelősséget a többiek biztonságáért, a CM sikeréért.

A szervezők többféle dolgot is csinálnak.

A menet élén haladók határozzák meg a menet haladási sebességét. Jelentős részben rajtuk múlik, hogy szétszakadozik-e a menet. Fontos feladatuk, hogy visszafogják azokat a fiatal csikókat, akik — ha tehetnék — még a felvezető rendőrautót is megelőznék.

Oldalbiztosítók: A menet két oldalán haladnak, folyamatosan figyelik felvonuló társaikat. Ügyelnek rá, hogy a közelükben haladó felvonulók ne hagyják el a menet részére lezárt forgalmi sávot, ne tekerjenek a szembejövő forgalommal szemben. Ha szükséges, rászólnak arra, aki a többieket zavaró módon bringázik, ugrat, vagy az autósokat sértegeti, stb. Fontos feladatuk, hogy segítsék a rendőrök munkáját. A kereszteződésekbe beállva segítenek zárni, és az utolsó felvonuló elhaladásáig maradnak. Utána csatlakoznak a menethez, és az utolsó pár előre fuss elve alapján folytatják.
Zárók: Az ő dolguk egyrészt a menet védelme hátulról, másrészt, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik esetleg bajba kerülnek. A CM-en nagyon sokan vagyunk, mindig előfordulhatnak apróbb problémák. Van két speciális záró feladat, ezekhez némi tapasztalat, szakértelem is hasznos. A mentőbringás, aki segíteni tud, ha valaki esetleg elesik, és a szervizbringás, aki apróbb műszaki problémák esetén segít.

A 20. Critical Mass MiskolC szervezői számára készült meglepetéstorta

A Critical Mass Miskolc a Facebookon

Orosz Péter, a miskolci CM egyik meghatározó alakja 2011-ben hozta létre a miskolci Critical Mass mozgalom Facebook-csoportját. A csoportnak már több mint 600 tagja van, és nem csupán a bringás felvonulásról szól, hanem egész évben diskurzusok színtere.

A Critical Mass Miskolc háttere

A Critical Mass költségvetéssel nem rendelkező rendezvény, fontos alapelve a függetlenség. Ennek megőrzése miatt külső segítséget is csak korlátozottan fogad el.

Az első felvonulások megszervezéséhez és egyáltalán, a városban a civil kerékpáros érdekvédelem megszerveződéséhez sok segítséget nyújtott az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány.

Mára a miskolci CM legfőbb hátterét, személyi feltételeit a Kerékpáros Miskolc Egyesület adja.

A Critical Mass Miskolc viselkedési szabályai

A Critical Mass Miskolc sok minden más mellett leginkább egy jó buli, ahová szeretettel várunk és ahol érezd jól magad.

De tudd azt is: nem egyedül leszel, és a forgalomban veszünk részt. Vigyáznunk kell önmagunkra és egymásra is, nehogy baleset történjen.

Ezért kérünk a CM viselkedési szabályainak betartására:

 • Jelszavaink:
  • Nem akadályozzuk a forgalmat, mi vagyunk a forgalom!
  • Az autók nem állnak a dugóban, hanem ők maguk képezik a dugót.
 • A CM politikamentes. Ne viseld semmilyen politikai párt jelvényét, zászlóját, logóját! Ne reklámozz sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselőjelölteket!
 • Ne kerékpározz ittasan! Ha szeszesitalt fogyasztottál, inkább maradj otthon, lesz CM jövőre is.
 • Fontos, hogy láthatók legyünk, mindig legyen jól működő lámpád, előre fehér, hátra piros fénnyel!
 • Amikor a menet összeáll az induláshoz, ne tolakodj! Engedd előre a lassabban haladókat: gyerekeseket, öregeket! Hidd el, így lesz jobb mindenkinek, így könnyebb lesz egyben tartani a menetet.
 • A kritikus tömeg együtt halad, segíts, hogy a menet ne szakadjon szét.
 • Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a mindenki által tartható tempó, kb.10-12 km/h.
 • Figyelj és vigyázz a gyerekekre és az öregekre! Elhisszük, hogy profi bringás vagy, nem kell hozzá semmilyen mutatványt bemutatnod.
 • Csak a részünkre kijelölt forgalmi sávot vedd igénybe, a sávot elhagyni nem szabad! A biztosítás csak a mi sávunkra vonatkozik, a többi sávban autók közlekedhetnek.
 • Ne járdázz!
 • A CM nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető Miskolcért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Ne provokáld az autósokat, és ne hagyd, hogy agresszív autósok provokáljanak! Nem a motorizált forgalom megbénítása, mások korlátozása a célunk, hanem csupán az, hogy a nem motorizált forgalom legalább időlegesen visszafoglalja a közösségi tér egy részét.
 • Tartsd be a szervezők és a rendőrök, polgárőrök utasításait! Nekik nem csupán jó buli a CM, ők érted, a biztonságodért dolgoznak.
 • Engedd el a megkülönböztetett járműveket!
 • Ne feledd, minden résztvevő felelős önmagáért!
 • Szólj rá azokra, akik vétenek ezek ellen a szabályok ellen, hiszen ezzel közös ügyünket járatják le!

AZ OLDAL CÍMKÉPE

2016. szeptember 22.
A huszadik Critical Mass Miskolc záróképe a Szent István téren.

Fotó: Kerékpáros Miskolc Egyesület

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:50