A kerékpárszerűekkel közlekedők


Nincsenek autósok,
nincsenek kerékpárosok, nincsenek gyalogosok.
Közlekedők vannak.
(László János)

A kerékpározás, és más egy nyomon haladó HPV közlekedési eszközök használata szellemi és fizikai igénybevétel. A manőverezés és az egyensúly megtartása motoros képességeket igényel.

A tervező fontos feladata, hogy segítséget nyújtson az összetett közlekedési helyzetek kezeléséhez

  • törekedve azok leegyszerűsítésére,
  • ahol pedig ez nem lehetséges: térbeli és/vagy időbeli széthúzására.

Azok a helyzetek, amelyekben egyszerre, vagy nagyon rövid idő alatt nagyon sok információt kell földolgozni, sok más úthasználóval kell interakcióba lépni, nagy mentális stresszt okoznak. Ami pedig növeli annak kockázatát, hogy egyes információkat a közlekedők nem tudnak földolgozni, rosszul ítélik meg.

A kerékpár univerzális eszköz, amely rendkívül sokféle célra használható.
Az eltérő célok mögött eltérő felhasználói csoportok és igények húzódnak meg, melyeket az alábbi táblázatokban tekintünk át, és melyek ismerete fontos a tervezéshez.

A jó kerékpárforgalmi tervezés krédója a DAAA (design for all ages and abilities), tehát a mindenki számára történő tervezés.

Mivel a kerékpárhasználók és igényeik rendkívül változatosak, esetenként szükség lehet kiegészítő kínálatra is. Például egy olyan útszakaszon, amelynek ÁNF-e és a nehézjármű-részarány nagy, de kapacitív és gyors folyópálya hálózati elemre van szükség, jó választás lehet valamilyen kerékpársáv. Ha azonban ugyanitt iskola is van, ahová kisdiákok járnak, számukra kiegészítő kínálatként indokolt lehet valamilyen, a gépjárművektől még szeparáltabb létesítmény, amely azonban a felnőtt hivatásforgalom számára nem vonzó.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Kerékpárral közlekedők jelzőlámpás csomópontban, valahol Hollandiában.

Kép forrása: Dutch Cycling Embassy

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:47