Élvezd a kerékpározást


A kerékpár a közlekedés legemberibb formájaként a technológia és a mozgás iránti emberi vágy tökéletes szinergiája. A városi élet számára valaha feltalált legtökéletesebb jármű.
(Mikael Colville-Andersen)

 

A kerékpár szállítása és tárolása

Kerékpárszállítás gépkocsival

Rendszer Előnyei Hátrányai Szállítható (db)
Autó belső terében Nem növeli meg az autó méretét. Nem változtatja meg az autó menettulajdonságait (légellenállás, oldalszélnél az erőhatás, stb.).A kerékpárok esőtől, szennyeződéstől és tolvajoktól védve utaznak.Könnyen szerelhető, mivel nem kell a kerékpárokat vagy a szállítót emelgetni. Csak néhány autótípushoz — főleg buszlimuzinokhoz — elérhető.A bringák mellett túl kevés helyet hagy más csomagok szállítására. méretfüggő
Autó tetején Ezek a legolcsóbb szállítók. A bringát vagy az alsócsőnél, vagy a hajtókarnál rögzítik, a kerekeket pedig külön a sínhez.A bal hajtókaros teljesen univerzális, tehát minden autóhoz és minden bringához használható!Nem növeli meg az autó hosszát.Fontos a kerekek gondos lekötözése! Esőcsatorna nélküli kocsikra nehéz az alaptartó felszerelése — kivéve, ha az adott modellt tetőben kialakított csomagtartó-rögzítési hellyel vagy eleve tetősínekkel gyártják.Az ilyen megoldások ellen szól, hogy a bringa felhelyezése nagyon megerőltető — az úgynevezett bringalifteket kivéve.Jelentősen növeli az autó fogyasztását, nagy a szélzaj.A kerékpárok felrakása és levétele is körülményes.Szeles időben nagyobb sebességnél jelentősen romlik az autó menetstabilitása.Vastag, vagy négyszögletes alsócsövű vázak rögzítése nehéz. 1-5
Hátulsó ajtón Viszonylag kedvező ár.A szállítókat könnyebb felszerelni az autóra.A kerékpárt könnyű ráhelyezni.Csak minimálisan növeli meg az autó magasságát.Az autó légellenállását, fogyasztását csak minimálisan növeli. A hátulsó ajtó általában a tartó (de nem a bringák!) felszerelése után is nyitható. Az alaptartó felrakása nehéz.Az ajtózsanérokat nagyon megterheli — különösen hosszú távon.Csökken a szabad kilátás hátrafelé.Nem látható az autó rendszáma és hátulsó lámpái.Speciális vázgeometriájú és női bringák rögzítése nehéz, kiegészítőt igényel.Nem lehet hozzáférni a csomagtartóhoz.Keskenyebb autó szélessége megnő. 1-3
Pótkeréken Nem akadályozza az autó semmilyen funkcióját (csomagszállítás, hátsó ajtónyitás, stb.)A kerékpárt csak részleges magasságig kell emelni.Nem növeli az autó magasságát, légellenállását, fogyasztását.Egyes típusoknál sílécet, snowboardot is szállíthatsz vele (kiegészítővel). A pótkerékre (a szállító ezen van spanifer-szerű pántokkal rögzítve) nagy erők hatnak, ezért ez a fajta rögzítés gyakori ellenőrzést igényel. 1-2
Vonóhorgon Könnyű fölszerelni az autóra.Lényegesen kevésbé növeli az autó légellenállását ezért a fogyasztás alig nő.Jól tartja a kerékpárokat, amelyek nem károsítják az autó fényezését. A ledönthető változat a csomagtartóhoz is hozzáférést engednek.A takart hátulsó világítást adapterrel lehet pótolni. Viszonylag drága, és vonóhorog hiányában nem használható.Főleg rossz időben koszolódnak a szállított bringák.Az autó farnehézzé válik.Keskenyebb autó szélessége megnő. 1-4
Utánfutóval   Drága.Nehezebb vele tolatni, parkolóhelyre beállni. méretfüggő
További fontos tudnivalók:
 • A kerékpárszállító fel-és leszereléséért, a kerékpárszállítóval közúton történő közlekedés biztonságáért (pl. hogy ne essen le semmi az útra más járművek elé) a gépjármű vezetője felelős.
 • A szállítóra való felszerelés előtt a bringáról vedd le a rászerelt dolgokat, még a lámpákat is.
 • Ha tetőtartóra állítod a bringát, a szorítópofák és a váz közé tegyél valamit, pl. régi belső egy darabját, hogy a váz felsértését elkerüld.
 • Semelyik külső szállítási mód esetén se takard le, vagy csomagold be a bringát, mert ez megnövelné a fogyasztást, és fölösleges zajt keltene.
 • Indulás előtt helyezz egy bringát mutató képet a műszerfalra. Ez fog emlékeztetni rá, hogy bringát szállítasz, a megszokottnál körültekintőbben kell vezetned.
 • Még indulás előtt, majd viszonylag kis távolság megtételét követően ismét ellenőrizd a rögzítéseket! Célszerű minden megállásnál újból ellenőrizni.
 • A helyzetjelző lámpák vonalánál 40 centiméterrel szélesebbre nem lóghat ki sem a tartó, sem a bringa, vagy ha mégis, akkor azt a megfelelő lámpákkal jelezni kell. Spanyolországban és Olaszországban a kocsin túllógó szállítmányt táblával jelezni kell.
 • Vonóhorgos kerékpárszállítóhoz — ha a szállítón nincsenek lámpák és rendszámtartó — ilyen kiegészítő akkor szükséges, ha a kerékpártartóra helyezett kerékpárok az autó hátulsó lámpáit, vagy rendszámát eltakarják. A hátulsó rendszámtáblát az autóról a kerékpártartóra kell áttenni, de ha gyakran szállítasz bicikliket, érdemes szürke rendszámot igényelni a kormányablakban.
 • Ha az autón kívülről bringát szállítasz, mindig annak tudatában vezess, hogy az autó másképp reagál kanyarban, oldalszélre és fékezéskor.
 • Különösen a tetőn történő szállítás esetén érdemes figyelni a szélre, mert nagy szélben megváltoznak az autó tulajdonságai.
 • Ha hátul szállítasz, gondolj arra, hogy a tolatóradar későn, vagy egyáltalán nem fog jelezni! A tolatókamera használhatósága is rossszabb.

