Jöjjön a KRESZ-módosítás! Tegyünk most a legvédtelenebbek életéért!


A tragikus Árpád hídi baleset helyszínén július 10-én Budapesten tartott megemlékezést és demonstrációt követően rengeteg bátorítást és pozitív visszajelzést kapott az azt szervező 18 civil szervezet, és további szervezetek is jelezték csatlakozásukat.


A változáshoz, és az áldozatok számának csökkenéséhez szükséges összefogás egyre széleskörűbb, a média érdeklődése pedig az egyes tragédiák helyett végre kezd a rendszerhibákra, szükséges változtatásokra irányulni. A kormányzati válasz is gyors volt, és már másnap bejelentették, hogy szeptemberben társadalmi egyeztetésre bocsátják az új KRESZ tervezetet, illetve egyéb változtatások is várhatók.

Ezek nagyon jó hírek, de fontos hogy mindez hatékonyan és valóban megtörténjen!

Ezért a javaslatcsomag kidolgozói, a Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület szeretné, ha már most, a szövegezés és azt követő társadalmi egyeztetés előtt, újra összeülne a már 6 éve, de mindeddig eredménytelenül dolgozó KRESZ munkacsoport.

Ez a hazai viszonylatban egyedülálló szakmai és társadalmi egyeztetési fórum Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, majd államtitkár kezdeményezésére jött létre, egy asztalhoz ültetve illetékes minisztériumokat, rendőrséget, országos és fővárosi közútkezelőket, közlekedéskutatókat, autós, kerékpáros, sportkerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedéssel foglalkozó civil és önkormányzati szervezeteket, cégeket és hivatalokat.

A mintegy 30 delegálttal működő munkacsoport 6 év alatt közel 30, egyenként 2-3 órás, nem könnyű ülésen jutott majdnem teljes konszenzusra a védtelen úthasználókat védő KRESZ csomagról. Eközben rengeteg külföldi gyakorlatot, szabályozást is megvizsgáltunk és építettünk az anyagba, ami 2016-ban még korszerűnek számított volna, de ma már a legtöbb környező országban évekkel ezelőtt megvalósult.

Fontosnak tartjuk, hogy ez az egyedülálló, de már lezajlott társadalmi egyeztetés ne váljon értelmetlenné a KRESZ most következő módosítása során, hanem a munkacsoport egy személyes találkozón ismertethesse szempontjait Lázár János miniszter úrral, aki ez alapján delegálhatja beépítésüket a minisztérium munkatársai számára! Bár ez a tárgyalás eddig nem jött létre, bízunk benne, hogy most olyan pillanatban vagyunk, mikor minden érintett a leggyorsabb és leghatékonyabb javulást szeretné, így ez is megvalósulhat még a szövegezési munka megkezdése előtt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a KRESZ csupán egy részterület, és még sok egyéb területen is lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a magyar közlekedés sokkal kevesebb áldozattal folyjon az eddigieknél (ehhez is vannak javaslataink). Azonban a kért szabályváltozások között több olyan is van, melynek 6 éves késlekedése már eddig is túl sok közlekedő életébe került.

Ezért most kérünk minden illetékest az államigazgatásban, és a média munkatársait is, hogy mindezt átérezve tegyen a csomag halogatásának végéért, és azért, hogy még idén bevezethessék az életmentő változtatásokat. Ez már közvetlenül is sok gyalogost és kerékpározót menthet meg, de az így biztonságosabbá váló biciklis közlekedés a várható élethosszt évekkel megnyújtó hatásán keresztül közvetetten is hasznos lesz az egész társadalomnak.

Itt olvashatjátok javaslatainkat: KRESZ csomag összefoglaló