Prosperáló város


Aki az autók és az autóforgalom számára tervez várost, az autókat és autóforgalmat fog kapni. Aki az emberek és a közterületek számára tervez, az embereket és közterületeket fog kapni.
(Fred Kent)

A gyaloglás és a kerékpározás fejlesztésében nagy gát, hogy sokan attól tartanak, hogy ez az üzletek forgalmára káros hatással járhat.

A valóság pont fordítva van, a városok gazdaságának élénkítésére az egyik legjobb módszer a gyaloglás és a kerékpározás (mikromobilitás) feltételeinek javítása.

Vegyük a 650 ezer lakosú Rotterdam példáját.
A város becslései szerint az aktívabb mobilitásból – ami alatt a kerékpár modal split részarányának 5%-os és a gyaloglás modal split részarányának 3%-os növekedését értik – származó egészségügyi előnyök talán a legnagyobbak mind közül. Csak ebben a szcenárióban a cukorbetegek számának csökkenéséből származó előnyök évi 13 millió eurót tesznek ki.
És mi a helyzet a felülethasználattal? Ha a szcenárió szerint Rotterdamban 50 000 háztartás lemondana a második autóról, ez önmagában a helytakarékosság miatt évente több mint 5 millió eurót hozna.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Lior Steinberg fotóján egy rotterdami utcarészlet látszik.

A közterület egyensúlyát nem borították meg, bőséges alapterületet hagytak a kiülős helyeknek, ahol az emberek pihenhetnek, beszélgetnek.
A közlekedésre szolgáló felületet három részre osztották:

  • a középső úttesttörzs burkolatában a téglák 45 fokos szögben vannak elhelyezve. Ez optikailag megtöri a felületet, picit a forgalom elől elzárt területek sávozására emlékeztet, végeredményben sebességcsillapító hatású,
  • két szélén pedig egy-egy nyitott kerékpársávot látunk.

A csillapított belvárosi környezet van annyira veszélytelen, hogy gyalogosan is biztonsággal használható.

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:45