Parkolástervezés


A várostervezésben a teret mindig automatikusan az autóknak osztják ki, míg a kerékpározóknak és a gyalogosoknak küzdeniük kell a jogaikért. Micsoda torz helyzet.
(Brett Petzer)

 

4. Kerékpárparkolók

A) Szempontok kerékpárparkolók kialakításához

A kerékpárparkolókkal szemben támasztott követelmények függnek a helyszíntől, az elhelyezés várható időtartamától, és még további szempontoktól.

1. Helyszín

Alapelv, hogy a kerékpárparkoló a lehető legközelebb legyen a forgalomvonzó létesítményhez (door to door). Több bejárat esetén mindegyiknél szükség van a kerékpárparkolás megoldására. Egyrészt, mert ezzel is csökkenthető a közlekedésre fordított idő, javul a kerékpárközlekedés versenyképessége. Másrészt, ha nem vonzó és alkalmas helyen jelölik ki a kerékpárparkolót, akkor a kerékpározók egy része keres valamilyen közeli oszlopot, alkalmas tárgyat, és ahhoz lakatol.

Vagyonvédelmi szempontból is nagyon fontos, hogy a hely jól látható (sötétben megvilágított), forgalmas legyen, de a parkoló biciklik látványa városképi szempontból is előnyös.

Rendkívül fontos, hogy a bringaparkolót kerékpározva könnyen lehessen megközelíteni, lehetőleg tolás nélkül (hajtva).

Alapelv, hogy belvárosi területeken sosem szabad a gyalogos- vagy a zöldfelületeken kerékpárparkolót létesíteni, erre a célra az a fenntartható megoldás, ha gépjármű-parkolósávokból szabadítanak fel egy-egy — a forgalomvonzó létesítményhez legközelebb fekvő — helyet (egy gépkocsi helyén akár 10 bicikli is elfér).

Egy gépkocsi parkolóhelyén öt kerékpártámasznál tíz bringa is elfér

Ha parkolásgátló eszközként pollerek helyett U-támaszokat alkalmaznak, azok egyben kerékpár-parkolásra is szolgálhatnak.

Hosszabb utcán, sétálóutcán nagyobb, egymástól viszonylag távoli parkolók helyett előnyösebb csak néhány támaszt kihelyezni, azokat viszont egymáshoz minél közelebb, akár 50 m-enként megismételni.

Nagyon fontos, hogy a bringaparkoló ne akadályozza a gyalogosok forgalmát.

Nagyon alkalmasak lehetnek kerékpárparkoló céljára a parkolóházak kihasználatlan felületei, ha a kerékpárral való be- és kijutás megoldható.

Fontos, hogy a kerékpárparkoló a hozzá/tőle vezető kerékpárforgalmi létesítménnyel azonos szintben legyen elérhető.

A kerékpárparkoló legyen védve gépkocsik ráparkolása, és a használhatóságot korlátozó más hatások (pl. ürítéshez kikészített kukák) ellen.

A kiválasztott helyet ellenőrizni kell közművek, aknák szempontjából is.

A kerékpárparkoló helyének gondos kiválasztása nagyon fontos. Példa erre a miskolci zenepalota, ahol jelentős a kerékpáros parkolási igény. A Kerékpáros Miskolc Egyesület ezért javasolta a városházának, hogy itt mindenképpen létesítsenek kerékpárparkolót. Ezt meg is tették, de nem a javaslatunkban foglalt helyen, hanem azzal ellentétes oldalon. Az eredmény: a támaszokhoz soha senki nem lakatol, a kerékpárosok továbbra is különböző utcabútorokhoz, fákhoz zárják le kerékpárjaikat.

2. A parkolás időtartama

A zárhatóság főként hosszabb, több órát meghaladó tárolási igény esetén merül föl, rövid ideig tartó tárolásnál a zárható boksz miatti hosszabb elhelyezési és kivételi idő akár ronthatja is az eszköz attraktivitását. Rövid ideig tartó parkolásnál ugyanis nagy a jelentősége a kerékpár gyors rögzíthetőségének, és ugyancsak gyors ismételt használatba vételének. A rövid ideig tartó tárolás esetén viszont nagyon előnyös a támaszok videomegfigyelése, hiszen a vagyonbiztonság ilyenkor is fontos.

Hosszabb időtartamú tárolásnál a biztonság ugyanolyan fontos szempont, de már gondolni kell az időjárás elleni védelemre is.

3. Egyéb szempontok

 • A kerékpárparkolóban az egyes támaszok közét úgy kell meghatározni, hogy a kerékpár elhelyezését, eltávolítását ne akadályozza a többi, (mellette vagy szemben) már elhelyezett kerékpár, a kerékpárok ne érintkezzenek egymással, a kerékpáros ruházatát ne szennyezze be a többi kerékpár.
 • A parkolóban legyenek elhelyezve gyerekbiciklik rögzítésére alkalmas, arányosan kisebb (600 mm magasságú, 700 mm hosszúságú) támaszok is.
 • A kapcsolódó közösségi közlekedési pont ne legyen 200 m-nél messzebb.
 • Már a parkoló tervezésekor figyelemmel kell lenni az esetleges későbbi kapacitásbővítésre is.
 • A kerékpárparkolót jelzőtáblával kell jelölni.
 • Érdemes arra is gondolni, hogy a kerékpárparkoló egyben reklámhordozó is lehet.
B) Kerékpárparkolók ajánlott paraméterei

A parkoló lehet szabadtéri vagy fedett kialakítású.

Burkolata betonkő, vagy aszfalt.

