Csomóponttervezés


A védelem ott ér véget, ahol a kerékpározóknak a leginkább szükségük lenne rá — a kereszteződéseknél.
(Jan Heine)

 

Tervezési szempontok 1.

Gyalogutak/járdák és kerékpárutak egymással alkotott csomópontjai

Gyalogos-átkelőhelyek kerékpárutakon

A kerékpárutak gyalogos-átkelőhelyeinél is fontos a közlekedők kölcsönös jó láthatóságának biztosítása.
Az átkelőhely burkolati jelének vonal:köz kiosztása 0,3:0,3 m.
Amelyik irányból a kerékpárok jelentősebb esésű pályán érkeznek átkelőhöz, érdemes lehet figyelmeztető vonalsűrítést tervezni.

Kétirányú kerékpárutak csomópontjai

A mikromobilitási eszközök, kerékpárok kisebb tömegéből és sebességéből – ennek megfelelően a kisebb veszélypotenciálból – adódóan a kerékpárutak egymásközti szintbeni csomópontjai nagyon egyszerűek lehetnek.
Bonyolult megoldásokra egyáltalán nincs szükség, a forgalom függvényében általában tökéletesen megfelelő a jobbkezes forgalmi rend.
Ha azonban az egyik kerékpárút a fő-, vagy a pluszhálózat eleme, akkor a rajta haladók számára elsőbbséget kell biztosítani. Ilyenkor a hollandok az alárendelt kerékpárúton középszigetet létesítenek.

A holland CROW Ontwerpwijzer fietsverkeer előírása szerint a főirányban 1000 kerékpár/csúcsóra forgalmi volumen fölött vizsgálni kell a körforgalom, vagy trianguláris csomópont létesítését.

Kerékpárutak T-elágazásának megoldása, CROW mintaábra

Kerékpárutak körforgalmú csomópontjai

Kerékpárutak egymás közti körforgalmai Magyarországon egyáltalán nem jellemzőek. Ez nem meglepő, mivel eddig az ország közúthálózatának csak igen csekély hossza mentén létesültek kerékpárutak. Ahogy azonban nő a kerékpárutak hossza, úgy fog nőni a kerékpárutak egymás közti, valamint gépjárműves úttestekkel alkotott csomópontjainak száma is.

Önálló kerékpár-körforgalmak létesítése akkor lehet jó megoldás, ha:

  • Az egymással találkozó kerékpárutak forgalma olyan nagy, amelynél a forgalmi volumen miatt körforgalom szükséges a forgalom biztonsága, vagy a jobb használhatóság miatt – ez napjainkban hazánkban nem jellemző.
  • Olyan helyszíneken, ahol a találkozó utak menti kerékpárutak biztonságos, és megfelelő forgalomlefolyást biztosító átvezetése szintben nem valósítható meg. Ilyen helyszínek Magyarországon is vannak. A különszintű kerékpár-körforgalom társulhat a gépjárműforgalom hagyományos, vagy körforgalmú csomópontjához. Tipikusan ilyenek a többsávos turbó körforgalmak.

A kerékpár-körforgalmak célszerűen egyirányúak, geometriai szempontból fontos, hogy az ívek kényelmes kanyarodást tegyenek lehetővé.

 

Az írás a következő oldalon folytatódik.

Utoljára módosítva: 2022-09-04 18:33