Nézz a tükörbe!


Miskolcon szerencsére nem jellemzőek a holtteres balesetek, de mert az ördög nem alszik, mégis nagyon fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a kerékpárosok holttérbe kerülésének veszélyeivel.
Ezért is kezdeményeztünk egy városi holttér-kampányt, amelyet tavasszal a Szinvaparkban indítottunk el, és amelyhez nagy örömünkre csatlakozott az MVK Zrt. és a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is.
A kampányban több aktivitást is terveztünk, ezek egyike most valósult meg.

A kampány előkészítése már tavaly év végén megkezdődött, a holttértükrök pedig mostanában (december 15-én) kerültek ki a helyükre.

De mi az a holttértükör?
A jelzőlámpás csomópontokban, ahol a kerékpárosok gyakran kerülhetnek a nagy járművek holtterébe, az utóbbi években -- különösképpen német nyelvterületen -- egyre terjednek azok a tükrök, melyek jelentősen javítják a holttérben levő kerékpárosok gépjárművezetők általi észlelhetőségét.
Ha csupán egy baleset megelőzéséhez járul hozzá egy ilyen tükör, annak jelentősége máris nagyon nagy, hiszen a holtteres balesetek -- a jellemzően nem túl nagy sebesség ellenére is -- igen gyakran végzetes kimenetelűek.
A tükör az észlelhetőség közvetlen javításán túl, puszta létezésével is javítja a közlekedés biztonságát, hiszen folyamatosan tematizálja, a közlekedők eszében tartja a holttér kérdését.
A holtteres balesetek megelőzésére hivatott tükröket a jelzőlámpás csomópontokban a jelzőlámpa oszlopára szerelik fel úgy pozicionálva, hogy a jelzéseket figyelő tekintet el se kerülhesse. A domború tükör beállítása olyan, hogy a jelzőlámpa előtt várakozó gépjármű vezetője a tükörből minél többet láthasson járműve elülső és oldalsó holtteréből. Így ha ott kerékpáros várakozna, őt a gépjármű vezetője észre tudja venni.

Mire jó egy ilyen holttértükör?
Fő előnye, hogy közvetlenül is megelőzhet baleseteket azzal, hogy csökkenti a ténylegesen be nem látott teret.
További fontos előny, hogy a tükör jelenléte folyamatosan emlékezteti a közlekedőket a holttér jelenségére, veszélyeire, ezáltal megfontoltabbá, tudatosabbá, végső soron biztonságosabbá válik a közúti közlekedés.

Hová kerültek holttértükrök Miskolcon?
Holttérkampányunkban a tükröket a Generali Zrt. finanszírozta, a beruházás előkészítését és a tükrök felszerelését az MVK Zrt. munkatársai végezték -- mindkét társaság munkatársainak köszönjük, hogy létrejöhetett az itthon még újszerű megoldás.

[note]
Külföldön sokfelé már megszokott, itthon még újszerű szemlélet:
„A Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) elkötelezett a közlekedésben résztvevők biztonsága iránt, különösen fontosnak tartjuk a kerékpárosok és a gyalogosok védelmét. Ennek szellemében támogattuk a holttér tükrök felszerelését Miskolcon, és telepítettünk két miskolci gyalogosátkelőnél ún. „living road” csúszásgátló útburkolatot. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is segíti a gépjárművezetőket abban, hogy még inkább odafigyeljenek a két keréken közlekedőkre” -- hangsúlyozta Olt Boglárka a GABA képviseletében.
[/note]
A megvalósítás az elnyert támogatás ellenére sem volt egyszerű, mert -- mint kiderült -- ezek a tükrök Magyarországon még annyira újdonságszámba mennek, hogy nem találtunk olyan forgalomtechnikai céget, aki tudott volna szállítani. Végül a Magyar Plastiroute vállalta, hogy importálja az első példányokat.

A tükrök helyét az MVK Zrt. szakembereivel közösen jelöltük ki. A fő szempont az volt, hogy olyan helyekre kerüljenek az első tükrök, ahol jelentős a kerékpárforgalom, de városi autóbuszok is közlekednek.

20151215_112906

Az első helyszín a Kazinczy és a Batthyány utca csomópontja, a Petőfi tér felől érkező irány.
Itt közös használatú autóbusz-kerékpársáv alakul át a járműosztályozó jobbra kanyarodó sávjává. Jelentős a jobbra kanyarodó gépjárműforgalom, még ha többségében kisebb gépkocsik is.

20151215_110557

A másik helyszín a Görgey utca és a Szabadságharc utca csomópontja, ahol véget érnek a Mindszent tértől kezdődő kerékpáros nyomok, és a kerékpárosok a Csabai kapuban már az egyoldali kétirányú bringagyászon haladnak tovább, miközben nagyon jelentős a jobbra, a Szabadságharc utcába kanyarodó autó- és autóbusz-forgalom. Itt tehát a belga söröző előtti lámpára került a holttértükör, amely a kerékpáros nyomon érkezőket hivatott védeni.

Az elkövetkező időszak a tapasztalatszerzésé lesz: kíváncsian várjuk, hogy válnak be a tükrök a gyakorlatban.
A holttérkampány pedig jövőre folytatódik, amikor a CNG buszokon megjelennek majd a holtteres matricák.

Emlékeztetőül pedig a holttérrel foglalkozó cikkünk.

(A poszt illusztrálására felhasznált képek a tükrök felszerelésekor készültek, köszönjük az MVK Zrt.-nek)