Kerékpárszállítás az MVK Zrt. járművein

Miskolc helyi közösségi közlekedésében, az MVK Zrt. autóbuszain a kerékpárszállítás jelenleg egyáltalán nem lehetséges.

A Škoda villamosokon 2014 nyarától vált lehetővé a kerékpárszállítás.

Kerékpárszállítás vonaton

A nagyvasúti szabályok gyakori változása miatt a szolgáltató honlapjára mutató hivatkozást közlünk.

Kerékpárparkolás a városban

A városi forgalomban használt kerékpárt rendszeresen kell parkoltatni rövid, vagy hosszabb időre.

Rövid idejű parkolásra nagyon alkalmasak a nyitott kerékpártámaszok, hosszabb idejű parkolásra előnyösebbek a zárt kerékpárboxok, vagy más fedett tárolási megoldás, hiszen ilyenkor nemcsak a vagyonvédelmi szempontok fontosak, hanem az időjárás elleni védelem is.

Ha bringádat nyitott helyen hagyod, érdemes a nyeregre huzatot tenni, így akkor is száraz üleppel folytathatod utadat, ha a bringa parkolása idején történetesen esik az eső.

Kerékpártámaszok a városban

A városban viszonylag kevés jó minőségű kerékpártámasz van, nagyobb bringaprkoló a Szinvaparknál és a Búza téri piacon található.

Lakatolási tudnivalók

Miskolc kerékpárlopások szempontjából nem tartozik az ország leginkább veszélyeztetett városai közé.

Mégis minden évben tűnnek el kerékpárok, és ha egyszer eltűnt a bringád, esélyeid a visszaszerzésére nem jók.

Fontos tehát, hogy soha, egyetlen pillanatra se hagyd védelem nélkül a bringádat, mert az ördög (és a tolvaj) nem alszik, elég csupán másodpercekre szem elől téveszteni a gépet, és máris nyoma veszhet.

A védelem azonban nem a lezárással, hanem már a bringa megvásárlásakor kezdődik: ilyenkor érdemes feljegyezni/lefényképezni a kerékpár gyári számát (vázszámát), amit a hajtómű alatt találsz (tehát a két hajtókar között, a váz alján, a kerékpárt felfordítva válik láthatóvá). Ügyelj rá, hogy valóban a vázszámot jegyezd meg, mert alatta/fölötte szerepelhet annak a szabványnak a száma is, amelynek figyelembe vételével építették a bringát. A szabványszám mindig az EN betűkombinációval kezdődik és öt számjegyű.

Ha a nevedet tartalmazó cetlit rejtesz el a bicódban, és esetleg ellopnák majd megkerülne, bizonyítani tudod, hogy valóban a tiéd volt.