A parkoló támaszai, rekeszei megfelelő távolságra legyenek a parkolóval szomszédos fal síkjától, vagy bármely más tárgytól, létesítménytől.

A kerékpárok elhelyezhetők merőleges, vagy 45 fokos rendszerben. Utóbbinál a parkoló 2,0 m-es hosszirányú helyszükséglete akár 30%-kal csökkenthető, és a támaszközök is kisebbek lehetnek valamelyest.

Merőleges rendszerben két támasz között a távolság lehetőleg legalább 0,9 m legyen — így egy támaszhoz mind a két oldalról lehet kerékpárt rögzíteni, és az egymás melletti támaszokhoz kikötött bringák egymástól függetlenül kényelmesen kivehetők.

Ha a parkolóban a kerékpártámaszok több sorba vannak rendezve, az egyes sorok közé megfelelő szélességű (legalább 1,5 m) közlekedőfolyosó tervezése szükséges.

A 45 fokos parkoló választása több szempontból előnyös lehet. Így a parkoló mélységi mérete kisebb lehet, könnyebb elférni a kormányoktól, könnyebb a bringák elhelyezése és kivétele.

A jó helyre telepített és praktikus kerékpárparkoló hamar közkedveltté válik. Ha nem használják, annak oka van. Nézzük, melyek a leggyakoribb okok:

 • a bringaparkoló rossz helyen van,
 • nem látható eléggé,
 • nem könnyű a megközelíthetősége, elérhetősége,
 • elrendezése áttekinthetetlen,
 • a funkcióra alkalmatlan támaszokkal szerelték fel,
 • a parkoló nem tűnik biztonságosnak a kerékpárosok szemében.

A közterületi kerékpárparkolók egy különleges változata egy angol fejlesztés, a car bike port, amely a kerékpárok elhelyezésén túl a közvélemény szemléletformálására is kitűnően alkalmas, hiszen látványosan szemlélteti, hogy egy autó helyén akár 10 kerékpár is parkolhat. Napjainkban világszerte egyre több városban találkozhatunk vele.

Boris Johnson korábbi londoni főpolgármester car bike porttal (fotó: Cyclehoop)
C) Kerékpárállomás
Münster kerékpárállomása 2009-ben, tízévesen

A kerékpárállomás olyan, kerékpárok hosszabb-rövidebb ideig történő tárolására, kerékpárjavításra és kerékpárkölcsönzésre szolgáló létesítmény, ahol további szolgáltatások is állnak a kerékpárosok rendelkezésére. Ilyen lehet pl. a kerékpármosó berendezés, kerékpárok, alkatrészek, ruházat, kiegészítők árusítása, kerékpárkölcsönzés, információs sarok.

A kerékpárállomások elrendezésének alapsémáját a svájci Pro Velo ábrája alapján mutatjuk be.

A münsteri kerékpárállomás belváros felőli bejárata

Münster főpályaudvara előtt áll Európa leghíresebb kerékpárállomása, a fotókon jól látszik, hogy milyen egy kerékpárállomás.

Kerékpármosó Münsterben
Kerékpármosó Münsterben
A mosó a másik oldalról
A mosó a másik oldalról
Dél felől ezen a rámpán érkezhetünk
Dél felől ezen a rámpán érkezhetünk
Közcélú parkolásra szolgáló terület 1.
Közcélú parkolásra szolgáló terület 1.
Közcélú parkolásra szolgáló terület 2.
Közcélú parkolásra szolgáló terület 2.
Münsterben cégek is bérelhetnek munkavállalóik számára zárt parkolókat
Münsterben cégek is bérelhetnek munkavállalóik számára zárt parkolókat
Zárt parkoló részlete
Zárt parkoló részlete

Végül egy aktualitás (cikkünk írásának idejéből). Malmö óceáni éghajlatú svéd város, jóval északibb fekvésű Magyarországnál. Főpályaudvarán 2014 februárjában mégis pazar kerékpárállomást adtak át, amelynek tervezői már a cargobike megjelenésére is gondoltak. Íme, két, még az átadás előtt készült tudósítás a Malmö Centralstation kerékpárállomásáról, mindkettő angolul (de a képek a nyelvet nem ismerők számára is sokat mondanak).

D) Munkahelyi kerékpárparkoló

A cégek munkatársai részére kialakított kerékpárparkolóban a munkavállalók egész napra helyezik el a kerékpárt, de ritkán az is előfordul, hogy a kerékpár több napra is ott marad (pl. ha napközben elromlik az idő). Ezért nagyon fontos az időjárási hatások elleni védelem és a biztonságos kialakítás. A kerékpárparkolót idegenek elől elzárt, de könnyen megközelíthető területen (épületen belül, belső udvaron, mélygarázsban) praktikus kijelölni.

Angol ajánlások szerint minden 2 kerékpárparkoló férőhelyre 1 öltözőszekrényt, minden 5 kerékpárparkoló férőhelyre 1 zuhanyozót és minden zuhanyozóra 1 öltöző helyiséget célszerű számítani.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

A parkolástervezési rész címképéül a wikimedia Fantaglobe11 által készített felvételét választottuk.

A fotó Nijmegen Goffert vasútállomásánál készült és a jól kihasznált, fedett kerékpárparkolót mutatja. A kerékpárparkoló itt nem önmagában érdekes. Amire talán ritkábban gondolunk: a hollandoktól nemcsak a kerékpárfogalmi tervezést érdemes tanulni, hanem a közlekedés nagyfokú intermodalitását is, a közösségi közlekedés és a kerékpárhasználat kombinálásában rejlő szinergia kiaknázását.

 

Utoljára módosítva: 2022-01-11 16:49