Minden, amit a tempó 30-ról tudni érdemes


Májusban egy hét alatt három esemény is foglalkozott a tempó 30-cal a Széchenyi 2020 keretében végzett Forgalomcsillapítás Diósgyőrben kampányban. Május 24-én a Refiben, május 28-án a Könyvesben (az iskola fotógalériája) a két suli alsósaival tartottunk tempó 30 érzékenyítést, és közben, május 25-én – szintén a Refiben – egy előadást is meg lehetett hallgatni a tempó 30-ról. Posztunkban ezeket az eseményeket foglaljuk össze, és kiderül az is, miért fontos ezzel foglalkozni.

Mi az a tempó 30?

Kulcsszám. :-)

Az a sebességhatár, ami még emberléptékűnek tekinthető.

A tempó 30 legfontosabb haszna, hogy ahol legfeljebb 30 km/h sebességgel haladnak az autók, ott kevesebb baleset történik, és a baleseti sérülések is jóval enyhébbek, mint nagyobb sebességeknél.

Könnyen belátható, hogy a kisebb tempó miatt több idő marad egy-egy veszélyhelyzet idejében való fölismerésére és a reagálásra – így a balesetek száma csökken, és ami mégis bekövetkezik, az is enyhébb következményű.

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a halálozás kockázata és az elütés sebessége között szoros összefüggés van. Akiket 40 km/h sebességgel gázol el egy autó, kétharmaduk túléli a balesetet. Viszont azok közül, akiket az elütés pillanatában 50 km/h sebességgel haladó autó gázol el, már több mint 80% belehal a sérüléseibe, 60 km/h sebességgel történő gázolást pedig már az elgázoltak 96%-a nem él túl, azt is mondhatjuk, hogy ez már szinte biztos halál. Pedig csak 10 km/h-val több a lakott területen engedélyezett általános sebességhatárnál.

Városi környezetben az életminőséget erősen befolyásolja a környezeti zaj is: a tempó 30 áldása, hogy ha 50 helyett 30 km/h sebességgel halad a gépjárműforgalom, az emberi fül úgy érzékeli, mintha megfeleződött volna az autóforgalom.

További előny, hogy olcsóbbá válik az út fenntartása, mert kevésbé romlik az állapota, mint nagyobb sebesség esetén, ez az autók futóműve szempontjából is előnyös.

Tempó 30 esetén más a forgalomszabályozás: nincs szükség jelzőlámpára, megjelenhet a jobbkezes forgalmi rend, így összességében egyenletesebbé válik a forgalom lefolyása, és bármily meglepő: az út átbocsátóképessége is nő. Amit veszít az autóval utazó a réven (kisebb csúcssebességet alkalmazhat), azt megnyeri a vámon, mivel bár csúcssebessége kisebb, de átlagsebessége kedvező, így az eljutási idő nem romlik a laikus várakozásoknak megfelelően.

Pont az egyenletes haladás miatt kevesebb üzemanyagot kell elégetni, emiatt a levegő is tisztább marad.

De mit mutattak a gyerekek és ez miért fontos?

Megmutatták az autó megállítása szempontjából fontos dolgokat.

Egyszerű fizika az egész, amit mindannyian tanultunk, a kormánykerék mögött ülve mégsem tudatosul bennünk.

Itt van róla egy összefoglaló ábra:

Azt, hogy egy autóval mennyi idő alatt, eközben milyen hosszú utat megtéve sikerül megállni, nagyon sok tényező befolyásolja. A példában átlagos körülményeket, átlagos reakcióidejű gépjárművezetőt mutattunk.

Elmeséltük, kis játékautóval és játékzebrával megmutattuk a gyerekeknek, hogy mire készülünk, majd a tettek mezejére léptünk.