A bringa kiválasztásánál vedd figyelembe a majdani használati célt is: városi közlekedésre ne vegyél teleszkópos montit, mert — valós értékétől (amit a tolvaj sokszor úgysem tud pontosan megítélni) függetlenül — ez az a bringa, amit leginkább lopnak.

Most pedig kimerítő választ adunk a kerékpár lezárásakor fölmerülő három alapkérdésre: mivel, hová és hogyan zárd le a bringát.

Már ha lezárod. A hardcore bringások szerint ugyanis az igazi biztonság az, ha értékes bringádat sosem hagyod magára, városi közlekedésre pedig külön tartasz egy egyszerű és olcsó, kopottas kinézetű, merevvillás gépet (amit azért persze gondosan zársz). Merthogy amit igazán el akarnak lopni, azt el is lopják…

Persze, mint minden, a kerékpárlopás megítélése is relatív.

Mielőtt elmélyednénk a bringa lezárásának részleteiben, még három tanács:

 1. Sose hagyd otthon a kerékpárzáradat, legyen mindig nálad, ha bringával indulsz útnak!
 2. Útközben az U-lakat ne legyen a derekadra fűzve, a lánc sose legyen a válladon, derekadon átvetve! Ha így vinnéd magaddal, zakózásnál csúnya sérülést okozhatna!
 3. Ne feledkezz meg azokról a kiegészítőkről sem, amelyek semmiképp sem zárhatók le. Ilyen pl. a kilométeróra, a lámpák, villogók. Ezeket mindig szereld le, és vidd magaddal!

Mivel?

Megfelelő kerékpárzárral.

De honnan tudod, hogy melyik zár a számodra megfelelő?

 • A kerékpárzárakat biztonsági szintek alapján sorolják be, de ezek a szintek nem mindig vethetők össze egyszerűen, mert a különböző gyártók besorolási szempontjai nem egységesek. Az Abus pl. 15 fokozatú, a Kryptonite 12 fokozatú skálán sorolja be kerékpárzárjait. Független értékelést találsz például ide kattintva (angolul).
 • A zárválasztás fontos szempontja, hogy a zár milyen nehéz. Vannak nagyon jó ár-érték arányú láncos lakatok, amelyek azonban akár 4 kg-ot is nyomnak, ezért pl. nők, gyerekek számára nem praktikusak, a bringa használatának módjától függően esetleg férfiaknak sem.
 • Nem közömbös a zár ára sem, az igazán jó minőség sokszor nagyon drága. Általánosságban az mondható, hogy értékesebb bringa védelmére ajánlatos többet áldozni. A védelem nagyban függ persze attól is, hogy hol és mennyi időre zárod le a bringát, mégis afféle íratlan szabály, hogy a bringa árának 10 %-át érdemes védelemre fordítani.
 • A kerékpárzárak védelmi értékét két alapvető alkotóelemük határozza meg: a zárszerkezet, és a rögzítési mechanizmus, amivel a zárszerkezet a biciklit védi. Ez a két alkotóelem gyakran egybe van építve, de nem mindig (pl. lakat+lánc kombó).
  A biztonság szempontjából nem az anyagvastagság, hanem az anyag minősége a döntő.
Zártípus Ismertetése Mire jó?
Sodronyzár Egyszerű fémkábel (alapváltozata a spirálzár, annál picit erősebb a kábelzár). Mindegy, milyen zárszerkezete van, hiszen a kábel elcsípése gyerekjáték. Csak addig olcsó megoldás, amíg el nem lopják a bringát. Érdemi védelemre biztosan nem, legfeljebb önmagad megnyugtatására jó. Ennek ellenére ezek a legelterjedtebb zárak Magyarországon.
Gerinclakat Ebben is sodrony van, de a sodronyszálakat elmozdulásra képes fémhengerekkel veszik körül, hogy a szálak elvágását megnehezítsék. Olcsó bringák felkészületlen, alkalmi tolvaj elleni alapszintű védelmére.
Patkózár A vázra szerelhető és megakadályozza a hátulsó kerék forgását. Többségük zárszerkezete gyenge, léteznek olyanok, amelyekhez sodrony, vagy lánc rögzíthető. Nyugat-Európában elterjedtek, nálunk ritkák. Nagyon rövid idejű lezárásra, ha csak annyira távozol, hogy rálátsz a gépre, hiszen a tolvaj a lezárt biciklit is el tudja vinni.
U-lakat Általában a vázat, és az egyik (hátulsó) kereket zárják össze a kerékpártámasszal, korláttal, vagy más tárggyal, amihez lakatolnak. Megfelelő védelmet nyújt. Alkalmazási lehetőségeit korlátozza a belső hossza (ált. 30 cm, vagy még ennél is sokkal rövidebb) és szélessége, ezért a bringát nem tudod bármihez odazárni.
Hurok végű kiegészítő kábel A bringa védelmére műanyaggal burkolt acélsodrony, melynek két vége hurokban végződik, és lakattal, vagy U-lakattal rögzíthető. Lakattal/U-lakattal kombinálva a másik kerék, és gyorszáras alkatrészek (pl. nyereg) lezárására.
Hajtogatható lakat Egyesíti az U-lakat és a komoly láncos lakatok előnyeit. Biztonságos. A lezárás, felnyitás picit tovább tart, mint U-lakattal.
Lánc és lakat Erős, edzett anyagú, ellenálló lánc, melyet lakattal lehet rögzíteni. A lakat lehet a lánccal integrált, vagy különálló. Utóbbi cserélhető. Mivel a lánc erős, a tolvaj inkább a lakattal próbálkozik. Ezért az ilyen rendszernél legfontosabb a megfelelő lakat. Megfelelő védelmet nyújt, ennek ára, hogy általában nehéz az eszköz. A minőségi zár láncának műanyag borítása lopási kísérlet esetén ráolvad a flexkorongra, amely elveszíti vágóképességét.
Lopásgátló gyorszárpótló Gyorszár helyett a kerekek, a nyeregcső (nyereg is), a V-fék, a tárcsafék, Ausfallende/dropout, elülső lámpa, a-head, speedlifter kódolt kulccsal való rögzítését teszik lehetővé. Ismert típusaik: a német Pitlock és a kanadai Pinhead. A bringa elvitelét nem gátolják. A levehető, gyorszáras alkatrészek védelmére. Az így lezárt kerékhez defekt alkalmával is csak a kódolt kulccsal férsz hozzá!
Féktárcsazár A zár nyelvét a féktárcsa hézagain átbújtatva zárható le a féktárcsa. Csak tárcsafékes bringák védelmére.

