Élvezd a kerékpározást


A kerékpár a közlekedés legemberibb formájaként a technológia és a mozgás iránti emberi vágy tökéletes szinergiája. A városi élet számára valaha feltalált legtökéletesebb jármű.
(Mikael Colville-Andersen)

 

Készülj a télre

Bár a három és négy évszakon át biciklivel közlekedők száma évről évre nő, Miskolcon ma még kevesen kerékpározzák végig az évet.

Ahogy az ember életének részévé válik a napi kerékpárhasználat, úgy támad föl előbb-utóbb az igény, hogy a hűvösebb időszakokban, sőt, a legkeményebb télben is jó lenne bringával járni.

Ez azért is fontos, mert hiába tartod magad formában nyáron, ha télen csak tunyulsz, hízol. A bringázás által kínált sportos és dinamikus életérzés télen is a tiéd lehet!

Következzenek téli tanácsaink, először azoknak, akik télére még leállítják a bringát, majd azoknak, akik télen is szorgalmasan róni szeretnék a kilométereket.

Téli álom

Magyarországon nagyvárosi körülmények között ma még a legtöbb ember télére félrerakja a kerékpárját. Nézzük, hogyan teheted ezt lelkiismeretesen!

Először is: keresned kell valamilyen tárolásra alkalmas helyet. A vagyonvédelmi szempontok mellett a legfontosabb, hogy száraz, nedvességtől védett legyen, és külön előny, ha fagytól is védett.

Sokan tárolják bringájukat erkélyen. Ha csak ez a lehetőség van, akkor érdemes a biciklit letakarni, becsomagolni, hogy esőtől, hótól, UV-sugarak hatásától védve legyen.

Mielőtt elraknád télére a bicót, érdemes átnézni, és alaposan megtisztítani a szezon alatt összegyűjtött szennyeződésektől.

Ha elemes lámpákat, villogókat használsz, ne feledd kivenni belőlük az elemeket!
Majd puha ruhával töröld át az egész gépet, nézd át a gumiabroncsokat, a hajtóművet, a csavarkötéseket.

Ha a szezon végén esős az idő, ügyelj rá, hogy a kerékpár teljesen kiszáradt állapotban legyen, amikor elteszed. Ellenőrizz minden olyan helyet, ahová beszivároghat a víz, ahol megülhet a vízpára. Ha vízpárát találsz, gondoskodj a kiszárításról! A nagyobb dolgok — mint pl. a nyeregcsőben rekedt víz — mellett gondolj az apróságokra, pl. az imbuszfejekben rekedő vízcseppekre is.

Ha a bringa száraz, akkor még mindig ott a hajtómű, a lánc, amelyeket télére jó vastagon érdemes beolajozni.

Végül fújd fel a kerekeket!

Ha mindezeket megtetted, nyugodtan becsomagolhatod és elteheted a bringát.

Még valami: a tavasz, az új szezon közeledtével érdemes időben elővenni a biciklit, és szakszervizben átnézetni, az új szezonra felkészíteni. Mivel szezon elején a bringaszervizekben általában nagy a tülekedés, ajánlatos idejében időpontot kérni.

Ha pedig a szervizbe saját kerekein viszed be a több hónapja egyáltalán nem használt bringát: indulás előtt mindenképpen ellenőrizd:

 • a kormány működését,
 • a kerekek rögzítését,
 • a nyereg stabil helyzetét és
 • a fékek működését!
Télre sem muszáj abbahagyni

Akik már próbálták, és vannak tapasztalataik, azok számára a téli kerékpározás ugyanolyan természetes dolog, mint a nyári.
Veszélyek persze vannak, de lehet ellenük védekezni. Elmondjuk, hogyan.

Télen 3+1 körülmény változik meg az év többi időszakához képest, bringádnak és neked ezekre kell fölkészülni:

 1. Hideg van.
 2. Gyakran nedves, vagy csúszós az út.
 3. Rövidebbek a nappalok, gyakori a köd, emiatt a többi közlekedő nehezebben észleli a kerékpározókat.
  +1. Kevesebb kerékpározó van kint az utakon.

Nézzük, mire érdemes gondolni.

1. Hideg

A hideg inkább a bringást viseli meg, de hatással lehet a bringára is. A tapasztalt téli kerekező figyelemmel kíséri az időjárás-jelentést, és mindig annak megfelelően indul útjára.

Tested több része is kiszolgáltatott az időjárásnak:

Fej. Védeni kell a torkodat, mert megfázhatsz, és aki arra érzékeny, az arcüreget is.

Ízületek. Téli bringázásnál leginkább a boka- és a térdízületekre kell vigyázni, de óvni kell a csukló- és az ujjízületeket is. A figyelmetlenség később egész életedre kiható betegség képében köszönhet vissza.

Gondolni kell a medence- és a vesetájék védelmére is (különösen a nőknek).

A legfontosabb tehát a megfelelő öltözködés, ezzel véded testedet a széltől, hidegtől, csapadéktól.

