Használd felelősen az autód


A közúti közlekedésben a legnagyobb veszélyt az autók jelentik, amelyek gyorsabban haladnak, mint ahogy vezetőjük gondolkodni tud.
(Robert Lembke)

Autóval a városban?

Igen.
Ezt még egy nevében is kerékpáros egyesület sem gondolja ördögtől valónak, olyannyira nem, hogy mi magunk is használunk autót.
De próbáljuk ezt ésszel és felelősséggel tenni.

A baj nem az autóhasználattal van, hanem a mértéktelenné duzzadó autóforgalommal. Ehhez pedig mindenki hozzáteszi a magáét, aki többet autózik a feltétlenül szükségesnél, dugókat generálva, önmaga és mások sorsát rontva, a földi civilizációt pusztítva.

A felelősségtudatos városi autózás három alapvetése:

  1. Akkor használjuk az autót, amikor valóban szükséges, amikor tényleg nincs mivel kiváltani.
  2. A város nem versenypálya: bárhol, bármikor fölbukkanhatnak gyalogosok, gyerekek, öregek, kerékpározók, vagy éppen rolleresek. Olyan sebességet kell választanunk, hogy véletlenül se okozzunk kárt másokban.
  3. Városi környezetben az autózás talán legsúlyosabb ártalma, kártétele a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés. Ezért mindig állítsuk le a motort, ha fél–egy percnél hosszabb időre megállunk.

Az autóipar felelőtlen marketingeseinek hála, a korszerű autókról az embereknek a szabadság, a határtalanság, a száguldás, a verseny, az erő kifejezések jutnak eszébe.

Kevésbé tudatosodik bennünk, hogy autót vezetni elsősorban és mindenek előtt felelősség.

Mire figyelj autót vezetve?

Bizony, elég sok dologra. De leginkább a puhatestűekre.
Picit talán viccesen így szokás emlegetni a gyalogosokat, a különféle kütyükkel, rollerrel, hoverboarddal, biciklivel közlekedőket. Az ő biztonságuk nagymértékben a Te (gépjárművezető) felelősséged. Joggal kérdezheted, hogy miért?

Egyszerű fizika: a mozgási energia két összetevője a tömeg és a sebesség. És nem összeadjuk, hanem szorozzuk őket.

A képletből következik, hogy találkozásnál a nagy tömeg és nagy sebesség lezúzza a kis tömegű, kis sebességű testet, akkor is, ha az történetesen egy élő ember.

Egészen más, összehasonlíthatatlanul nagyobb mértékben vagyunk tehát veszélyesek a környezetünkben tartózkodó emberekre ha autót vezetünk, mintha bármely más módon közlekednénk.
A fokozott veszélynek fokozott felelősségtudattal, nagyobb szabályismerettel és szabálykövetéssel kell együtt járnia.
Legfontosabb, hogy tudatosodjon az autóvezetéssel járó veszélypotenciál.

Nem véletlen, hogy a hazai közúti közlekedést is alapvetően meghatározó államközi egyezmény külön nevesíti a legvédtelenebb úthasználókat, akikre minden járművezetőnek különös figyelmet kell fordítani.

MIT MOND A BÉCSI KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI EGYEZMÉNY?

  1. A járművezetőknek különös figyelmet kell fordítani a legvédtelenebb úthasználókra, úgymint a gyalogosokra, kerékpárosokra és főleg a gyerekekre, az idős és mozgáskorlátozott személyekre.
  2. A járművezetőknek vigyázniuk kell arra, hogy járműveik ne zavarják a közúton közlekedőket vagy az ennek szélein elhelyezkedő ingatlanokon lévőket, például olyan fölösleges zaj, por vagy füst előidézésével, ami elkerülhető.

(1980. évi 3. törvényerejű rendelet az 1968. évi november hó 8. napján Bécsben aláírásra megnyitott Közúti Közlekedési Egyezmény kihirdetéséről, 2. fejezet 7. cikk; az 1993. szeptember 3-án nemzetközi jogi értelemben hatályba lépett módosítást kihirdette: 2009. évi C. törvény)

Ez a passzus persze nem hatalmazza fel a gyalogosan, vagy éppen kerékpárral közlekedőket a szabályok felrúgására: a közúti közlekedés szabályait mindenkinek be kell tartania.
De az ember már csak emberből van. Bárkivel előfordulhat, hogy hibázik. És nagyon nem kellene, hogy egy kisebb hiba súlyos sérüléshez, vagy különösen halálhoz vezessen.

