Segíts szavazatoddal, hogy fejlődjenek Miskolcon a kerékpározás feltételei!


Tudtad? Most rajtad is múlik, mire költi a város a részvételi költségvetés keretét!

Először is köszönet mindazoknak, akik a részvételi költség ötletgyűjtési szakaszában ötleteket küldtek be a városházának. Sok ötlet sikerrel vette az első akadályokat, és eljutott a szavazásig. Szuper lenne, ha a szavazás után is állva maradnának és megvalósulhatnának.

Mi a részvételi költségvetés?

Miskolcon az idei évben 3 x 5 millió forint. Azért ennyi, mert a város közgyűlése ennyi pénzt különített el erre a célra. A város ezt a pénzt olyan ötletek megvalósítására fordítja, amelyeket a városlakók az október 31-ig tartó szavazáson támogatnak.

Készül a közösségi költségvetésben megszavazott bringaparkoló a budapesti Bartók Béla úton

Nálunk ez az első ilyen ilyen lehetőség, Budapesten idén már másodszor csinálták. És komoly eredménnyel: a tavalyi költségvetésből közel száz bringaparkoló (is) létesült, idén pl. zebrákat, és a Szent István körútra kerékpársávot, lakótelepi bringagarázsokat szavaztak meg a budapestiek. (Ott már 1 milliárd forint van a közösségi szavazás céljára.)

Mit tehetsz egy élhetőbb, zöldebb Miskolcért?

Egyszerű a dolgod: csak szavaznod kell.
Ezzel egyrészt jelzed a döntéshozóknak, hogy van igényed arra, hogy beleszólhass a város fejlődésébe, másrészt pedig szavazatoddal tényleg dönthetsz arról, hogy mire fordítsák ezt a pénzt.

Persze egy jó ötlet csak akkor tud nyerni, ha sokan támogatjátok, szavaztok rá.

Bringatámasz a közösségi költségvetés matricájával Budapesten. Nem tudjuk, Miskolcon is lesznek-e matricázva a részvételi költségvetés fejlesztései, ahogy még azt sem, hogy nyernek-e a bringatámaszok. Utóbbi csak rajtatok múlik, hajrá!

Nézzük, mi a választék! Három kategóriában lehet szavazni, kategóriánként 15 – 15 ötletre úgy, hogy a végösszeg az adott kategóriában nem haladhatja meg az 5 millió forintot.

A három kategória ötleteit ezen az oldalon találjátok, a szavazáshoz először regisztrálnotok kell. Ha az ötletek nevére kattintotok, rövid leírást kaptok, és még vitalehetőség is van.
A leírások picit rövidre sikerültek, úgyhogy máris segítünk, mutatunk olyan csomagokat, amelyek nem lépik túl a kategória keretét, viszont garantáltan hozzátesznek ahhoz, hogy Miskolc élhetőbb, szerethetőbb város legyen, ahol biztonságosabb közlekedni.
Minél többen szavaztok, annál nagyobbak az esélyek.

Közös tereink kategória

Autómotorok járatása

Sokan szenvedünk Miskolcon is a fölöslegesen járatott belső égésű motorok zajától és mérgező füstjétől. Az autóvezetők közül sokakban nem is tudatosul, hogy ha pl. megállnak telefonálni, akkor nincs értelme fél óráig járatni a motort. Ez a káros és ráadásul szabálytalan szokás a gyerekekre és a kutyákra a legveszélyesebb, hisz ők alacsonyabbról lélegeznek, mint a felnőttek.

Szóval, ha fontosak neked a gyerekek és a kuttyok, akkor segíts abban, hogy város elkezdje felhívni az érintettek figyelmét, elkezdje a szemléletformálást!

Nézd, a szomszédvárban, Nyíregyházán például így tolja a dolgot a város a saját honlapján.