Az alábbiakban néhány kiegészítés egyes zártípusokhoz.

U-lakat:
 • Az U-lakat hátrányaként említettük kis belső méretét, és azt, hogy ez korlátozza, hogy hová lakatolhatunk vele. Nos, más vélemények szerint a kis méret éppenhogy előny: mivel a feszítőszerszám nehezen fér el a belsejében.
Lánc és lakat kombináció:
 • Tapasztalat szerint a zárszerkezettel integrált láncoknál a lakat rögzítése a lánchoz gyakran nagyon gyenge. Ilyenkor hiába az erős lánc és a stabil lakat. Ezt a vásárláskor nem látod. Olykor a lakat is gyenge.
 • A lánc legyen edzett anyagból, a lakat pedig fúrásnak ellenálló acéltestű és lemezzáras (a hengerzár nem túl biztonságos); hidegvágó ellen előnyös, ha kengyelvédett.
 • Ha a lakatot külön szerzed be, ellenőrizd, hogy a lakat kengyele beleférjen a láncszembe.
 • A lakat+lánc kombóval spórolhatsz is: nem muszáj méregdrágán megvenni. Zárszaküzletben a biztonságos lánc és lakat tízezer forint alatt elérhető, ugyanez a biztonsági szint kerékpárüzletben márkás cuccból több tízezerbe kerül.
Röviden a zárszerkezetekről:
 • Körkulcsos zárszerkezet: a legegyszerűbben, gyakran akár egy tollal feltörhető zárak közé tartozik.
 • Hagyományos kulcsos zárszerkezet: könnyen feltörhető és sokszorosítható.
 • Lapkulcsos zárszerkezet: ez a legelterjedtebb, és egyben legbiztonságosabb megoldás. A zár csak a pontosan beleillő kulccsal nyílik, ezeket már nem lehet tollal kinyitni.
 • Számzár: klasszikus megoldás, amikor a lakat csak a saját kódjával nyílik.
 • A minőségi lakatok, zárszerkezetek a fagyasztó spray hatása ellen is védettek.
Hová?

Soha ne tedd le a bringát átgondolatlanul. A néptelen mellékutca ugyanolyan veszélyes, mint a félreeső bicikliparkoló. Minél forgalmasabb helyen van a bringa, annál jobb. Még jobb, ha esetleg térfigyelő kamera is rálát.

Mindig valamihez zárd a kerékpárodat, sohase önmagához. Ha szerencséd van, találsz U-támaszt, esetleg P-támaszt, amihez horgonyozhatod a gépet. Sajnos, sok olyan jóindulattal is csak térplasztikának nevezhető tárgy található a közterületeken, amelyeket kerékpártámasznak álmodtak, de kialakításuk miatt kerékpár lezárására teljesen alkalmatlanok. Gyakran találkozhatsz ilyenekkel üzletek előtt.

