Hogy ne járj így -- 4 pont a bringás balesetek kapcsán


Az idén már kétszer is foglalkoztunk a miskolci és városkörnyéki bringásokat érintő balesetekkel. Januárban a tavalyi év gyorsmérlegét közöltük, majd április elején arra kértünk benneteket, legyetek óvatosak az alkohollal, mert túl sok ittas bringás dől ki.
Közben eltelt az év első fele, nézzük, hogy alakul a helyzet.

Nos, az ismertté vált kerékpáros érintettségű közlekedési balesetek száma 2013 első félévében 14, idén az első félévben 22. Ez azt jelenti, hogy mintegy másfélszeresére nőtt az esetszám. Ezt részben magyarázza, hogy egyre több a bringás az utakon, és nyilván a bringával megtett kilométerek száma is folyamatosan nő.
A korábbi évekhez viszonyítva március és április hónapokban történt sok (havi 6-6) baleset, a korábban jellemző néhány balesethez képest. Szezonkezdéskor mindig több a baleset, és 2014-ben a szezon az enyhe idő miatt korábban indult.

1. Ne félj az autóktól!

Az idén bekövetkezett balesetek nem egészen felében, 10 esetben ütközött a kerékpáros gépkocsival.
A balesetek bő felében tehát egyáltalán nem érintett autó, a bringás egyedül van (10 eset), vagy gyalogossal, illetve másik kerékpárossal ütközik (1-1 eset).

Elmondható, hogy ha néhány alapvető dolgot betartasz, akkor városunkban alapvetően biztonságosan tekerhetsz a forgalomban.

Amikor forgalomban tekersz:

  • Légy határozott, mozogj egyértelműen, hogy a többi közlekedő számára legyen egyértelmű a szándékod.
  • Tarts szemkontaktust.
  • Légy előzékeny a még nálad is védtelenebbekkel, a gyalogosokkal, öregekkel, gyerekekkel.
  • Ne járdázz, a járda a gyalogosoké. Ahol mégis járdára kényszerülsz, nyeregben ülve viselkedj vendégként.
  • A sétálóutcán a kerékpárosok a villamospályán közlekedhetnek. Mindig a menetirányod szerinti jobb oldali vágányon haladj, és a síneken minél meredekebb szögben keresztezd, nehogy a kerekek beszoruljanak a sín vályújába. A város más részein, a zárt villamospályán nem szabad kerékpározni.
  • Kerüld a fékezést a villamossínen, vagy bármilyen más fém felületen, különösen nedves időben. Ilyenkor biztos a zakó, ha fémfelületen fékezel.
  • Úttesten általában nem célszerű szorosan a szegélykőhöz tapadva haladni. Érdemes a szegélykőtől általában 80 cm - 1 m távolságra tekerni, ilyenkor hirtelen irányváltoztatás nélkül is tudsz korrigálni, pl. ha hirtelen szembetalálod magad egy nagy kátyúval.

2. Félj a nyeregbe szállás előtti alkoholizálástól!

Most láttuk, hogy nagyon sok balesetben nincs is senki más, csak maga a bringás, aki megsérül.
Meg még valami. A pia. Nyilas dumának tűnhet, de az adatok alapján tényleg az van, hogy sokan nem tudjátok felmérni, hol a határ, mennyit bírtok.
Idén már az összes baleset közel felében, 41%-ában ittasnak bizonyult a bringás. Az ilyen, ittasan bekövetkezett balesetek kétharmada volt egyrésztvevős.
2012-ben változott a KRESZ, és a módosítás nyomán egyre több és több kerékpáros szenved balesetet.
2012-ben egész év alatt 9, 2013-ban egész év alatt 10, 2014-ben csak az első félévben 9 tintás bringást ért baleset.

A járművezetés személyi feltételei a KRESZ-ből

  1. § (1) Járművet az vezethet, aki
    a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
    b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
    c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.
    (2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.
    (3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.
    (4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén -- a főútvonalon kerékpározás esetét kivéve -- a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott korlátozást.

3. Ne félj a rendőröktől!

Mert nem bántanak, ha rendben vagy.
Ha legalább nagyjából rendben van a bringád, ha nem cikázol ész nélkül, nem pirosozol, és nem tűnsz részegnek, akkor általában meg sem állítanak.

Csekkold a listát, és igyekezz pótolni, ami a bringádról hiányzik!

Posztunk a kerékpár forgalomban tartásáról és kötelező felszereléséről

4. Félj a rendőröktől!

A balesetek alakulását nemcsak mi figyeljük, hanem a rendőrök is.
Mi csak ide írunk okosságokat, ők viszont nyugtatömbbel felszerelve járnak portyázni. És nyilván arra mennek rá, amit kiolvasnak a statisztikából.
Megkérdeztük tőlük, mire számíthatsz, ha elkapnak.

Íme a tarifa, a rendőrség közlése szerint:

Szabálysértés észlelése esetén a rendőr – figyelemmel a cselekmény a közlekedés biztonságára való veszélyességére, a kerékpáros anyagi, személyi körülményeire, stb. – szabadon dönt, hogy figyelmeztet, helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési feljelentést tesz.
A helyszíni bírság mértéke 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig (ismételt elkövetés esetén 70.000 Ft), szabálysértési eljárásban 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig (halmazatban 225.000 Ft) terjed.
Példa: kerékpárral behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása, járdán kerékpározás, kivilágítás nélküli kerékpározás, műszaki felszereltség hiányossága.

A szabálysértések egy részénél a mérlegelésre nincs lehetőség, a bírságnak kötelező mértéke van. Ebbe a körbe tartozik például:

  •  elsőbbség meg nem adása (helyszínen 15.000 Ft, szabálysértési eljárásban 30.000 Ft)
  • záróvonal átlépése (helyszínen 10.000 Ft, szabálysértési eljárásban 20.000 Ft)

Ugyancsak meghatározott mértéke van a közigazgatási eljárás hatálya alá tartozó jogsértéseknek. Pl.:

  • tilos jelzésen való áthaladás 50.000 Ft,
  • behajtani tilos, mindkét irányból behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása 30.000 Ft,
  • ittas kerékpározás (az alkoholkoncentráció mértékétől függően) 30.000 Ft vagy 60.000 Ft.