Élvezd a közösségi közlekedést


Ha a végén mindenki e-SUV dugóban áll, senkinek sem segítettünk.
(Burkhard Stork)

Utasként a városban?

Az egyéni autóhasználat számos más káros hatása mellett a hellyel is rendkívül pazarló: egy ember mozgása töredéknyi útfelületet igényel közösségi közlekedéssel, mint egyéni autózással.

Már ezért is érdemes megfontolni, hogy azokhoz az utazásokhoz, amelyeket nem muszáj autóval megtenni, a közösségi közlekedést válaszd.

Kombináld a mikromobilitással
A közösségi közlekedés jól kombinálható a mikromobilitással, pl. a megállóig rollerezhetsz, majd leszállás után ismét kinyitva a rollert, gyorsan és vidáman érkezhetsz úti célodhoz.

Kombináld a megosztó rendszerekkel
Ma már egyre több városban működnek közbringarendszerek, és előbb-utóbb terjedni fognak a rollermegosztók is.
Ahogy a saját roller, úgy a megosztott mobilitás eszközei is tökéletesen alkalmasak rá, hogy gyaloglás nélkül juss el a busz, a villamos megállójáig, vagy a megállótól az úti célodig.

Mire figyelj utasként?

A megállóhelyek megközelítésekor ügyelj a gépkocsiforgalomra. Ugyanígy, leszállás után is fontos a figyelmes közlekedés.
Ne lépj ki az autóbusz mögül az úttestre.
Leszállás után az autóbusz előtt se próbálj meg átkelni, hiszen holttérben leszel, a vezető nem lát.

Gyakori, hogy a kerékpárutakat, gyalog- és kerékpárutakat a megállóhelyeknél vezetik. Ilyenkor ajánlatos a kerékpárok forgalmára is figyelni.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Ha teljesen gondtalaul szeretnél utazni, bónuszként hasznosan tölteni az utazásra fordított időt. akkor a közösségi közlekedést neked találták ki.
Utazásod alatt nem kell figyelned a forgalomra, relaxálhatsz, vagy éppen dolgozhatsz, tanulhatsz kedved szerint.

Fotó forrása: Rich Smith // Unsplash

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:45