Car bike port létesítése

Ezen és a következő képen látható car bike port a holland nagykövetség diplomáciai bringaparkolója Helsinkiben

Egy Miskolc méretű városban nem kell sok car bike port, mert nem arra való, hogy megoldja a város kerékpárelhelyezési gondjait. Miért fontos, hogy mégis legyen 1 – 2? Mert kitűnő szemléletformáló eszköz: nagyon látványosan megmutatja, hogy a kerékpár mennyivel hatékonyabb, gazdaságosabb a városi közlekedésben, mint az autó. Hiszen egy autó helyén 10 bicikli is elfér. Aki autó helyett biciklire vált, az az autózásnál maradóknak is segít, mivel az áramló gépkocsiforgalomban ő már nem képez dugót, és autónyi parkolóhelyet sem foglal.

Ma már Magyarországon is több car bike port létezik, rajtad is múlik, hogy lesz-e Miskolcon is!

Lakótelepi kerékpárelhelyezés pilot megoldása

A fenti három kép egy lakótelepi bringagarázs átadásáról készült – de nem Amszterdamban, hanem Bukarestben. A 25 férőhelyes garázsban 100 lej/év díjért lakásonként 2 férőhely bérelhető. Arra is gondoltunk, hogy miskolci képekkel illusztráljuk ezt az ötletet, aztán letettünk róla. Kitalálod-e, miért?

Bukarestben már ilyen körülmények között alszanak a lakótelepi bringák, ha azt szeretnéd, hogy Miskolcon is így legyen, csak szavaznod kell!

Szemetes kerékpározók és futók számára

Mit szeretsz jobban? Futni vagy bicajozni? Akár futsz, akár bringázol, mindig keletkezhetnek apró szemetek, amiket nincs hová dobni, legalábbis, ha nem szeretnéd, hogy szemétdomb legyen a város.

Ez az ötlet azt célozza, hogy bringázás, futás közben úgy tudd eldobni a csokipapírt, papírzsepit, stb., hogy ne akasszon meg a mozgásodban és mégse szennyezd vele a környezetedet.

Nem új találmány, sok országban használják (a bal oldali kép a dán fővárosban, Koppenhágában készült), de már itthon is van, pl. Kaposvárott (jobb oldali kép).

Tégy róla, hogy városodban is legyen lehetőséged az út közben keletkező apró hulladékok korrekt elhelyezésére, szavazz az ötletre!

Támogató Miskolc kategória

Középsziget létesítése iskola előtti zebránál

A Soltész Nagy Kálmán utcán ilyen középsziget védi a gyerekeket. Ugye a Könyves suli kisdiákjai is érdemelnek egyet?

Mit tud egy ilyen középsziget?

  • elválasztja a forgalmi irányokat, szűkíti a forgalmi sávot, ezáltal lassítja az iskola elé vad tempóban érkező autókat,

  • kettéosztja és megrövidíti az átkelési távolságot, ezáltal egyszerűsíti a nehezebben közlekedők (gyerekek, öregek) számára az átkelést, hiszen egyszerre az egyik irányba kell figyelniük.

Mondhatjuk, hogy ebből csak egy szűkebben vett környék profitál, és ez igaz is. De ez is Miskolc része, és ha most itt létesül középsziget, akkor jövőre már egy másik suli előtti zebra is sorra kerülhet – hajrá!

Gyalogos vagy kerékpáros előnyitás jelzőlámpás csomópontokban

Erre a lehetőségre nem azért hívjuk fel a figyelmeteket, mert egyesületünk elnökhelyettese nyújtotta be, hanem azért, amiért benyújtotta: ma a világ minden fejlett országában ilyen módon növelik az átkelés biztonságát – ezért fontos, hogy Miskolcon is megjelenjen, szerezzünk vele tapasztalatot, és legyen minél több.

A jelzőlámpák programjának olyan módosítását jelenti, amelynek eredményeképp a gyaloglók, kerékpározók néhány másodperccel korábban kapnak zöld jelzést, mint az autók. Így mire az autók megindulnak, a legvédtelenebb úthasználók már a zebrán, vagy az átvezetésben vannak, ez sokkal feltűnőbb, így a tapasztalatok szerint jelentősen csökken a gyalogoselütések, kerékpárelütések száma. Gondolj Miskolcon például a Kiss Ernő és Thököly utcák csomópontjára (gyalogos szempontból), vagy kerékpáros szempontból a Blaskovics csomópontra, és máris megérted, mi a dolog lényege.

