A városi kerékpározás tízparancsolata


Ezerrel süt nap, javul az idő. Ilyenkor egyre többen merészkednek ki drótszamarukkal az utakra azok is, akik egyébként tapasztalatlan bringások. A következő tippek, nevezhetjük őket a kerékpározás tízparancsolatának is, nekik, a kezdő városi bringázóknak szólnak.

1. Járművet vezetsz

Amikor a forgalomban bringázol, járművet vezetsz. Járművedet (a bringádat) vezesd úgy, ahogyan az autódat is vezetnéd: biztonságosan és felkészülten.

A forgalomban sokan sokféle módon vesznek részt.
Tarts szemkontaktust a többi közlekedővel, így könnyebben megértitek egymás szándékait, mindenki számára zavartalanabb lesz a haladás.

2. Látni és látszani

Mindig legyél képes a forgalom áttekintésére, hogy mások hibái esetén is tudj korrigálni. Ez városban az úttesten egyszerűbb, mint kerékpárúton, amelyen lényegesen több és komplexebb benyomást kell feldolgoznod.

A bringások leggyakoribb, balesetekhez vezető hibája a körültekintés elmaradása irányváltoztatásnál, kanyarodáskor, megforduláskor. Ha fülelsz, az hasznos, de sohasem pótolja a körültekintést!

Ugyanilyen fontos, hogy mások is lássanak téged. A bringások keskeny sziluettjük miatt könnyen észrevétlenek maradhatnak. Ezért kell jól láthatóan, egyértelműen és határozottan haladniuk, és részben ezért is kockázatosabbak a városi kerékpárutak, hiszen a járművezetők figyelmüket az úttestre koncentrálják.

Azért, hogy láss és látszódj is, különösen fontos a világítás. Soha ne indulj el jó működő lámpák, villogók nélkül!

3. Óvatosan a kerékpárutakon!

Számos vizsgálat igazolta, hogy a lakott területen létesült kerékpárutak általában kevésbé biztonságosak, mint az úttest. A tervezési-építési hiányosságok, elégtelen szélesség, gyakori és kissugarú ívek mindenki által megfigyelhető hiányosságok.
Az igazi rejtett veszélyforrás a kerékpárosoknak a jobbra kanyarodó gépkocsiktól jobbra való vezetése.

Csabai-kapu_karikatúra2

A lakott területi kerékpárutak többsége nem tényleges biztonságot, hanem hamis biztonságérzetet nyújt.
Ezért kerüld őket, ha csak szabályosan teheted. Ha pedig kerékpárúton haladsz, mindig fokozott figyelemmel tedd! Minden kereszteződés, csomópont, kapubejáró külön-külön veszélyforrás!

KME_Kerekparut_biztonsaga

A kerékpárutak burkolata általában szennyezettebb, mint az úttest, gyakoriak az akadályok, nagyobb az esély, hogy a kerékpárost nem észleli az autós.

Különösen veszélyes az a helyzet, amikor az úttest egyik oldala mellett elhelyezett kétirányú kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton baljáratban haladsz (vagyis a jobb kezed felől, az úttesten veled szemben haladnak a gépjárművek). ilyenkor több mint tízszeres a baleseti kockázat ahhoz képest, mintha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán haladnál.

Csabai-kapu_karikatúra3

Nem véletlen, hogy számos külföldi országban vagy feloldották a kerékpárutak használati kötelezettségét, vagy bevezették a választható kerékpárutak fogalmát.
Sajnos, a magyar KRESZ ezt még nem ismeri.

4. A járda tabu

Nemcsak azért, mert zavarja a gyalogosokat, és gyalogosra, kerékpárosra nézve egyaránt balesetveszélyes, hanem azért is, mert egyetlen más közlekedő sem számít a járdán kerékpárosokra, így a járdázó bringásnak sokkal nagyobb az esélye arra, is, hogy elüsse egy autó.