Alkalmas lehet viszont például öntöttvas kerítés, pad, vagy bármi, ami elég masszív ahhoz, hogy nem fogják inkább azt elvágni, mint a lakatot. Ügyelj rá, hogy a tárgy, amihez zársz, önmagában zárt legyen, tehát ne lehessen át-, le-, ki-, vagy felhúzni a bringát róla. Ellenőrizd a kiszemelt tereptárgy stabilitását, hogy például nem húzható-e ki a földből (KRESZ-tábla), nem lötyög, anyaga elég erős-e. Ne lakatolj fához, másik bringához, drótkerítéshez, gyengén rögzített jelzőtáblákhoz!

Gondolj arra is, hogy ha a tereptárgynak, amihez a géped támasztod, nem sima a felülete, felsértheti a vázat.

Hogyan?
Lakatolás: a “Sheldon Brown módszer”

Nem jó csak az elülső kereket lezárni, különösen gyorszáras bringán! Ilyenkor a bringa könnyen ellopható, csupán a lezárt elülső kerék marad.

Önmagában sem jó semmire, ha csak a kerekeket zárod le.

Alapelv: legalább a hátsó kereked és a vázad is rögzítve legyen valamilyen tárgyhoz (optimális esetben a kerékpártámaszhoz)!

Ennek legáltalánosabban javasolt módja, hogy a nyeregváz-csövet, a hátulsó kereket és egy erős fémtárgyat kell összezárni. Erre a kis U-lakat nem alkalmas. Sheldon Brown módszerével viszont elég a lakatot csak a felnin átdugni a váz hátsó háromszögének belsejében (a támvilla és a láncvilla között), mivel a kereket így már nem lehet kihúzni onnan. A felni és a külső gumi elvágása pedig valószínűtlen, mert a küllők feszítő hatása miatt a felnit nagyon nehéz elfűrészelni.

A kettéhajtható bringák lakatolásának is külön módszere van…

Ha teheted, használj két kerékpárzárat! Lehetőleg különböző gyártók különböző típusait (az U-lakatot inkább flexszel, a láncot erővágóval támadják, ha mindkettő van, kétféle szerszám kell a lopáshoz), eltérő zárszerkezettel. Ne feledd: minél több időt tölt a tolvaj a zárakkal, annál nagyobb az esélye a lebukásra. Mivel a profi tolvajok gyakran egy-egy zártípusra specializálódnak, jó döntés lehet, ha különböző zártípusokat használsz (pl. láncos és U-lakat) a két kerékhez.

Mindig törekedj arra, hogy a bringa a lehető legfeszesebb állapotban legyen. A lakat ne érjen le a földre, mégis legyen minél alacsonyabban, a zár lehetőleg a föld felé nézzen.

A hátulsó kereket és a vázat rögzítő zár a meghatározó, azt ezt kiegészítő, az elülső kereket és egyes alkatrészeket védő zárak már lehetnek egyszerűbbek is.

A nyereg ellopása ellen a támvillát a nyereg sínjével zárhatod össze pl. sodronyzárral.

A kerékpár biztonságos lezárása

Hol lakjon a bringa?

Kétkerekűd megérdemli, hogy akkor is gondoskodj róla, amikor éppen nem hajtod!

Mindenképpen javasoljuk, hogy fedett helyen tárold, és gondolj az ellopás elleni védelmére is. Az összes eltűnt bringa nagyobb része nem közterületről tűnik el, hanem lépcsőházakból, társasházak pincéiből, közös tárolóiból.

A tárolóhely legyen száraz, nedvességtől és napsugárzás hatásaitól védett. Nedvesség hatására sok alkatrész berozsdásodhat, penész támadhatja meg (pl. markolat, gumi alkatrészek), a napsugárzás hatására törékennyé válik és öregszik a gumi, stb.

A kerékpár elhelyezésére léteznek különféle kampók, állványok, fali konzolok.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Jájj!!!
Nincs rajta sisak.
Teker a zebrán.
Ráadásul lány.

A kép láttán garantált lenne a Muppet show két barátságos öregurának fölháborodása.
De vajon tényleg gáz, amit a fotón látunk, vagy csak egy szimpatikus életkép egy jó városból?
Ha végigolvastad cikkünket, mielőtt ezeket a sorokat olvasod, akkor — reméljük — már tudod a választ. :-)

Fotó forrása: Dutch Cycling Embassy

 

Utoljára módosítva: 2022-01-08 12:59