Az iskola főbejáratához legközelebbi zebrától visszafelé felmértünk 17,1 métert. A rendőrök – a közreműködő gyerekekkel együtt – mérték a zebrához közelítő autók sebességét, majd úgy állították meg őket, hogy az autó eleje a megjelölt 17,1 méterre essék a zebrától. Mindkét suli előtt 30 km/h sebességkorlátozás van érvényben, így a gépkocsi eleje pont ott állt, ahonnan – legfeljebb 30 km/h sebességgel érkezve – az autót még éppen meg lehetne állítani a zebra előtt, ha vezetője a zebrára lépő gyermek miatt fékezne. A gyorshajtás veszélyességét úgy vizualizáltuk a gépjárművezetők számára, hogy a referenciavonalunknál (a zebra szélénél) egy gyerek felmutatott egy 30 km/h-s táblát, egy-egy társa pedig ott, ahol 40, illetve 50 km/h sebességről lehetne megállni, egy 40-es, illetve 50-es táblát.

A harminc km/h-hoz tartozó táblánk:

A negyven km/h-hoz tartozó táblánk:

Az ötven km/h-hoz tartozó táblánk:

Mi köze ennek a kerékpározáshoz?

Az iskolai zebrák előtti akció elsősorban a gyerekek biztonságáról szólt. De a tempó 30-nak nem csupán a gyerekek, hanem minden védtelen úthasználó, minden gyalogos és minden kerékpározó is az élvezője.

Tempó 30 esetén ugyanis nagyon jelentősen csökken a gépjárművek és a kerékpárok közötti sebességkülönbség, a két közlekedési mód sokkal jobban összeférhetővé válik, a kerékpározás biztonsága jelentősen nő.

Mit szóltak hozzá az autóvezetők?

Mindannyian emberek vagyunk, különféleképpen élünk meg dolgokat – ez így természetes.

A megállított autók vezetői meglepettek voltak, ilyen akcióval még nem találkoztak. Sokan közülük elmondták, hogy maguk is fontosnak érzik a zebrák figyelmes, körültekintő megközelítését, azonban a sebesség és a megállási képesség összefüggését bemutató ábránk szinte mindenkinek újszerű volt. A többség elgondolkodott, hogy lehet, míg 30-cal közelítve a zebrához nem történik baleset, hiszen az autó sebessége 0-ra csökken a gyalogos előtt, addig ha csak 10-zel gyorsabban – azaz 40 km/h-val – közelít a zebrához, szinte a fékpedál érintése nélkül kb. 39 km/h-val üti el a gyalogost, és kb. 33%, hogy ez a gyalogos halálával végződik.

Miért csináltuk?

Nézzétek meg, mit mondott nekünk Nagy Attila, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola igazgatója! Úgy gondoljuk, szavai kellőképpen elgondolkodtatóak.

Mi hangzott el az előadáson?

Legautentikusabb, ha megnézitek:

Vincze Tibor prezentációját le is tölthetitek.

Reméljük, sikerült hozzájárulnunk, hogy szívetekhez nőjön a tempó 30, az emberi léptékű sebesség a lakókörnyezetben, az iskolák körül. Szívesen. :-)

Köszönjük a Refi és a Könyves suli alsósainak, a két suli igazgatójának és közreműködő pedagógusainak, a Miskolc Városi Balesetmegelőzési Bizottságnak (Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály), a Polgárőrség Miskolc-Diósgyőrnek, a Miskolc Lyukóvölgy-Vasgyár Polgárőr Egyesületnek, a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek nélkülözhetetlen közreműködésüket, értékes segítségüket! :-)

A Forgalomcsillapítás Diósgyőrben szemléletformáló kampány eddig lezajlott eseményei

  1. Iskolába kerékpárral és gyalog – Bereczky Ákos előadása pedagógusoknak
  2. Bringás uzsonna
  3. Lakossági fórum
  4. 30 km/órás övezet. Jó, vagy rossz nekem? – Vincze Tibor előadása
  5. Tempó 30 érzékenyítés a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és a Könyves Kálmán Általános Iskola előtt