Felninken a tél – ne fékezz, az ég szerelmére!!!


Reggelenként lassan mínuszok vannak, az idő egyre többeket riaszt el a bicajozástól. Pedig biciklizni télen is lehet, máris mondjuk, hogyan.
Következzenek a Kerékpáros Miskolc Egyesület őszi-téli tippjei!

1. tipp: tedd rendbe a gépet!

A téli üzemben a bicó sokat szenved. A mozgó alkatrészek előzetes kenésével máris sokat teszel azért, hogy megvédd járgányodat a szennyeződések, a nedvesség és az útszóró só gyilkos hatásaitól. Az újabban használt síkosságmentesítő – a kalcium-klorid – kíméletesebb a lánccal, de az alumínium alkatrészeket, vázakat jobban károsítja.
A lánc az egyik legtöbbet szenvedő alkatrész, rendszeres gondozása, tisztítása az ősz és a tél folyamán elengedhetetlen!
Ugyanilyen fontos a fékberendezés ellenőrzése, szükség szerinti utánállítása.
Érdemes a változó időjárási viszonyok között ki-kipróbálni a fékek működését, megtapasztalni, hogy hogyan változik a fékút.
Érdemes a nyerget picit alacsonyabbra állítani, hogy ha esetleg megcsúszol, lábbal könnyebben érd el a út felületét.

2. tipp: fontos az alkalmas gumiabroncs!

A zakózások ellen sokat segít a jó külső. Fontos, hogy megfelelő profilú legyen (nagyon nem slick :-) ), és érdemes a nyáron megszokottnál kisebb nyomásra fújni (de persze maradjon a gyártó által meghatározott – a gumiköpeny külső oldaláról leolvasható – legkisebb nyomás fölött). Ezáltal a gumiköpeny nagyobb felületen érintkezik az úttal.
Ma már kezdenek elterjedni a speciális téli kerékpárkülsők, ezek legtöbbje kis fémtüskékkel van ellátva, ami jeges úton nagyon hasznos és biztonságos, ám a nem jeges szakaszokon picit zavaró, és a tüskék egy része is kipereg.

3. tipp: ne légy nindzsa!

Gondolj arra, hogy későn világosodik és hamar sötétedik. Ehhez még csapadék, köd is járulhat. A járművezetők figyelme is lankad.
Szóval, ha megfelelő a láthatóságod, akkor bátran bringázhatsz télen is, de ha nem lát a többi közlekedő, akár hozzá is kezdhetsz végrendeleted írásához.
Legfontosabb a hátsó piros és az első fehér lámpa. Gondolj rá, hogy hidegben az elemek hamarabb lemerülhetnek! És érdemes minél több passzív láthatósági elemet is használni!

4. tipp: öltözködj praktikusan!

Korábban már részletesen foglalkoztunk a téli bringás szerkójával, javasoljuk újraolvasásra, mert az egészséged megőrzése érdekében fontos. Most csak annyit: igyekezz úgy öltözni, hogy minél kevésbé izzadj, inkább picit alul-, mint túlöltözött légy. Indulás után úgyis hamar bemelegszel.

4. tipp: tekerj technikásan!

Ami télen speciális jelentéssel bír: általában a kevesebb a több.
Különösen kanyarban, vagy fém aknafedlapokon, síneken, stb. kerüld a fékezést (ha lehet a tekerést is), hogy meg ne csússz.
Kanyarban haladj inkább lassan, de csúszós úton ne dőlj be, maradj egyenes tartásban.
Általában is tarts nagyobb követési távolságot, haladj inkább lassabban.
Számíts és vigyázz a gyalogosokra, akik esőben, hóban behúzott nyakkal járnak, figyelmüket az útra szegezik, gyakran vigyázatlanok.
Azok az autósok, akik nem kerékpároznak, el sem tudják képzelni, hogy télen is lehet bringázni. Ezért nem is számítanak bringásra, kevésbé figyelnek a kerékpárutak kereszteződéseiben. Ezért a kereszteződéseket óvatosabban kell megközelíteni, gondolva arra, hogy tudj korrigálni, ha pl. nem kapod meg a neked járó elsőbbséget.

A téli bringázásra vonatkozó infókat honlapunk állandó tartalmai között is találtok.

Szóval: ne tedd le, ne fékezz (csak ésszel), és: hátszelet,télére is!