Critical Mass -- 10 év -- 19 felvonulás -- és a 26-os


2005. szeptember 22., csütörtök. Miskolc nagy napra virradt. Ezen a napon Rodrigo (Mészáros László) vezetésével -- a város történetében először -- elindult 26 bringás, hogy közös tekeréssel hívják fel a városlakók figyelmét a kerékpározásra. Azidőtájt Miskolcon jóformán nem lehetett bringásokkal találkozni a forgalomban, és még az azóta elátkozott kerékpáros létesítmények (Csabai kapu, Szinva-terasz és társaik) sem léteztek. Aki ki akart tekerni a Bükkbe, retteghetett, hogy az egyirányú Andor utcán mikor büntetik meg.
A felvonulás furcsa nevet választott magának: kritikus tömeg, Critical Mass. Akkoriban még ezt a nevet is szokni kellett.

2015. szeptember 22., kedd. Miskolc nagy napra virrad. Ezen a napon a város történetében immár 19-edszer vág neki a kritikus tömeg, hogy közös tekeréssel hívja fel a városlakók figyelmét a kerékpározásra. Miskolcon kb. 2010 óta folyamatosan nő a forgalomban a kerékpározók részaránya, és az első CM óta számos kerékpáros létesítmény is készült.
Az elmúlt években a kritikus tömeg már bejárta a város sok fontos részét, így már senkit sem lep meg, hogy tizedszerre a kétszer kétsávos főútvonal, a 26-os kerül sorra.

Az indulás és az érkezés képei:

[gallery type="slideshow" link="none" size="large" ids="4715,4716,4717"]

Nézzünk néhány érdekességet:

  • a kritikus tömeg eddig összesen 146,8 km-t tett meg városunk utcáin.
  • az első miskolci CM picit hosszabb volt, mint a 19., 8,1 km, a mostani hossza pedig 7,9 km volt.
  • az eddigi legrövidebb útvonal a második, 2006. áprilisi CM-en volt.
  • útvonalhosszban a 12. és 13. CM tartja eddig a csúcsot, 10,9 km-rel, amikor 2011-ben kétszer is az egyetemre mentünk.
  • bőven több mint 9000 résztvevő tekert a 19 alkalom során (pontos számot sajnos már sosem fogunk tudni, mert volt olyan CM, amelynek létszáma nem lett feljegyezve.
  • a legtöbben a 11. CM-en voltak (2010-ben, az autómentes napon).
  • 2012. szeptember 22-én két, a szomszédos településekről érkezett csapat is erősítette a mezőnyt: Felsőzsolcáról és Nyékládházáról.

A CM ahogy eddig mindig, 2015-ben is a kerékpárosbarát Miskolcért gurult.
A felvonulásnak továbbra is van jelentősége, mert a város még mindig nem kerékpárosbarát.
Köszönjük mindenkinek, aki velünk tekert, gyertek jövőre is, mutassuk meg magunkat!

Végül nézzétek meg a 19. CM Miskolc videóit!