Ultrahanggal a bringásokért


A védtelen közlekedők (gyalogosok, kerékpárosok) védelme minden ország rendőrségének és közlekedésért felelős hatóságainak fontos feladata.
Örülünk neki, hogy már a magyar rendőrség is ennek szellemében igyekszik eljárni.

A Vigyázz rám! kampányt csak üdvözölni tudjuk, és bízunk benne, hogy a védtelen közlekedők biztonságának szavatolását nem egyoldalúan a védtelen közlekedők felől közelíti meg.
Igen, nagyon fontos, hogy a védtelenek is mindent megtegyenek saját biztonságuk érdekében. Épp ezért kezdeményeztünk közös kampányt a holttér problémájának tudatosítására, és vagyunk hálásak a pozitív fogadtatásért, a támogató együttműködésért.
Természetesen nem vitatjuk, hogy fontos pl. a láthatóság, mi is azért dolgozunk, hogy egyre láthatóbbá váljanak a bringások.
De azt is be kellene látnunk, hogy a védtelenekre -- épp azért, mert védtelenek -- leginkább a többieknek kell vigyázniuk.

Külön örülünk ezért annak, hogy a Vigyázz rám! kampány során az OBB át szeretné venni a nemzetközi tapasztalatokat. Mutatunk is két példát, méghozzá a világ legautósabb országából, az Egyesült Államokból.

Az USA Tennessee államában, Chattanooga város rendőrsége új módszerrel védi a kerékpárosok biztonságát: rendőrségi szolgálati kerékpárra szerelt speciális eszközzel mérik, hogy a gépjárművek milyen oldaltávolságból előzik a kerékpárosokat.
A szolgálati bringa kormányára szerelt ultrahangos távolságmérő egy kijelzőn valós időben mutatja, hogy milyen távolságből előzik a biciklit. Ha az oldaltávolság túl kicsi, a készülék figyelmeztető hangjelzést ad, egy kamera pedig fel is veszi az előzést.

Az új eszközről beszámoló timefreepress.com tudósításából az is kiderül, hogy nem az autósok büntetése a cél, hanem a gépjárművezetők nevelése, hogy megértsék a biztonságos előzési távolság betartásának fontosságát.

A másik példa egy oktatóvideó. New York város közlekedési hatósága készítette -- amelynek munkatársai egyébként hibrid flottával közlekednek -- és amely a dooringra hívja fel a figyelmet, azaz a kerékpárosokra nyitott autóajtókra.

Örömmel fogadnánk a bemutatott példák hazai adaptációit -- már csak azért is, mert nagyon szemléletesen mutatják, hogy a védtelenek biztonságáért messze nem csak a védtelenek felelősek.
Emlékeztetőül a Bécsi egyezmény vonatkozó passzusa:
"3. A járművezetőknek különös figyelmet kell fordítani a legvédtelenebb úthasználókra, úgymint a gyalogosokra, kerékpárosokra és főleg a gyerekekre, az idős és mozgáskorlátozott személyekre."
(1980. évi 3. törvényerejű rendelet az 1968. évi november hó 8. napján Bécsben aláírásra megnyitott Közúti Közlekedési Egyezmény kihirdetéséről, II. fejezet, 7. cikk, forrás: Nemzeti Jogszabálytár)