Ha nem szeretnél továbbra is adj király katonát játékot játszani az autókkal, akkor ezt az ötletet neked találták ki.

Zöldülő Miskolc

Kerékpártárolók a belvárosban

Környezetbe illő U-támaszok Budapest belvárosában

Pontosabban kerékpárparkolók, de ne akadjunk fenn a laikus szóhasználaton. A lényeg, hogy végre normálisan le tudjuk tenni a bringát, ha a belvárosban van dolgunk. Miskolcon, és különösen a belvárosban nagyon kevés a bringatámasz, és hogy ezt sokan így látják, az is bizonyítja, hogy a részvételi költségvetés összes ötlete közül ez volt az egyetlen, amit a város honlapja szerint heten is javasoltak.

Már csak a szavazatoddal kell ráerősítened, és jövőre úgy kávézhatsz, hogy közben tuti támaszhoz kötve legelhet a drótszamarad.


Középsziget-zöldítés

Az ötletben nevesített csomópont felülnézetben. A sok piros térkő helyett tényleg jobb lenne a zöld

A képen jól látszik, mekkora hatalmas területet burkoltak le még a múlt században az ötletben nevesített csomóponton. Miskolcon tényleg ez lehet az egyik legburkoltabb szigetekkel épült csomópont. A hosszan elterülő sziget szinte forgalmi sáv szélességnyi. Ha ezen a felületen legalább fű nőhetne, akkor nyáron kevesebb meleget szívna magába és sugározna vissza, és a csapadékot is megkötné, esős időben kisebbek lennének a pocsolyák, és javulna a talajvíz-gazdálkodás is. Ha alacsony, az úthasználók kölcsönös észlelhetőségét nem akadályozó cserjéket is ültetnének, akkor hatékonyan tisztítaná a sok zöldre várakozó autó miatt a jelzőlámpás csomópontban különösen szennyezett levegőt is.

Ha szeretnél jobb levegőt, amikor Tapira tekersz, támogasd!


Pozitív diszkrimináció a környezetbarát közlekedést választóknak

A KME 2018-as TÁVOLSÁG – tartós barátság kampányában kihelyezett óriástábla a lillafüredi úton

Emlékeztek, 2018-ban Borsodban megszerveztük az ország első komplex oldaltáv-kampányát, ennek egyik elemeként azóta is óriástáblák figyelmeztetnek négy helyen a megyében a legalább másfél méteres előzési oldaltávra. Az ismeretlen ötletadó talán ezt koppintotta le, amiért nemhogy nem haragszunk, de örülünk neki, mert tényleg nem lehet elég ezekből a táblákból. Valószínűleg nem csak a mi tapasztalatunk, hogy még mindig gyakori gond a szűk oldaltávval előzés. Lassú víz partot mos – a változáshoz sokat kell sulykolni a helyes előzési oldaltávot, szóval az ilyen táblákra bizony nagy szükség van.

A megszavazható ötlet további előnye a sebességkorlátozásra tett javaslat. Az autók kisebb sebessége egyben kisebb sebességkülönbséget jelent autó és bicikli között, azaz: nagyobb biztonságot.

Szóval aki nagyobb biztonságot szeretne, nem kérdés, mire szavaz. :-)

***

A részvételi költségvetés 15 milliója minden megszorítás ellenére rendelkezésre áll a város kasszájában. Így a megszavazott ötletek nem veszhetnek el, megvalósulásukra bizton számíthatunk. Tehát rajta, szavazásra fel!

KÉPEK FORRÁSA

Címlapkép: a Magyar Kerékpárosklub aktivistái a budapesti kiskörúton, a közösségi költségvetésben a fővárosiak által megszavazott, frissen elkészült egyik bringaparkolónál
Fotó forrása: Budapest Városháza

Autómotorok járatása: standard.co.uk
Bukaresti bringagarázs: Ciprian Ciucu
Car bike port: Oto Ozols
Corvin téri kerékpártámaszok: Kovács Gergely
Fővárosi közösségi költségvetés: Budapesti Városháza, Erdős Zoltán
Szemetes: kaposvarmost.hu
TÁVOLSÁG – tartós barátság tábla: Petrás Mariann