KRESZ-FESZT: bicajozásról a legkisebbeknek


Ezekben a napokban országszerte KRESZ-FESZTre hívják a gyerekeket a rendőrök. Miskolcon idén szeptember 30-án, a rendészeti szakközépiskola udvarán került sor a rendezvényre. A szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság most is meghívta a Kerékpáros Miskolc Egyesületet. Több száz kisdiákkal, délelőtt óvodás, délután alsó tagozatos általános iskolás csapatokkal foglalkoztunk.
A csapatok számára tétje is volt a dolognak, hiszen komoly nyeremények vártak rájuk.

A program keretében a részt vevő óvodák, iskolák tíz fős csapatai versenyeztek.
A csapatoknak több állomást kellett felkeresniük, és az adott állomásokon feladatokat megoldani. Ilyen állomás volt az ügyességi tanpálya, a balesetmegelőzési sátor, a bűnmegelőzési sátor és katasztrófavédelem fecskendős autója is.

Az előzetes megegyezés szerint a mi dolgunk a szabályossági tanpálya működtetése, és az elméleti tudás tesztekkel történő ellenőrzése volt.

Emellett persze vittünk játékos feladatokat is.
A mi állomásunkon egy-egy csapat 50 pontot gyűjthetett -- bizony, nem könnyítettük meg a szervezők dolgát, mert az ovisok mind-mind a maximális 50 ponttal távoztak tőlünk.
Az iskolásokkal már picit szigorúbbak voltunk, az egyes csapatok szerzett pontjainak száma 35-50 között változott. De a lényeg az volt, hogy a hibákat, a nem ismert dolgokat megbeszéljük.

Újdonság volt, hogy munkánkat három, közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diák is segítette. Az Andrássy Gyula Szakközépiskola diákjai nagyon jól dolgoztak a tanpályán, munkájukat köszönjük!

A szabályossági tanpályán, melyet az Élet Úton Közlekedésbiztonsági Akcióprogramtól és a KTI-től kaptunk, egyebek között a szabályos sávváltást, a körforgalomban való közlekedést, az elsőbbségi szabályok alkalmazását lehetett gyakorolni.

Tesztlapjaink a KRESZ és a kerékpár beállításának, kezelésének kérdései mellett a fenntartható közlekedést is érintették.

Örömmel láttuk, hogy már az ovisok között is többen felismerték a legfontosabb jelzőtáblákat, ám ezen a téren több iskolásnak is akadtak hiányosságai.
Több éves tapasztalatunk, hogy a gyerekek alig ismerik a jobbkézszabályt, ez sajnos most is így volt.
Akadt azonban egy kislány, aki nemcsak tökéletesen pontosan ismerte a szabályt, hanem a speciálisan ezt a szabályt gyakoroltató, ilyen helyzetek ábráit tartalmazó tesztlapunkat is hibátlanul oldotta meg. Ezért aztán -- javaslatunkra -- a verseny szervezői különdíjjal jutalmazták.

Pörgősen telt a nap, a csapatok folyamatosan érkeztek, de a jó szervezésnek köszönhetően senkinek sem kellett sokat várakoznia.

Nem elég, hogy jópár okosságot sikerült elhintenünk a gyerkőcök buksijában, hogy mi is jól éreztük magunkat, a végén még köszönőlevelet is kaptunk. :-)

Fotógalériánk a g+-on, és van egy videonk is.