Alapelv, hogy természetes, ha elinduláskor még picit fázol, a lényeg, hogy az izzadást próbáld csökkenteni, amennyire lehet. Ha nagyon leizzadsz, és pl. a jelzőlámpánál várakozásra kényszerülsz, könnyen megfázol. Ezért sosem érdemes túlöltözni, néhány km tekerés után úgyis bemelegszel.

A másik fontos dolog az ízületek védelme. Leginkább a boka- és a térdízületekre kell vigyázni.

Ezért a téli öltözködés egyik alapszabálya a rétegesség.

Öltözhetsz speciális kerékpáros ruházatba, vagy viselhetsz utcai ruhát, kiegészítve a test kiszolgáltatott részeit védő elemekkel.

A téli kerékpáros ruházat elemei:

 • sapka, vagy símaszk
 • kerékpáros szemüveg, a szél, a hideg, a hó ellen
 • légzőmaszk
 • thermo mez
 • thermo dzseki (kerékpáros kabát)
 • kantáros, vesét is védő thermo nadrág (előnyös a térdnél megerősített anyagú; könnyebb öltözni, ha a lábaknál és a hasnál cippzáras)
 • egyéni érzékenységtől függően kb. -5 fok alatt: aláöltöző
 • kesztyű
 • kerékpáros kamásli.

A téli bringás kabátok nyakrésze magasított, a nyakhoz simuló. Előnyös lélegző anyagú, szél-, és esőálló modellt választani.

Ügyelj rá, hogy egy-egy ruhadarab kapcsolódásánál ne fújhasson be a szél (pl. kesztyű és kabátujj között).

Ha utcai ruhában tekersz (ami teljesen természetes), a szokásos darabokat egészítsd ki a tested érzékeny részeit védő cuccokkal:

 • Megfelelő sapka. Fontos, hogy szélálló legyen (ezért nem jó a kötött).
 • Sál. A sapka+sál kombó helyett sokan símaszkot használnak. Ennek előnye, hogy védi az arcüreget, továbbá lehetővé teszi, hogy szájon át előmelegített levegőt vegyél — ezzel a torkodat is kíméli. Számíts rá, hogy a zárt símaszk nem marad száraz: ilyenkor picit több orrváladék képződik.
 • Telente a levegő minősége sokat romlik, ezért ilyenkor világszerte egyre többen hordanak légzőmaszkot. Előnye kettős: egyrészt szájon át vehetsz előmelegített levegőt, anélkül, hogy a torkod megfázna, másrészt — ha aktív szenet tartalmazó (munkavédelmi) maszkot használsz — a szmogot alkotó károsanyagok jelentős része sem jut el a tüdődbe.
 • Kerékpáros szemüveg, a szél, a hideg, a hó ellen.

Ha utcai ruhában tekersz, öltözködésnél ügyelj rá, hogy a nyakadnál se elölről, se hátulról (felülről) ne tudjon a szél befújni.
Felsőtested több rétegű ruházat legyen, javasolhatók a polár anyagúak.
Kezedet és a csuklódat meleg kesztyűvel védd, úgy vedd fel, hogy menet közben a szél ne tudjon befújni a kabát ujján!
A téli kerékpáros nadrágok jellemzően kantárosak, a kantár úgy van összedolgozva a nadrág-résszel, hogy egyben vesevédő is. Ha utcai ruhában tekersz, akkor külön kell gondolnod a veséd, medencéd védelmére, hiszen a kabát aljánál is befúj a szél.
Használj térdvédőt! Ha hidegben bringázol, utcai nadrág alá hosszú alsót, vagy aláöltözőt is érdemes felvenni.

Eső, havazás esetén a farmer a legkevésbé praktikus viselet: nincs kellemetlenebb annál, mint amikor az átnedvesedett nadrág szárát a lábadra fújja a szél.

Bokádat védd bokavédővel! Házilag is előállíthatod. Ha egy régi, lyukas zokni talprészét levágod, a zokni szárát máris bokavédőként használhatod. De jó megoldás lehet két zokni viselése is — ha befér a cipődbe.
Különösen szeles, csapadékos időben viselj kerékpáros kamáslit, ezzel a cipődet (lábfejedet) és a bokádat egyaránt véded!

Hidegben a kerékpár műanyag kiegészítői is ridegebbé, törékenyebbé válnak, ezért pl. a villogó, vagy az óra levételekor légy óvatos, a rögzítésre szolgáló kis műanyag nyelvek ilyenkor könnyebben elpattanhatnak.

2. Nedves, síkos, havas, jeges út/időjárás

Ilyenkor nem csupán a bringák, hanem az autók is könnyebben megcsúsznak, ez mindenkitől nagyobb odafigyelést kíván.
A gyalogosok is szétszórtabbak, azzal törődnek, hogy ne ázzanak el.
Esős időben a kerékpár fékhatása romlik, a féktávolság megnő.

Tarts nagyobb követési távolságot, és általában is nagyobb távolságot más járművektől, akadályoktól!

Kanyarodáskor, hirtelen irányváltoztatáskor a havon, jégen hamar eleshetsz.
Használd a hátulsó féket, így nem blokkolhat az elülső kerék!

