Kerékpáros holttérben


A kerékpárosokat érintő balesetek közül a legsúlyosabb következménnyel általában a holtteres balesetek járnak. Legtöbbször viszonylag kis sebesség mellett következnek be, mégis gyakran halálos kimenetelűek. Pedig meg lehetne előzni őket.

A kerékpárosokat érintő balesetek közül a legsúlyosabb következménnyel általában a holtteres balesetek járnak. Legtöbbször viszonylag kis sebesség mellett következnek be, mégis gyakran halálos kimenetelűek. Pedig meg lehetne előzni őket.

2015-ben több olyan szervezet, amelyek számára fontos a közlekedés biztonsága, úgy döntött, hogy közös kampányt indít a holtteres balesetek megelőzésére.

Ezen az oldalon elmondjuk, hogy

  1. mi a holttér,
  2. ki és mit tehet a holtteres balesetek megelőzéséért,
  3. végül bemutatjuk a kampányt.

1. De mi az a holttér?

Mi a holttér?

A holttér a zárt karosszériájú járművek előtt, mellett és mögött az a terület, amely a vezető számára a visszapillantó tükrök használatával sem látható be.

A gépjárműveknek négy holtterük van:

A holttér méretét az utóbbi években az autóbuszokra, kamionokra szerelt speciális tükrök alkalmazásával igyekeznek csökkenteni, de egyrészt ennek korlátai vannak, másrészt rengeteg régebbi gépjármű is üzemel, amelyeken nincsenek újabb fejlesztésű tükrök, harmadrészt a legkorszerűbb tükrök mellett is előfordul, hogy a vezető nem észleli a holttérben lévő embert, kerékpárt.

Milyen veszélyeket rejt a holttér?

A holttér megakadályozza, vagy csökkenti, hogy a vezető lássa a járműve közelében mozgó másik közlekedőt. Ezért anélkül gázolhatja el, hogy észrevenné. Akit nem lát, arra figyelni, vigyázni sem tud.

Különösen nagy a veszély a nagyméretű autóbuszok, teherautók, kamionok jobbra kanyarodásakor, ha tőlük jobbra, a holtterükben kerékpáros halad.

Ilyenkor szinte biztos a nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű gázolás, mert:

  • a kerékpárost nem is a gépjármű eleje, hanem annak oldalsó része üti el,
  • gyakran hátulról, váratlanul éri utol a veszély a kerékpárost, mivel a nagy és hosszú kamionok, buszok hátulsó tengelye nem ugyanazon az íven kanyarodik, mint az elülső, hanem másik középpontú és másik sugarú íven, nagymértékben kitérve jobbra.

Ha a nehéz, nagy nyomású tengely áthalad az emberi testen, az szinte biztosan halálos.

Ezért minden közlekedőnek elemi érdeke, hogy megismerje a veszélyt, és megtanulja, hogyan kerülheti el a baleset bekövetkezését!

(Kép forrása)

2. Hogyan lehet ellene védekezni?

Avagy: ki és mit tehet a holtteres balesetek megelőzéséért?
Beruházók, tervezők, engedélyezők

A holttér jelenségét megszüntetni nem lehet, de a kerékpárforgalmi hálózat tervezésekor figyelembe kell venni: az átvezetések, csomópontok kialakításakor a legfontosabb szempont legyen, hogy a közlekedők kölcsönösen és jól láthassák egymást, a gyalogosok, kerékpárosok ne hirtelen kerüljenek a gépjárművezetők elé. A jelzőlámpás csomópontokban a kerékpárosok megfelelően beállhassanak az előretolt felállóhelyekre, legyen kerékpáros előnyitás.

Gyalogosan közlekedők:

(Kép forrása)

A gyalogosan közlekedőknek is fontos tudniuk, hogy ha nagyméretű járművek mellett állnak, a vezető nem látja őket. Ezért pl. átkelés, az úttestre lépés előtt érdemes meggyőződni róla, hogy nem kerülünk-e nagyméretű jármű holtterébe. Nagyméretű jármű elé, mellé soha nem szabad belépni, épp a holttérbe kerülés veszélye miatt.

Kerékpárral közlekedők:

A közúti közlekedésben a Bécsi egyezmény óta világszerte alapelv a védtelen közlekedők védelme.

Azonban a holttér olyan speciális eset, amikor technikai okokból a gépjárművezető csak korlátozottan képes vigyázni a gyalogosokra, kerékpárosokra, mivel a holttér miatt nem látja őket.

Az újabb fejlesztésű nagylátószögű tükrökkel ugyan nagyobb terület látható be, ám az észlelhetőség a gyakorlatban még így is nagyon rossz.

Minden kerékpárosnak tudnia kell, hogy körülbelül mekkora a nagy járművek holttere, és nem szabad a holttérben tartózkodnia.

A védekezés tehát pofonegyszerű: felmérem a holtteret, és elkerülöm, nem megyek bele.

