Ezt szépen benézted!


Új helyszín, új résztvevők, új feladatok -- idén május 21-én került sor a Közlekedik a család című országos vetélkedősorozat megyei selejtezőjére. A Kerékpáros Miskolc Egyesület ismét azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy működtesse a vetélkedőn a kerékpáros szabályossági pályát.
Következzék a jó hangulatú nap krónikája.

P1050171

A Közlekedik a család vetélkedő lényege, hogy egy-egy család minél több tagját megmozgassa, akik különféle közlekedési feladatokat oldanak meg. Ezek között vannak megválaszolandó kérdések, de a legtöbb feladat gyakorlati, így a részvétel aktív hétvégi program is egyben. Egy évben csak egyszer van, szóval aki most nem jött, az bizony benézte, most egy évre kimaradt a dologból, de jó szívvel ajánljuk, hogy jövőre próbáljátok ki magatokat. Nemcsak jó buli, hanem a nyerési esélyek is kiválóak.

A résztvevők a legtöbb feladatot a rendőröknél teljesíthették, ami nem meglepő, hiszen a kiíró és fő szervező az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, illetve annak helyi szerve.
Volt motorszimulátor, részegszemüveg, különböző kirakós feladatok.

Az újraélesztést a próbabábun az Országos Mentőszolgálat szakemberei előtt kellett bemutatni.

A közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatokról az MVK Zrt. gondoskodott.

Az autós feladatok lebonyolítása az új helyen üzemelő Škoda márkakereskedés segítségével történt.

A vetélkedőn hagyományosan fontos szerepet kap a kerékpározás.
Idén két tanpályát is teljesíteniük kellett a versenyen induló családoknak.
A kerékpárkezelési (ügyességi) pályát a rendőrség szakemberei építették fel és működtették. A technikás pályát mi is megnéztük, teljesítésük szép kihívás elé állította a versenyzőket.

P1050253

A Kerékpáros Miskolc Egyesület feladata a szabályossági (KRESZ) pálya biztosítása és működtetése volt.
Pályánkat a tavalyinál kisebb helyen kellett felállítanunk, ezért kicsit zsúfolt lett, és emiatt a teljesítése is picit több ügyességet kívánt meg. Hiszen alig néhány méter megtétele után kellett újra és újra irányjelzést adni, kanyarodni.
A pályát most is a tapasztalataink szerint bevált egyutas rendszerben alakítottuk ki, azaz a pálya nyomvonala és a kitáblázott jelzések alapján mindenkinek egyértelműen ugyanazt az útvonalat kellett bejárnia.

P1050245

Mielőtt versenyzőink a pályát teljesíthették volna, ismert és kevésbé ismert jelzőtáblákat mutattunk nekik. Nemcsak a táblák felismerését vártuk tőlük, hanem rákérdeztünk azokra a szituációkra is, amelyek a gyakorlatban előfordulhatnak az adott jelzőtábla kapcsán.

P1050262

Köszönjük a meghívást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottságnak.
Reméljük, hogy tanpályánkkal segíthettük a vetélkedőt, számunkra a közreműködés hasznos tapasztalat és kellemes élmény volt.

A poszthoz használt fotókat dr. Lovassyné Németh Mária (BAZMRFK) készítette és bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük.

P1050269