A kritikus tömeg újra megindul 5. -- még 1 hét!


Ment-e a CM-ek által a város elébb?


A mai poszt picit hosszú lesz :-)
Tizenkilenc felvonulás után jogosnak tűnik feltenni a kérdést: volt-e értelmük ezeknek a közös tekeréseknek, Vörösmarty sorait picit kifordítva: vajon ment-e a CM-ek által a város elébb? Néhány nappal a huszadik felvonulás előtt megpróbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre.

Mi, a CM szervezői meg vagyunk győződve róla, hogy igen.

[caption id="attachment_5683" align="aligncenter" width="558"]bicajos-felvonulas-miskolcon-220110922 Sándor György öt esztendeje készült képén az indulás előtti pillanatok[/caption]

Felvonulásonként változó számú, de mindig többszáz ember tekert velünk, sokan családostul, akik láthatóan kitűnően érezték magukat.
Mi szervezők értük, nekik dolgoztunk, dolgozunk.
A felvonulások egyik haszna a közös tekerés máshol meg nem tapasztalható élménye, egy kellemes emlék sok-sok miskolcinak, és a környező településen élőnek.

Azonban a CM már a kezdetektől fontos célkitűzésének tekintette, hogy felhívja a figyelmet a városi kerékpáros közlekedés fontosságára, hasznosságára és kiálljon a kerékpározás körülményeinek javításáért.

Nézzük, hogy mit tettek hozzá a civilek városunk kerékpáros közlekedési feltételeihez.

Amikor az első miskolci CM elindult, 2005 szeptemberében, tehát 11 éve, Miskolc városi közlekedésében a kerékpár részaránya még szinte kimutathatatlan volt.
A felvonulás már abban is különlegességnek számított, hogy annyi bringát láthattak egyszerre, egymás mellett a miskolciak, amennyit egyébként talán egy hét alatt se.

Viszonylag kevés, tényleg hardcore bringáson kívül a többiek ki sem merészkedtek az utakra, mert féltek, hogy hamarosan egy autó kerekei alatt végeznék.

Az első CM-ek ezért leginkább a kerékpárutakért tekertek, és azért hogy szóljanak: vannak ám kerékpárhasználók is a városban.
Mintát adtak: sokan épp a CM-ek hatására fedezték fel maguknak újra a padláson, vagy a kamrában évek óta gazdátlanul rozsdásodó bringa által kínált -- akkor még jobbára extrémnek, ma már inkább trendinek tartott -- gyors és egészséges mobilitási lehetőséget.

2005-ben Miskolcon még alig volt kerékpáros infrastruktúra, nem lehetett pl. a belvárosból bringás infrán kijutni még Tapolcára sem, hiszen a tapolcai kerékpáros útvonal a beváros felé még csak a Tapolcai elágazásig tartott.
Az első CM-ek olyan nyomást jelentettek, aminek hatására aztán 2007-ben el is készült a belváros és Tapolca kerékpáros kapcsolata.
Ekkor még a mennyiségen volt a lényeg, és tapasztalatok sem igen voltak, mai szemmel ez a létesítmény már rendkívül elavultnak számít, és balesetveszélyes is -- ám minden hibája ellenére is ezrek ültek nyeregbe, mióta használhatják.
A 2007-es bringagyásznál 2009-ben, majd 2013-ban is történtek korrekciók, de megnyugtató megoldást csak a nyomvonal teljes újragondolása hozhatna.

Már ebben az időszakban (2010 előtt) óriási probléma volt, hogy nem lehetett normálisan kitekerni a belvárosból a város nyugati részébe, és különösen nem Lillafüredre, vagy beljebb, a Bükkbe.

