Döntéshozóknak


Ha nekem kellene tanácsot adnom a világon bármelyik városnak, az az lenne, hogy próbálják meg a városban élő embereket komolyabban venni. Legalább annyira komolyan, amennyire korábban az autóforgalmat komolyan vették.
(Jan Gehl)

Emberközpontú város

New York hosszú idővel ezelőtt explicit vagy implicit módon úgy döntött, hogy a legtöbb városi közterületet az autóforgalomnak adja át. Ez az, amiről döntenünk kell. A közlekedés nem technikai kérdés, hanem politikai.
(Enrique Peñalosa)

Prosperáló város

Aki az autók és az autóforgalom számára tervez várost, az autókat és autóforgalmat fog kapni. Aki az emberek és a közterületek számára tervez, az embereket és közterületeket fog kapni.
(Fred Kent)

Balesetmentes város

Koppenhágában elválasztjuk az autókat, a kerékpárokat, a gyalogosokat.
Ha túl kevés a hely, az autóktól vesszük el.
(Mikael Colville-Andersen)

Gyaloglásbarát város

Szükség van egy hierarchiára: először a gyalogosok, aztán a kerékpárosok, aztán a közösségi közlekedés, aztán az egyéni autóközlekedés.
(Mikael Colville-Andersen)

Kerékpározásbarát város

A városban a közlekedés feltételei akkor tekinthetők kerékpározásbarátnak, ha azokat bármilyen korú, különböző társadalmi és gazdasági körülmények között élő emberek eléggé biztonságosnak és kényelmesnek érzik ahhoz, hogy használják kerékpárjukat.
(André Pettinga)

Közösségiközlekedés-barát város

Nem az a fejlett város, ahol még a szegények is autóval járnak, hanem ahol még a gazdagok is a közösségi közlekedést választják.
(Enrique Peñalosa)

Döntéshozói GYIK

...bátorság és világos vízió nélkül nem megy.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Címképül Filus Norbert professzionális látványtervét választottuk, mely az Elephant Studio műhelyében készült.

A látványtervet Szeged önkormányzata használja a Megújul Szeged nevű projektjéhez. Érdemes ellátogatni a projekt honlapjára, mert sokat lehet tanulni belőle arról, hogy hogyan lehet civilizált, európai módon kommunikálni a közlekedésfejlesztést. A kitűnő címképpel ehhez szerettünk volna kedvet csinálni.

Ilyen a közlekedési képzés és a szemléletformálás a szeged.hu oldalon.

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:45