5. Használd az úton a téged megillető helyet

Kerékpárral az úttesten jobbra tartva kell közlekedned. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szegélykőhöz kell tapadnod. Célszerű mintegy 80 cm - 1m távolságra a szegélytől haladni, kb. azon a nyomon, ahol az autók jobb oldali kereke is halad. Ez lehetővé teszi, hogy mindig a helyzetnek megfelelően közlekedj, korrigálj, ha úthibához, kátyúhoz érkezel. Parkoló autók mellett mindig tarts olyan távolságot, hogy ha hirtelen rádnyitják az ajtót, hirtelen irányváltoztatás nélkül tudj kitérni a baj elől.

Különösen nem érdemes szélre húzódni szűkületekben, pl. a villamos járdaszigetei mellett. Az ilyen helyeken épp határeset, hogy a szélre húzódó bringás mellett elfér-e az előző autó. Ha nagyon szélre húzódsz, azzal magad sugallod az autósnak, hogy előzzön meg, aztán persze, ha mégsem fér el a járdasziget és közötted, kész a baj. Ehelyett ha beljebb húzódsz, kicsit feltartod ugyan, de biztosan nem tud megelőzni, elsodorni. A talán egy percig sem tartó feltartás biztosan kisebb probléma, mint az elsodrás.

A túlságosan félénk, nagyon jobbra húzódó kerékpárost tapasztalat szerint kisebb oldaltávolságot tartva előzik.

6. A mellékutak olykor biztonságosabbak lehetnek a főutaknál

Mellékutcában tekerni gyakran biztonságosabb lehet, mint főúton, a főút melletti kerékpárúton.

7. Tekerj egyértelműen és kiszámíthatóan

Fontos, hogy a többi közlekedő lásson, és ki tudja számítani a szándékolt mozgásodat. A hirtelen, jelzés nélküli irányváltás életveszélyes. Minden irányváltoztatást, sávváltást, megállást jelezz idejében. Szándékodat már elhelyezkedésed, besorolásod is jelzi.

8. Tekerj úgy, hogy kifelé offenzívnak tűnj, de belül légy defenzív

Az is az egyértelmű és határozott tekeréshez tartozik, hogy ne húzódj túlságosan szélre. Aki jobbra kitér, azt egyre kisebb oldaltávolságot tartva fogják előzni. Aki a keresztezések előtt késlekedik, vagy tétovázik, annak gyakran nem adják meg az elsőbbséget. Vezetési stílusod kifelé keltsen határozott benyomást.

Azonban mindig számolj azzal, hogy nem adja meg valaki az elsőbbséget, légy felkészülve az ilyesmire, hogy ilyen helyzetbe kerülve korrigálni tudj.

Mindig légy tekintettel másokra, és vigyázz a gyalogosokra, különösen a gyerekekre, öregekre.

Sebességedet mindig az adott helyzetnek megfelelően válaszd meg.

9. Ne legyen kisebbrendűségi komplexusod! Te vagy a forgalom

Kerékpárosként része vagy a forgalomnak. Ugyanolyan jogaid és kötelezettségeid vannak, mint bármely más közlekedőnek.

Az attól való félelem, hogy elgázolnak az előző autók, ugyancsak a kisebbrendűségi komplexus része. Hiszen a balesetek elemzése azt mutatja, hogy az elsodrásos balesetek városi forgalomban egyáltalán nem jellemzőek, így Miskolcon sem. Ha nyugodtabban érzed úgy magad, szerelj visszapillantót bringád kormányára.

10. Csekkold rendszeresen a bringádat

-- vagy vizsgáltasd át szakműhelyben. A legfontosabbak a fékek, a jól működő világítás, a váz, a villák, a kormány, a hajtómű épsége, az alkatrészek megfelelő rögzítése.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy tavaly decemberben megváltoztak a kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó előírások.

A bringád mellett magadra is gondolj: ismételd át a legfontosabb közlekedési szabályokat, ha ritkán tekersz, gyakorold a fékezést, a kitérést, a karjelzések adását.