Európai mobilitási hét az autómentes nappal


Az európai mobilitási hét (EMH) az Európai Bizottság támogatásával 2002-től minden évben szeptember 16-22 között megtartott kampány a fenntartható városi mobilitásért. A kampány célja, hogy arra ösztönözze a helyi önkormányzatokat, döntéshozókat, hogy mutassák be és népszerűsítsék az egyéni autóhasználat helyettesítésére alkalmas fenntartható közlekedési megoldásokat.

A kampányok előzménye a francia környezetvédelmi minisztérium 1998. szeptember 22-én kibocsátott "Saját autó nélkül mobilan" című felhívása, melyhez akkor 35 francia város csatlakozott.

Az európai mobilitási hetet Magyarországon is megtartják.

A kampányban azok a települések vehetnek részt, amelyek vállalják az alábbi három feltétel közül legalább kettő teljesítését.

  1. Egyhetes program szervezése az adott év fókusztémájával összhangban.
  2. Legalább egy újállandó jellegűintézkedés meghozatala, amely hozzájárul az egyén autóhasználatról a környezetbarát közlekedési módokra történő átállásra. Ahol lehetséges, ezen intézkedések közül legalább egy biztosítja a közforgalmú területen a gyalogos, a kerékpáros vagy a közösségi közlekedés térnyerését (pl. útlezárás, járdaszélesítés, új kerékpár- vagy autóbusz-sáv kialakítása, új forgalomcsökkentő intézkedés, sebességcsökkentő korlátozás stb.)
  3. Autómentes nap szervezése: egy vagy több olyan terület lezárása az autóforgalom elől, amelyen aznap csak gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel lehet közlekednilegalább egy teljes nap erejéig, azaz a normál munkaidő előtt 1 órával induljon, és a munkaidő után 1 órával fejeződjön be.

Miskolc városa a kezdetektől részt vesz a kampányban, de mint a fenti felsorolásból látható, a három feltétel közül eddig még sosem sikerült legalább kettőnek maradéktalanul megfelelni — ami jól mutatja, hogy mindmáig hiányzik a fenntarthatóság iránti valódi elkötelezettség.

A mobilitási hét csúcspontja a hagyományosan szeptember 22-én sorra kerülő autómentes nap.

Az autómentes nap (autómentes világnap) olyan akciónap, melynek célja, hogy bemutassa: a közösségi közlekedés használata, kisebb távolságokon a kerékpározás és a gyaloglás alkalmas rá, hogy pótolja az egyéni autós közlekedést.

Az autómentes napra felhívó vitaindító előadást Eric Britton tartotta Toledoban, 1994 októberében. Ezután az első autómentes napokat Izlandon, Franciaországban és Angliában tartották. 1997-ben a britek, majd 1998-ban a franciák is már nemzeti kampányt szerveztek. az Európai Bizottság 2000-ben emelte az autómentes napot Európa-szintű kezdeményezéssé, az európai mobilitási hét részeként.

Az eredeti, 1994-es felhívás három célt tűzött ki az autómentes nappal kapcsolatban:

  1. Gondosan előkészített és megszervezett autómentes nap megtartását.
  2. Az autómentes nap történéseinek alapos megfigyelését.
  3. Végül a tapasztalatok nyilvános továbbgondolását valamint körültekintő és kreatív felhasználását.

Voltak persze korábbi előzmények is, a legelsők 1956-1957-ban Belgiumban és Hollandiában, amikor a szuezi krízis miatt tartottak autómentes vasárnapokat. Vagy a hatvanas, hetvenes években a woonerf-ért tartott, eleinte illegális holland megmozdulások.

Érdekesség, hogy 1981-ben az akkori NDK-ban is megtartották az első autómentes napot, melynek mai folytatása a Németország-szerte júniusban tartott Mobil ohne Auto-nap. Ők tehát így évente kétszer autómentesek. 🙂

Kínában 2007-ben tartották az első autómentes napot.

Mind a mobilitási hétre, mind az autómentes napra igaz: bár civilek is részt vesznek benne, mindkettő állami és önkormányzati hátterű rendezvény. Ez egyrészt előny, hiszen a megrendezés anyagi feltételei könnyebben biztosíthatók, másrészt viszont hátrány, mert így a rendezvények fölpuhulnak, kevésbé markánsan jelenítődnek meg az eredeti célok, és különösen a ténylegesen autómentes terület és időszak komolytalan mértékűre csökken.

Miskolc — mint fentebb olvashattad — hagyományosan részt vesz a mobilitási héten. Miskolc önkormányzata a Factory Arenát szokta megbízni a lebonyolítással. Legközelebb már Téged is várunk!

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:50