Nedves időben a vas különösen csúszós, ezért nagyobb aknafedlapokon, útfelbontásokat áthidaló vastömbökön, villamossíneket keresztezve soha ne fékezz!

A forgalomban mindig veszélyesebb, ezért ha nem tekertél még havas, síkos úton, gyakorolj először olyan helyen, ahol nem járnak autók.

Amikor a forgalomban tekersz, mindig gondolj arra, hogy a havas úton, vagy a pocsolyától nem látod a kátyúkat, akadályokat. Mindig figyelj az útra és a melletted haladó autókra, hogy szükség esetén korrigálni tudj, és semmiképp se ess a melletted haladó autó alá!

Télen a szokottnál kevésbé fújd föl a belsőket, járj puhább, laposabb gumikkal!
Használj minél bordázottabb mintázatú külsőt!

Léteznek speciális, szöges kerékpárkülsők is, amelyekkel tükörjégen is lehet kerékpározni, de ezek ára meglehetősen borsos. Fontos tudni, hogy a szöges gumi igazán a már jéggé taposott havon, vagy jégen hasznos (mert ezen a gumi egyáltalán nem tapad), de friss, mély havon nem előnyösebb, mint a széles, nagy bütykökkel ellátott külső.
A szöges gumiköpenyek gyártói általában azt ajánlják, hogy amikor nem jeges az út, nagyobb nyomáson használjuk a gumit (ilyenkor a szögek nem állnak annyira ki), amikor jeges, akkor csökkentsük a nyomást.

Házilag készített szöges gumikról például itt olvashatsz.

A sós lé a külsőket is károsítja, és a defekt is gyakoribb télen, mint más évszakokban. A só helyett mostanában terjedő síktalanító anyagok az acélt már nem támadják, agresszív hatásúak viszont az alumíniumra.

Mint láttuk, speciálisan a télhez kell öltöznöd.Bizony, a bringa is téli ruhát kíván.

Nagyon fontos a jó minőségű sárvédő, mindkét keréknél. Legyen minél hosszabb, érjen minél tovább, és előnyös, ha a végén kis bőr fityegő, vagy műanyag sárhányó is van.

A hátulsó kerék sárvédőjének az indulási pontja is fontos: sok sárvédő jóval a hajtómű fölött indul. Ezek nem valók téli kerekezésre, mert nem védik az átdobót, a tányérokat, a középcsapágyat a sártól, kosztól, hólétől.

Az utak síktalanítására használt só, homok komoly károkat okoz a kerékpárban. Ezért télen nagyon fontos a rendszeres ápolás, gondozás! Hű társadnak leginkább a hajtásrendszere károsodhat. A hó, kosz, olajsár összegyűlik a láncfeszítő görgőknél, ezek tisztántartására mindig fordíts figyelmet!

Ezért azt is mondhatjuk, hogy télen előnyösebbek a kevesebb gondozást igénylő egysebességes, vagy agyváltós gépek.

Korosabb bringáknál, amelyeknél a középcsapágy háza nem teljesen zárt, érdemes ezeket bezsírozni, leragasztani, mert ha a meneteken át beszivárog a sós lé, a csapágy szétszedése később nagyon nehéz lesz.

Gyakrabban kell olajozni a láncot. A nedves láncot olajozás, a bringa leállítása előtt szárítsd meg!

A télen használt bringa ápolása egyébként alapvetően nem tér el az általános szabályoktól.

Ha kerékpárodat a szabad ég alatt kell hagynod, a nyeregre érdemes nyereghuzatot húzni, így amikor visszatérsz és elindulsz, nem fog átnedvesedni a ruhád az üleped alatt.

3. Rövidebb nappalok, csökkent látótávolság

Télen ezerszeresen is igaz: láthatóság nélkül nincs biztonság!

Télen különösen fontos, hogy kerékpárod világítása mindig kifogástalan állapotban legyen, gondolj arra is, hogy hidegben az elemek gyorsabban lemerülnek, ezért ha elemes/akkus világítást használsz, tartalék elemek/akkuk nélkül még rövidebb távra se indulj el!

A láthatóság aktív elemei mellett ilyenkor fontos minél több passzív elem használata is. A kerékpárodra is ragaszthatsz megfelelő fényvisszaverő tulajdonságú öntapadó szalagot.

+1. Kevesebb kerékpározó a forgalomban

Tapasztalat teszi a mestert — ez a mondás a közlekedésben is igaz.

Télen, amikor az autóvezetők kevesebb kerékpárvezetővel találkoznak az utakon, hajlamosak elfeledkezni róla, hogy számítsanak a kerékpározókra. Ez főleg olyankor veszélyes, amikor az autóvezetőnek elsőbbségadási kötelezettsége van a kerékpár számára, ráadásul a kereszteződésben a rálátási viszonyok rosszak.

Tipikus példaként említhető a Csabai kapui bringagyász. Télen mindig tartsd szem előtt, hogy nagyobb eséllyel nem kapod meg az elsőbbséget, amelyet a KRESZ biztosít neked!

 

Az írás a következő oldalon folytatódik.

Utoljára módosítva: 2022-01-08 12:59