Egy bicajos hétvége krónikája: mi történt a Szinvaparkban?


Pénteken és szombaton a Kerékpáros Miskolc Egyesület a Szinvaparkba, Miskolc bringásbarát bevásárlóközpontjába tette át székhelyét, ahol ezúttal több rendezvényünk is otthonra lelhetett.
Következzék a hétvége krónikája.

Péntek: 1. Kerékpáros Miskolc Szakmai Nap

Miskolcon először került sor ilyen jellegű rendezvényre.
Megszervezésével az volt a célunk, hogy segítsük a város felkészülését az új EU támogatási időszak kerékpáros fejlesztéseire -- hátha korszerű tudás birtokában nem születnek olyan fércmegoldások, mint eddig.

A szakmai napról részletesen a szakmai nap külön honlapján számolunk be, ahol az esemény képgalériája mellett az elhangzott előadások, prezentációk is elérhetők, letölthetők. Itt a szakmai nap szünetében készült képeket láthattátok, amikor a résztvevők megtekintették az A jó város című kiállítást.

Szombat: 3. Kerékpáros Családi Nap

Verőfényes napsütés várta az érdeklődőket -- no meg az MVK 56 esztendős Ikarus 31-ese, amellyel a fenntartható közlekedési módok szövetsége jegyében díjmentesen lehetett hozzánk utazni.

A családi kerékpáros napot Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere az A jó város című dán vándorkiállítás (melyet a Dán Királyság Budapesti Nagykövetségétől kaptunk meg az alkalomra) előtt nyitotta meg, Sidló Annával, a Szinvapark marketingvezetőjével, Puskás Petivel, a nap házigazdájával és Kunhalmi Zoltánnal, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnökével. A frissen megnyílt kiállítást a hirtelen feltámadt szél ragadta el, ezért aznap sajnos kevesebben láthatták, mint a pénteki szakmai napon. A megnyitó másik díszletét a Neuzer közbringái adták, amelyek már nem először jártak Miskolcon.

A megnyitón léptek föl a Steelleaders pompomlányai is, nagy sikert aratva.

Ezután került sor a zongoraparkolóban a holttérkampány megnyitására.
A megnyitón elhangzott információk többeket megleptek, ahogy az is, amikor a bemutató busz mellett felsorakozott embereknek Puskás Peti megmutatta, hogy közülük kiket látott még a tükörből, és kiket nem.

Rajzpályázat plakátK

A holttérkampányt gyermekrajz-pályázat is kiegészíti.

A holttér-bemutató mellett üzemelt az MVK Zrt. standja, ahol a közösségi közlekedésre vonatkozó információk mellett játszani és nyerni is lehetett.

Szintén a zongoraparkolóban -- speciális szemüveg segítségével -- tesztelhették az érdeklődők, hogy milyen hatást gyakorol rájuk az alkohol.

És ha már közlekedésbiztonság, tanpályánk felépítése nélkül sem telhetett a nap.

[gallery type="slideshow" link="none" columns="1" size="full" ids="3931,3938,3935"]
A tanpálya ismét új eszközökkel gyarapodott: 3 futóbicikli a tanulobicikli.hu adományaként, 1 gyermek kerékpáros sisak az Excelsior Sportcentrum támogatásaként gazdagítja a tanpályát, míg a lengőkaput a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásokból vásárolhattuk meg, a támogatásokat innen is nagyon köszönjük.

Most először járt nálunk a Magyar Vöröskereszt, de valószínűleg jövőre is hívni fogjuk őket, mert bemutatójuk nagyon sikeres volt.

Kerékpáros nap lévén igyekeztünk, hogy a kerékpároké legyen a főszerep.
Miskolc legnevesebb kerékpárüzleteit hívtuk meg, és nem is csalódtunk, hoztak számos érdekességet.

Az Excelsior Sportcentrum standján például elektromos rásegítésű KTM-mel találkozhattunk -- az ilyen bringák felénk még ritkaságszámba mennek, de Európa nyugati felén már az összes kerékpár-eladás egynegyedét teszik ki.

A teljes körű Merida tesztpaletta mellett Tomor Laci, az Excelsior tulajdonosa felhívta még figyelmünket arra is, hogy az egyre növekvő igény miatt kihozta a Gepida igazi városi kerékpárjait is.

Ám nem csak komplett bringákat láthattunk.
Megismerhettük a Thule rendszereit is, a gyermekülésben történő biztonságos gyermekszállítás eszközeit a tulajdonos saját kisgyermeke mutatta be, de volt kerékpáros utánfutó is.
És láthattuk a Shimano új cipőválasztékát is, ebben is megjelentek a városi kerékpározásra szánt színes, kényelmes, trendi modellek.

Bianchi, Giant, Bottecchia, és persze CTM -- aki meglátogatta a Freeriderz standját mindegyik említett márkával megismerkedhetett. Vass Attila tulajdonos, aki a saját exkluzív bringájához öltözött, bemutatta a Bottecchia Vintage Fixie névre hallgató, valóban csodaszép aluvázas gépét, mely szabadonfutóval, vagy teljesen fix hajtással is választható, kiváló fékrendszere van.

A gazdag kínálatból, amelyben 26, 27,5, 29 collos bringák mellett országúti, city és gyerek modellek is szerepeltek, a CTM Fat Bike Zetort emelte ki.

Újként mutatkozott be Miskolcon a Nopeus márka.
A Diósgyőri Bringa Szerviz kifejezetten az új márka bemutatására koncentrált -- emellett a Caprine, a Hauser, a Csepel teljes kínálatát forgalmazza.

A két éve indult új magyar kerékpárgyártó cég, a Nopeus kínálatában MTB, trekking, városi és pedelec kerékpárok egyaránt megtalálhatók, alapfilozófiájuk, hogy kiváló ár-érték arány elérésére törekednek, és elmondható róluk a felszereltséghez képest kedvező ár -- tudtuk meg Lévai Györgytől, a Nopeusokat Miskolcon forgalmazó Diósgyőri Bringa Szerviz tulajdonosától.

Nemcsak kiállított darabokat láthattunk, Tóth Péter -- Miskolcon egyelőre még kuriózumnak számító gépe -- napi rendszerességgel szállítja a tulajdonos gyermekeit. Péterről és bringájáról később részletesebben is fogunk írni.

A Media Markt alatti parkolóban beszélgetős programok is voltak.

Először Novák Ferenc, a legendás debreceni biciklikirály mesélt életéről, arról a millió kilométerről, amit lábaival tekert az évtizedek alatt.

Majd a gyerekek és a kerékpározás kapcsolatáról beszélt dr. Onozó Beáta gyermekorvos és Kabai Zoltán költő.

[gallery type="slideshow" columns="1" link="none" size="full" ids="3937,3933,3932,3936,3934"]

A családi napról két galériánk is van, Orosz Petié, és Vascsák Rolié.
A Szinvaparktól is megkaptuk az általuk készített képeket.

Köszönjük minden vendégünknek, hogy eljöttek, köszönjük a közreműködőknek, hogy érdekessé tették a napot, és köszönjük támogatóinknak, így különösen a Szinvaparknak, hogy lehetővé tették a nap megrendezését.
Folytatás -- reméljük -- jövőre ugyanitt.