[caption id="attachment_5805" align="aligncenter" width="560"]Sándor György fotóján az Andor utcán kerekezik a Critical Mass Sándor György fotóján az Andor utcán kerekezik a Critical Mass[/caption]

A Critical Mass többször is elzarándokolt az Andor utcához, és ennek is szerepe volt abban, hogy 2011-ben, a villamospálya átépítésének kellős közepén sikerült elérni, hogy az Andor--Görögszőlő--Szarkahegy tengely mindkét irányban jogszerűen kerékpározható legyen.
Mindmáig ez a kerékpáros civil mozgalom legnagyobb eredménye Miskolcon, az pedig országosan is példátlan, hogy 3 km hosszúságú egybefüggő szakasz nyíljon meg.
Miskolcon 2014-re már elérte a 30-at a kétirányú kerékpáros közlekedésre megnyitott egyirányú utcák száma, de a fejlődés azóta sajnos megállt, így az ötödik évfordulón aktuális az ismételt figyelemfelhívás. Pedig ez a forgalmi rend bizonyított: emiatt a forgalmi rend miatt egyáltalán nem történtek balesetek.
(Az egyirányú utcákra vonatkozó tudnivalókat részletes anyagban foglaltuk össze.)

Kerékpárutakat akarunk -- adtak hangot véleményüknek az első CM felvonulások résztvevői, és a város pályázott is az ÉMOP-ban a Tiszai pályaudvart a várral összekötő főhálózati elemekre.
A beruházás 2011-2012-ben végül el is készült, néhány jól sikerült, sok vitatott, és néhány egészen tragikus megoldással.
A Kerékpáros Miskolc Egyesület számos javítást kért, ezekből -- az ígéretek ellenére -- mindeddig sajnos pont a legfontosabbak nem valósultak meg.

Miskolc szinte egyedülálló abban, hogy -- szintén civil (KME) kezdeményezésre kerékpározható a villamospálya belvárosi szakasza, és 2012-től a buszsávok is.
Előbbi nemcsak a sétálóutcai úti célok elérése miatt hasznos, hanem azért is, mert gyorsabb eljutást biztosít, mint a Szinva terasz -- Uitz -- Szent István tér sikán.
A buszsávok fontosságát ma már talán fölösleges is ecsetelni (bár természetesen, amikor itt volt az ideje, megtettük).

Ami egyelőre leginkább megoldatlan: a város elhagyása (és megközelítése) északi, keleti és déli irányban.
Igen, a 3-as és a 26-os út.

Nem véletlenül tekert ezekbe az irányokba a kritikus tömeg:

  • 2012 szeptemberében Nyékládházáról és Felsőzsolcáról szerveztünk bevonuló meneteket a miskolci CM-re,
  • a 2013. szeptember 22-i CM a 3-as út Felsőzsolca felé vezető szakaszán tekert és emelt,
  • 2015-ben pedig a 26-oson a Bosch/temető jelzőlámpás csomópontnál demonstráltunk.

Úgy tűnik, hogy lassan ezeket a problémákat is meghallották a döntéshozói fülek: az már biztos, hogy a város TOP projektjei közé bekerült a Bosch-gyárakhoz vezető nyomvonal, már csak az a kérdés, hogy mi fog megvalósulni.
A Kerékpáros Miskolc Egyesület most azért küzd, hogy ne legyen belőle újabb Csabai kapu, a beruházó város számára viszont egyszerűbb és könnyebb lenne az egyoldali járdaszélesítés.
Az eredményre még várnunk kell.

Szerinted fölösleges volt a 19 eddigi CM? Vagy épp ellenkezőleg, fontos-hasznos volt, egyben jó buli is?
Itt a lehetőség: ha úgy érzed szükség van a CM-re, mutasd meg mindenkinek, vegyél részt Te is a kritikus tömeg felvonulásában!
A 20. CM 2016. szeptember 22-én, csütörtökön, pontban 17:00-kor startol a sportcsarnok elől!
Ha csak később tudsz érkezni, az sem gáz, a menethez az útvonalon bárhol csatlakozhatsz.

Gyere, várunk, Neked is a miskolci bringások menetében, a miskolci bringások közt a helyed!