Ügyeljetek arra, hogy a nagy járművek, autóbuszok, kamionok visszapillantó tükreiből mindig láthatóak legyetek.

A holttér elleni védekezés másik kulcsszava a szemkontaktus: a közlekedésben egyébként is jó, ha a járművezetők között szemkontaktus van, arra pedig egyenesen tökéletes, hogy meggyőződjünk róla: nem vagyunk holttérben. Ha ugyanis a szemkontaktus megvan (a kerékpáros és a másik jármű vezetője látják egymást), akkor a kerékpáros biztosan nincs holttérben. DE ez nem jelenti persze azt, hogy eltérő irányú, sebességű mozgás esetén később sem juthat a bringás a holttérbe.

Gépjárművel közlekedők

Az utóbbi években az autóbuszok, kamionok tükrei hatalmas változáson estek át. Először a főtükrök mérete nőtt, majd megjelentek a kiegészítő homlok-, nagylátószögű, stb. tükrök.

Ezek alkalmazásával a holttér nem szűnt meg, de csökkent.

Ám hiába a legkorszerűbb tükrök, ha a vezető figyelme lankad. A járműve mellett haladó kerékpáros egészen biztosan feltűnik valamelyik tükörben — igaz, esetleg csak pillanatokra.

Nagyon fontos, hogy az ilyen nagy járművek vezetői is, amennyire csak lehetséges, használják ezeket a tükröket, és mindig gondoljanak arra, hogy ha a tükörből eltűnik a kerékpáros, attól még a valóságban ott van.

Szervezetek, intézmények, képzéssel foglalkozók

Nagyon fontos, hogy mindenki, aki közlekedési jellegű képzéssel foglalkozik, megismertesse a holttér veszélyeivel mindazokat, akikkel kapcsolatba kerül.

3. A miskolci holttérkampány

A kampányban együttműködő partnerek

A kampány kezdeményezője a Kerékpáros Miskolc Egyesület.

A kampányhoz csatlakozott partnerek:
  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
  • Miskolc Városi Közlekedési Zrt.
  • Szinvapark Bevásárlóközpont
Aktivitások
1. Kampánynyitó

A kampány megnyitására 2015. április 25-én a Szinvapark Bevásárlóközpont zongoraparkolójában került sor. A kampánynyitóhoz bemutató is kapcsolódott.

2. A miskolci városi buszflotta felmatricázása

A kampányban az MVK Zrt. összesen 150 autóbuszt lát el a kampány holtteres matricájával. Az autóbuszokra folyamatosan kerülnek föl a matricák, azonban a CNG buszok beérkezésekor selejtezésre szánt járművek már nem kapnak matricát, hanem majd csak az utód gázbuszok.

A 150 darab matrica lehetővé teszi gyakorlatilag a teljes flotta matricázását.

3. Holttérbemutató autóbusszal és kerékpárral

2013-ban volt már közös holttérbemutató, a Kerékpáros Miskolc Egyesület 2015. április 25-i kerékpáros családi napja pedig újabb alkalmat teremtett közös holttérbemutató tartására. A Szinvapark zongoraparkolójában a látogatók lehetőséget kaptak rá, hogy az autóbusz vezetőállásából győződhessenek meg holttér létezéséről. A gyerekek kiszalagozhatták, mérhették a holtteret, és kerékpárral is mozoghattak a busz holtterében.

4. Holttértükrök kihelyezése a jelzőlámpáknál várakozóknak

Folyamatban van a Generali Zrt.-hez benyújtott pályázat elbírálása, melynek sikere esetén 4 db holttértükör kihelyezése válik lehetővé.

A nemzetközi gyakorlatban jó tapasztalatok vannak a jelzőlámpás csomópontokban felszerelt holttértükrökkel,c Magyarországon viszont még ismeretlennek számít ez a megoldás.

UPDATE: 2015 végére megvalósult 2 db.

5. Holttérre figyelmeztető szóróanyagok gyártása-terjesztése

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával a kampány során a célcsoport figyelmét szóróanyagokkal is felhívjuk a holttérre.

6. Plakátrajz-pályázat, téma lehet a holttér is

A partnerek rajzpályázatot hirdetnek Bicajozz biztonságosan címmel.

A pályázat meghirdetésére a kampány nyitóeseményén került sor, 2015. április 25-én.

Az eredményhirdetést pedig ősszel, az Európai Mobilitási Hét keretében tervezzük.

7. Közös kommunikáció

A kampányban együttműködő partnerek közös kommunikációval igyekeznek elérni, hogy minél többen ismerjék meg a holttér jelenségét, és gondoljanak rá napi közlekedésük során.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Holttértükör a miskolci Kazinczy és a Batthyány utca jelzőlámpás csomópontjában.
A tükröt a 2015-ös holttérkampányban az MVK Zrt. és a Generali Zrt. támogatásával sikerült kihelyezni.

Fotó forrása: Kerékpáros Miskolc Egyesület

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:50