A kerékpár meghódította Miskolcot


Az elmúlt két hétben kétszer is pörgettük a tanpályánkat nagyobb szabású rendezvényen. Először a múzeumok éjszakáján vettünk részt, majd pedig a Tour de Hongrie befutójához kapcsolódó B!ke Day Miskolc programban. Beszámolónk végén azt is eláruljuk, hogyan látjuk: segíthetik-e ezek a rendezvények a kerékpáros közlekedés ügyét Miskolcon?

Múzeumok éjszakája

Először tavaly kaptunk meghívást a számos közlekedési módot bemutató nagyszabású rendezvényre, és mivel a látogatók körében nagyon népszerűnek bizonyult a standunk, idén örömmel mentünk ismét.
Most is sok gyerek volt, akikkel foglalkozhattunk.
Nemrégiben vakokkal bicajozhattunk, most pedig kerekesszékes résztvevőt is üdvözölhettünk.

B!ke Day Miskolc

Az erősödőben lévő országúti kerékpársport nagyszabású rendezvénye a Tour de Hongrie, amelynek programjába Miskolc is bekerült.
Ennek befutójához csatlakozott a B!ke Day Miskolc, ahol mindenki ott volt, aki kerékpározással foglakozik Miskolcon.
Így mi is. Standunknál ismét a tanpálya volt a favorit, a rendelkezésre álló viszonylag kis hely ellenére kettőt építettünk, azért, hogy külön pálya legyen a futóbringás kicsiknek, és külön a már pedálos bringákat hajtó nagyobbaknak.
Emellett tesztekkel is készültünk -- a tesztlapokat kitöltő érdeklődők többsége számára hasznos volt a dolog, mert mint kiderült, akadnak fehér foltok a KRESZ-ben.

[gallery type="slideshow" size="large" ids="6390,6389,6387,6386,6385"]

(A jobb felső sarokban kis minap.hu jelzéssel ellátott képeket Mocsári László készítette, köszönjük!)

De sikerült?

A B!ke Day célja a kerékpározás népszerűsítése, ebben lehetőségeink szerint mi is örömmel segítünk.
Bennünk azért fölmerül az a kérdés is, hogy vajon milyenek a kerékpározás, különösen a kerékpáros közlekedés feltételei Miskolcon? Látszik-e fejlődés, előrelépés?

Nos, úgy tűnik, ezen a téren van még mit fejlődni szemléletben és konkrét cselekvésben is.
Pedig legfőképpen csak akarat kell ahhoz, hogy egy város bringás paradicsommá változhasson. Ami ugye fontos lenne, hiszen tudjuk: a várost a kerékpározók teszik igazán élővé. Ehhez képest nálunk eddig leginkább csak konfliktusos, igénytelen kerékpárutakat láttunk, miközben a mindenki számára biztonságos, igényes és hosszú távra is jól használható kerékpárút egyáltalán nem új találmány.
Nálunk egyelőre még a meglévő nyomvonalak rendben tartása is gondot okoz, ami eléggé bosszantja is a kerékpárhasználókat.
De reménykedjünk, hogy a kerékpár nem csupán a verseny napjára hódította meg Miskolcot, hanem ha lassan is, de folyamatos lesz a szemléletváltozás, aminek előbb-utóbb talán eredményét is látjuk.