Vigyázz a városodra


Ne azt okold, hogy gyereked van, ha autót kell venni.
Hibáztasd a városvezetőidet, ha lehetetlen a gyerekekkel való biciklizés.
(Lior Steinberg)

Vigyázz a városodra

A megszületésünket követő első években világunk nagyrészt a családi otthonra korlátozódik, hogy aztán fokozatosan egyre táguljon: előbb városunkat, majd hazánkat, végül egyre több külföldi országot is megismerhetünk. Ez mind-mind jó és érdekes.

És tükröz egyfajta fontossági sorrendet. Egész életünkben az otthonunk marad számunkra a legfontosabb, akkor is, ha fizikai valójában, és abban is változhat, változik, hogy kikkel élünk egy fedél alatt.
Ám az otthon után következő első nagyobb kör a városunk, amelyben az otthonunk van, amelyet az ismerős falak, középületek, közterületek, vizek, parkok mellett sok-sok számunkra fontos ember, megélt élmény is megtestesít.

Ha ez így van, azt is jelenti, hogy otthonunk után a második legfontosabb környezeti érték az életünkben a város, amelyben élünk.

Nem is lehet kérdés, hogy városunk értékeinek, állapotának megőrzéséért, megvédéséért mindent meg kell tennünk.

A város nagyon bonyolult, élő, lüktető rendszer. Értékeinek megőrzése rengeteg mindent foglal magába, ezek közül honlapunkon egy részterülettel, a közlekedéssel foglalkozunk.

A városszövet és polgártársaink számára nagyon nem mindegy, hogyan közlekedünk a mindennapokban.

Az egyéni autóhasználat számos előnnyel jár, de korlátlan mértékben nem növelhető, mert nem fenntartható.
A városi területek túl értékesek és túl fontosak ahhoz, hogy értelmes és hasznos funkciók helyett túlzott mértékben használjuk autók tárolására és mozgatására.

Egy fő helyváltoztatása bármely más közlekedési módon sokkal kevesebb helyet igényel, mint egyéni autózással (fajlagos mutató).

Szintén fajlagosan nagyon nagy a levegőszennyező hatás és a zajkibocsátás is.

A fenntartható közlekedési módokat azért nevezik fenntarthatónak, mert fajlagosan sokkal kevesebb kárt okoznak és sokkal hatékonyabbak, gazdaságosabbak, mint az egyéni autózás. Például egy dízel autóbusz ugyan több károsanyagot bocsát ki 10 km megtételéhez, mint egy személyautó, de ha 50 embert szállítunk vele 10 km-re, az összességében lényegesen kevesebb mérget termel, mintha 50 személyautó tenné meg ezt a távolságot (vagy két személy/autóval számolva 25 autó). És minden más mutatóval is ez van. Érdemes belegondolni, milyen hosszú 50 egymás mögött haladó autó a követési távolságokat is beleértve, és mennyivel rövidebb egyetlen autóbusz. Városban mindig a hely a legkevesebb, a legértékesebb, ezért egyáltalán nem mindegy, mennyire helytakarékosan közlekedünk.

A fenntartható közlekedési módok közül meghatározó jelentőségű a közösségi közlekedés.

De ugyanilyen fontosak az aktív közlekedési módok, amilyen a gyaloglás és a mikromobilitás (a kerékpár és más emberi erővel hajtott eszközök, járművek, valamint az elektromos rásegítésű eszközök).

Honlapunk közlekedőknek szóló blokkjában a fenntartható, és különösen az aktív közlekedéshez szeretnénk kedvet csinálni, tanácsokat adni.

Vigyázz a gyerekekre, öregekre

Minden város igazi értékét ők adják. Bármennyire banális, de mégiscsak a gyerekek hordozzák a jövőt, az idősek pedig a tapasztalatot.
Viszont a közlekedésben mindkét csoport különösen veszélyeztetettnek számít, részben mert érzékszerveik még vagy már nem működnek tökéletesen, részben több más fizikai-fiziológiai okból.

Rájuk ezért nekünk, többieknek kell nagyon vigyáznunk.

Jó az a város, ahol a gyerekek, idősek is biztonságban élhetnek, közlekedhetnek.

Vigyázz, hogy nulla hulla legyen

Legalábbis gázolás, vagy járművek ütközése következtében.

Vannak már olyan közlekedésbiztonsági filozófiák a világban, amelyek ennek a célnak az elérését tűzik ki, mi több, olyan város, pl. Oslo is, amely tényleg elérte, hogy ne haljanak meg a területén emberek ütközés, gázolás következtében.

Arról, hogy hogyan lehetséges ez, az indexen írtunk.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Miskolc belvárosának kellős közepe, a Hősök tere.

Alul-középen egyetlen pici tornyocska részlete látszik a Földes Ferenc Gimnázium épületéből.

A szökőkút éppen befedve. A tér déli oldalán, a zsinagóga előtt a szabad térrésszel összemérhető nagyságú autóparkoló. Kelet felé a Régiposta utca egésze autóparkolóként funkcionál, miközben a bazártömb is parkolócunami, és jól látszik a képen a parkolóház is.

De vissza a térre. Alája is jutott mélygarázs. Ám így is akad, aki a főposta előtt parkol.

Mondhatnánk, itt aztán van minden. Vagy legalábbis majdnem minden...

Játszóeszközök a gyerekeknek például egyáltalán nincsenek.
Pihenőpadok vannak ugyan, de alig néhány.
Bringatámasz?
Ivókút, WC?
Kevéske zöld, valamennyi növény legalább akad.
Vajon rendben vannak a felülethasználati arányok?

Fotó forrása: travelo.hu

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:44