Holnaptól villamosozhatnak a bringák Miskolcon


Mivel az eredeti ígéret júniusra szólt, július elején levélben fordultunk a városvezetéshez és az MVK Zrt.-hez a Škoda villamosokon történő kerékpárszállítás ügyében. Kérésünk meghallgatásra talált, 2014. augusztus 1-jétől Miskolcon is lehetővé válik a kerékpárszállítás az erre alkalmas villamosokon.

Azt már a folyó villamosfejlesztési projekt viszonylag korai szakaszától lehetett tudni, hogy előbb-utóbb kerékpárt is lehet majd szállítani az új villamosokon, hiszen ez már a járműbeszerzési tendernél is szempont volt.

Aztán elkezdtek beérkezni és forgalomba állni az új villamosok, ekkor kezdtük mi is sürgetni a kerékpárszállítási szolgáltatás megindítását.

Nos, holnaptól végre megnyílik az új lehetőség, amiről már az MVK Zrt. is hivatalos közleményt adott ki.

A közleményben megtalálsz minden fontos tudnivalót, de azért foglaljuk össze még egyszer:

1. A villamoson történő kerékpárszállításhoz a saját jegyeden, vagy bérleteden felül egy további jegyre is szükség van, a bringád számára
Egy bringás csak egy bringát szállíthat, és a bringa nem lehet a szokásosnál nagyobb helyigényű (pl. tandem, cargo, háromkerekű).

2. Kerékpárt csak az új villamosokon szállíthatsz
Ha a megállóba régebbi, Tátra vagy SGP villamos (sárga, vagy piros) érkezik, várnod kell az új (zöld szoknyás fehér) villamos érkezéséig. (Ez a dolog előbb-utóbb megoldódik, hiszen a Škodák folyamatosan érkeznek Miskolcra, és előbb-utóbb forgalomba is állnak remélhetőleg.)
Villamospótló autóbuszon nem szállítható bicaj, egy Škoda villamoson pedig egy időben maximum 4 darab kerékpár szállítható, ennyit lehet ugyanis biztonsági övvel rögzíteni.

IMG_9282_l

3. A kerékpárszállítás -- a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően -- csak a csúcsforgalmi időszakokon kívül lehetséges
Ennek oka, hogy csúcsforgalomban a villamosok zsúfoltak, a kerékpárok szállítására már nem jut hely.
Hétvégén és ünnepnapokon mindig, munkanapokon reggel 6-ig, majd fél kilenctől délután fél kettőig, utána pedig délután öt órától szállíthatjátok a bringátokat.

KME_idopontok_cajgi_villin

4. Így szállj fel a villamosra

A megállóban kerékpároddal célszerű úgy elhelyezkedned, hogy a középső ajtókhoz minél közelebb legyél. Amikor a villamos érkezik, mutasd fel a vezetőnek a jegyeidet. Kerékpárosra nem vonatkozik az első ajtónál való felszállás kötelezettsége, épp azért, mert nehézkes lenne a bringával végigcsattogni az utasok között.
Kerékpárral a 2-3., vagy a 4-5. ajtónál lehet felszállni, ezt a villamosokon matrica is jelezni fogja.

[gallery type="slideshow" ids="2565,2564,2566,2563,2562"]

Felszállás után ne feledd a bringád rögzítését a villamoson! Erre a célra speciális heveder áll rendelkezésre.
Ügyelj rá, hogy a többi utas ruházatában, csomagjaiban a bicó ne tegyen kárt!

5. Légy előzékeny: a speciális igényű szállításra szolgáló hely korlátozott, a babakocsik és a kerekesszékek érthető okból előnyt élveznek a kerékpárokkal szemben
Ha a megállóban babakocsisok, vagy kerekesszékesek várakoznak, inkább tekerj tovább, vagy várd meg a következő kerékpárt is szállító villamost.
Helyhiány esetén add át helyed a kerekesszékesnek, babakocsisnak.


A városi közösségi közlekedés járművein a kerékpárszállítás a világban sokfelé már rég bevált, megszokott dolog. Magyarországon még nagyon újszerű, bár már több városban és Budapesten is terjed.
Nagyon jó hír, hogy mostantól Miskolcon is lehetséges, ez fontos előrelépés a város közlekedésének fenntarthatóvá alakításában.
Használd ki a nálunk még új lehetőséget, de kérjük, légy előzékeny, ha babakocsist, vagy kerekesszékest kell magad elé engedni!

+1 Mondd el, hogy jött be!
Kipróbáltad az új lehetőséget?
Tetszett?
Volt, ami nem tetszett?
Kommentelj, véleményedet ide várjuk poszt végére!

(Fotók: Juhász Balázs, MVK Zrt. -- köszönjük!)