Érdemes figyelni az egyezmény másik idézett pontjára is: társadalomban élünk, nagyon fontos együttélési szabály, hogy úgy végezzük a dolgainkat, hogy azzal másokat a lehető legkevésbé zavarjunk.

Ahhoz, hogy biztosan ne veszélyeztess másokat, városi környezetben vezetve nagyon fontos a megfelelő sebességválasztás.
Mutatjuk az ábrát, amelyből kiderül a sebesség jelentősége.

Minél nagyobb sebességgel közelíted meg a zebrát, annál később fogsz tudni megállni.
A példabeli általános esetben már 50 km/h sebességgel is teljesen átgázol az autó azon a gyalogoson, akit 30 km/h-val megközelítve a zebrát még éppen nem gázolt volna el.
És a valóság általában durvább: számos körülmény befolyásolja a reakcióidőt és a fékutat egyaránt, a féktávolság esetenként a példánkban bemutatottnál jóval hosszabb lehet.
Városi körülmények között tehát nagy igazság a mondás: lassan járj, tovább érsz.

HELYEK ÉS HELYZETEK, AMIKOR TOPON KELL LENNED

1. Gyerekek, idősek közelében
Ők tipikusan korlátozott közlekedőképességűek. Emiatt velük szemben a bizalmi elv nem érvényes, mivel fejlettségi állapotuk, vagy érzékszerveik állapota, esetleg más ok miatt nem várható el tőlük a szabálykövető közlekedés. A korlátozott közlekedőképességű személyek köre persze ennél szélesebb, ide tartoznak pl. a különböző, közlekedőképességet befolyásoló fogyatékkal élők, de időlegesen – míg ki nem józanodnak – még a részegek is.
A lényeg, hogy a vezetőnek rájuk még jobban kell vigyáznia.

2. A közösségi közlekedés megállóhelyeinek közelében
Ilyen helyeken mindig előfordulhatnak sietős, kevésbé figyelő gyalogosok. Nem véletlenül írja elő a KRESZ a fokozott ügyelési kötelezettséget a villamos és az autóbusz megállóhelyeinél.

3. Gyalogos-átkelőhelyekhez közeledve
Ez az a hely, ahol mindig számítani kell gyalogosok felbukkanására. De görkorisokra, rolleresekre, kerékpározókra is. Fontos a zebra környékét, felállóhelyét is alaposan figyelni.
Aki kerékpárral áthajt a zebrán, annak nincs elsőbbsége (ami persze nem ok az elgázolására), de ha a kerékpárvezető leszáll a nyeregből, és áttolja a biciklit, akkor már gyalogosnak számít, így az átkeléshez elsőbbség illeti meg.

4. Gyalogosok kikerülésénél, egy nyomon haladó járművek előzésekor
Bizony. A már jól ismert legalább másfél méteres oldaltávolság.
Életet ment.
Fontos: az előzés során ennek a távolságnak mindig meg kell lennie az előző jármű és az előzött jármű, vagy kikerült gyalogos legközelebbi pontjai között. Tehát az előzés kezdeti és befejező fázisában is.

5. Esős, kellemetlen időjárásban
Ilyenkor különösen a gyalogosok, de a kerékpárral közlekedők is áznak, komfortérzetük csökken, figyelmük pedig megoszlik a forgalom és az időjárás között. Ráadásul a sűrű eső, a borulat miatt nehezebben, később észlelik egymást a közlekedők. A lovagias autóvezető persze nem csupán a biztonságra ügyel, hanem arra is, hogy lehetőleg ne pocsolja le a gyalogosokat, bringásokat.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Egy miskolci gyalogos-átkelőhelyet látunk.
Talán a legfontosabb minden városi közlekedési tudnivaló, feladat közül: mindig figyelni a zebrákra. Ahogy az OBB egy régebbi plakátján áll: Már a szándék is elsőbbséget élvez!

Fotó: Vascsák Roland

Utoljára módosítva: 2022-07-27 14:12