Felhasználóbarát tervezés


Fontos a jól kialakított környezet, hogy kellemes érzés legyen kerékpározáskor az utcán tartózkodni.
(Michael Meschik)

“Ahhoz, hogy biztonságban legyenek, a kerékpározóknak a forgalom egyenrangú résztvevőinek kell lenniük.” (Jan Heine)

A jó tervezés alapja, hogy a tervező képzelje magát a leendő létesítmény használójának, tehát a kerékpárvezetőnek, a mikromobilitási eszközök használójának helyébe (UX-design). Különös gondot fordítva a fokozott figyelmet igénylő, a körülményeknek kiszolgáltatottabb úthasználókra, a gyerekekre, az idősekre.

Nem véletlenül alapelve a Fenntartható biztonság (Duurzaam Veilig) közlekedésbiztonsági filozófiának, hogy a biztonságos utak tervezésének középpontjában az úthasználó áll.

A KERÉKPÁR, A KERÉKPÁRVEZETŐ ÉS A KERÉKPÁROZÁS JELLEMZŐI

(Forrás: CROW Design Manual)

 1. A kerékpárt izomerő hajtja
  Ezért a kerékpározásbarát úttervezés során az energiaveszteségeket a lehető legkisebbre kell csökkenteni. Az elektromos rásegítésű kerékpár ebből a szempontból nem mérvadó a tervezésben.
 2. A kerékpárvezetés egyensúlyozás
  A kerékpár közlekedésbiztonsági problémái nagyrészt a kerékpár instabilitásához kapcsolódnak. Különösen kicsiny sebességnél (és álló helyzetben) a kerékpár instabil és gyorsan fölborul. Az oldalszél, a nehézjárművek okozta hatások és turbulencia, az útburkolat egyenetlenségei és a kényszerűen alacsony sebességek meghatározzák a stabilitását, és így a manőverezéséhez szükséges teret is.
 3. A kerékpárnak nincs gyűrődési zónája
  A kerékpározók kiszolgáltatottsága több mint nyilvánvaló az elütési, ütközési adatokból. Azonban a tervezésnek erre jelentős befolyása lehet. Például kvázi térbeli gyűrődési zónát biztosíthat a kerékpároknak, menekülőteret, lehetővé téve a vészhelyzeti manővereket.
 4. A kerékpár csillapítása (rugózása) nagyon szerény
  Ezért az útfelület egyenletessége rendkívül fontos követelmény.
 5. A kerékpározó a szabad ég alatt közlekedik
 6. A kerékpározás társas tevékenység
  Ezért lehetővé kell tenni két kerékpározó egymás mellett haladását. Ez különösen érvényes a szabadidős útvonalakra. Az egymás mellett való kerékpározás lehetővé teszi a szülők számára, hogy biztonságosan felügyelhessék gyermekeiket.
 7. A kiindulópont az ember
  A úthasználók által elvégezhető feladatok száma és összetettsége nem korlátlan. A hibák elkövetésének valószínűsége megnő, ha a tervezés nem felel meg az úthasználók elvárásainak. A tervezőnek ezt tiszteletben kell tartania, és eközben figyelembe kell vennie a lassú (kevésbé tapasztalt) kerékpárvezetők és a gyors kerékpárvezetők igényeit és korlátait is.

A kerékpározásbarát úthálózat tervezésének alapvető szempontjai a kerékpár és a kerékpározó műszaki-fizikai jellemzői alapján, a holland tervezési iskola szerint:

 • biztosítson elegendő helyet a kitéréshez, két kétkerekű kerékpár egymás mellett haladásához és a biztonságos kanyarodáshoz,
 • minimalizálja a kerékpárvezetőt érő ellenállást,
 • vegye figyelembe a kerékpárvezető szellemi-fizikai és pszichikai terhelhetőségét,
 • tartsa szem előtt, hogy a kerékpározók, mikromobilitási eszközökkel közlekedők a legvédtelenebb úthasználók kategóriájába tartoznak,
 • fordítson figyelmet a kerékpárforgalmi hálózat elemeinek környezetbe integrálására,
 • teljes körű és könnyen érthető hálózatot alakítson ki.

A kerékpárszerűekkel közlekedők

Nincsenek autósok,
nincsenek kerékpárosok, nincsenek gyalogosok.
Közlekedők vannak.
(László János)

A kerékpárszerűek járműcsaládja

Az egész kerékpáros közlekedés tulajdonképpen olyan, mint egy evolúciós történet.
(Pej Kálmán)

A kerékpárszerűek hálózata

Megtanultuk, hogy többféle útvonalat kell nyújtanunk. Az emberek saját motivációjuk, a közlekedésbiztonság és a közvetlenség szubjektív megítélése alapján választják ki útvonalukat.
(André Pettinga)

A kerékpárszerűek megosztott használata

A jármű kicsi, a szolgáltatás hatalmas.
(Horace Dediu)

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Mire van szükségük a felhasználóknak (közlekedőknek, úthasználóknak)?
Elsősorban helyre. Elegendő és biztonságos helyre, ahogy ezt a Koppenhágában készült címképünkön is látjuk.
Mind a kerékpárszerűek, mind a gyalogosok számára egy-egy gépjármű forgalmi sávnak megfelelő szélességű felületet biztosítanak.
A megemelt kerékpársáv természetesen egyirányú, a másik forgalmi irány számára ugyanennyi hely áll rendelkezésre az úttest túlsó oldalán.

Fotó forrása: Ramblers Highway

Utoljára módosítva: 2022-05-27 17:59