A kritikus tömeg újra megindul 6. -- 5 nap múlva!


Miért vonulunk az idén?

Már ismeritek a 20. Critical Mass MiskolC kerékpáros felvonulás útvonalát. Ma eláruljuk, hogy az útvonalra kerékpáros szempontból nagyon fontos helyszíneket fűztünk fel, nem véletlenül. De előtte még pár szó a felvonulás általános céljairól is.

A Critical Mass MiskolC alapvető céljai

A Critical Mass Miskolc a közlekedési célú, mindennapos kerékpározást népszerűsíti, a várost érő gépjárműforgalmi terhelés, és szmog csökkenését szeretné elérni.

A legfőbb cél: megmutatni a kerékpárt. A kerékpárt, amely jármű, ezért alapesetben az úton, a járművek közt a helye.

Célunk, hogy Miskolcon a kerékpározás közlekedésen belüli részaránya megközelítse, majd elérje és akár meg is haladja a civilizált európai városokban átlagos 10-15 %-ot. Célunk a fenntartható mobilitás, melyben fontos helye van a közösségi közlekedésnek is.
Szeretnénk elérni, hogy Miskolc úthálózata biztonságosan kerékpározható, infrastruktúrája kerékpáros-barát legyen.

A 20. Critical Mass MiskolC útvonalának fontos állomásait az élet és Miskolc útállapotai határozták meg:

1. A sportcsarnok elől indulva a menet először a Papszeren halad végig, amelynek kétirányú kerékpáros átjárhatóságát 2010 óta ígéri a város

A Papszer fontos elem lehetne a város kerékpárforgalmi hálózatában.
A város déli és nyugati területei, a miskolctapolcai és a diósgyőri nyomvonal között ugyanis ez a természetes kapcsolat, forgalomtechnikája mind folyópályán, mind a Kálvin csomópontban megnyugtatóan kialakítható.

2. Majd egy ünneplő körre bekanyarodunk az Arany János utcába, ahol Miskolcon először vált lehetővé egyirányú utca használata kerékpárral mindkét irányban

Nem, nem az Andor utca volt az első.
A készülő Andort, igaz, alig néhány héttel, de megelőzte az Arany János utca.
Így benne tisztelhetjük a Miskolcon elsőként megnyitott egyirányú utcát. :-)
Történt mindez 2011-ben, tehát épp öt esztendeje.

3. Az Arany János utcából a Corvin utcába fordulva felhívjuk a figyelmet a csomópont javítandó forgalmi rendjére

A korszerű infrastruktúra-fejlesztési elvek szerint a kerékpárosokat akkor is behúzzák a csomópontba, a gépjármű forgalmi sávokhoz, ha egyébként külön kerékpárúton vezetik őket.
Ezáltal csökkentik a konfliktusmezők számát és jelentősen javítják egymás kölcsönös észlelhetőségét.
Itt pontosan az ellenkezője történt: a kerékpáros folyópályán az úttesten közlekedik (Arany János utca), aztán a csomópontból kiveszik, ráteszik a járdára és bevezetik a gyalogosok közé.

Rajzon mutatjuk, hogy mennyi konfliktusmezőt hoztak így létre, és hogy milyen lenne a letisztult megoldás.

[caption id="attachment_5784" align="aligncenter" width="559"]A csomópontban jelenleg érvényes forgalmi rend. A kis fekete négyzetek mutatják a konfliktusmezőket, külön a gyalogos- és külön a gépjárműforgalommal A csomópontban jelenleg érvényes forgalmi rend. A kis fekete négyzetek mutatják a konfliktusmezőket, külön a gyalogos- és külön a gépjárműforgalommal[/caption]

[caption id="attachment_5783" align="aligncenter" width="560"]Így is kinézhetne a csomópont -- mindenki számára gyorsabban, könnyebben átjárható, sokkal kevesebb konfliktusmezővel, biztonságosabban Így is kinézhetne a csomópont -- mindenki számára gyorsabban, könnyebben átjárható, sokkal kevesebb konfliktusmezővel, biztonságosabban[/caption]

4. A Bajcsy-Zsilinszky út keleti szakasza kiválóan alkalmas kerékpársáv kijelölésére, ám mert egyelőre erre is hiába várunk, a CM ezt a szakaszt is bejárja

Városi forgalomban a kerékpársáv sokfelé jól bevált létesítménytípus. Egyszerű, olcsó, és növeli a biztonságot.
Ám ez a létesítménytípus Miskolcon szinte teljesen hiányzik, pedig többfelé is megvannak a feltételek a kijelöléséhez.
A Bajcsy-Zsilinszky útnak a Soltész Nagy Kálmán utca és a Baross Gábor út közötti szakasza tökéletesen alkalmas lenne kerékpársáv kijelölésére, és igazából semmilyen érdeket sem sértene.
Erre szeretnénk felhívni a figyelmet.

5. A Tízeshonvéd utca egyirányú szakaszán szintén tökéletesen elfér egy nem akármilyen széles kerékpársáv, de még ez is várat magára

Pedig ez is fontos hálózati elem lenne, hiszen az ÉMOP-nyomvonalon a Vologda utca és a Kőporos kapcsolata mindmáig megoldatlan -- mert a benzinkút-kerülő labirintusról talán még kitalálója sem hiszi el, hogy az megoldás lenne.

6. Az Andor--Görögszőlő--Szarkahegy tengely viszont Miskolc legbringásbarátabb útvonala, mindkét irányban jogszerű használata öt éve lehetséges -- erről megemlékezik a kritikus tömeg

Talán sokan emlékeztek még rá, amikor mindenki illegálban nyomta azon a szakaszon, merthogy kijutni akkor is ki kellett valahogy a városból.
Ünnepeljük együtt ezt a nagyon fontos három kilométeres szakaszt!

7. Az Avasalja--Toronyalja tengely kerékpáros kétirányúsítását is sokan várjuk

Hatékonyan segíthetné a belvárosba való bejutást, ez a két utca is több éve szerepel a Kerékpáros Miskolc Egyesület által kért forgalomtechnikai beavatkozások között.
Az egyirányú utcák kétirányú kerékpározásra történő megnyitása Miskolcon dinamikusan indult, néhány év alatt sikerült elérni a bűvös harmincas számot.
Ám a folyamat megállt, itt az ideje a folytatásnak!

Kipróbálnád, milyen a Papszeren haladni a múzeum felé, vagy az Avasalján a belváros irányába?
Most megteheted, és segíthetsz jelezni, hogy erre a lehetőségre mindennapokban is szükség lenne.
A 20. CM 2016. szeptember 22-én, csütörtökön, pontban 17:00-kor startol a sportcsarnok elől!
Ha csak később tudsz érkezni, az sem gáz, a menetbe az útvonalon bárhol bekapcsolódhatsz.

Gyere, várunk! Neked is a miskolci bringások menetében, a miskolci bringások közt a helyed!