Aspern, i:SY eCAR:GO — utánatok csorog a nyálunk!


Miközben itthon is egyre-másra nyílnak a különböző közbringa rendszerek (például ez), csak mi várunk reménytelenül, hogy városunkban is történjen végre valami, aközben a szomszédos Ausztriában már e-teherkerékpárokkal is működik egy rendszer, az idei év végéig még próbaüzemben.

Bécsben napjainkban bontakozik ki a szemlélő előtt egy vadonatúj városrész, az Aspern. Önmagában, városépítészeti szempontból is rendkívül figyelemre méltó, hiszen -- eltérően a magyar építészek többségének elmaradott gondolkodásmódjától -- Aspern megálmodói tényleg szakítottak az autóközpontú város reichowi ostobaságával, és még csak nem is kamu-élhető, hanem valódi élhető várost terveznek, annak legtisztább, gehli értelmében -- teljes kiépítésében 20 ezer lakos számára, 20 ezer munkahellyel.

Nem lenne tanulság nélkül való, ha részletesen is foglalkoznánk Aspernnel, ám posztunkba csak néhány érdekesség fér.
Azt azért hangsúlyoznánk, hogy a tervezés, fejlesztés során nagy súlyt fektettek az érintettekkel való társadalmi párbeszédre.

Aspern mobilitása

Tökéletes kapcsolatok és tudatos lassítás

Aspern tervezői számára a mobilitás alapvetően két dolgot jelent:

  1. Optimális kapcsolatokat, melyeket gyors és környezetbarát közösségi közlekedési mix (metró, villamos, gyorsvasút, IC és buszok) nyújt.
  2. Kis távolságokat és a forgalom lassítását.

A gyalogosok, a kerékpárosok és a közösségi közlekedés elsőbbséget élveznek, emellett a mobilitási mix része az e-mobilitás, a carsharing, az attraktív gyalogúthálózat és kerékpárforgalmi hálózat.

A városrész helyi közlekedésének tervezett munkamegosztási arányai:

  • 40% nem motorizált közlekedés (azaz gyaloglás és kerékpározás)
  • 40% közösségi közlekedés
  • 20% egyéni autóközlekedés.

Azért, hogy az úti célok, üzletek kis távolságok megtételével (=gyalogosoan, kerékpárral) elérhetők legyenek, nem hagyományos bevásárlóközpont épül, hanem olyan központi bevásárlóutca, amely végighúzódik a negyeden, és mindenhonnan könnyen elérhető.

Aspernben az általánosan alkalmazott sebességhatár 30 km/h, ez alól egyelőre kivétel két gyűjtőút.

Autók mindenhol? Nein, danke!

A közösségi közlekedést nagyrészt azért szervezik meg rendkívül magas színvonalon, hogy jelentős részben kiváltsa az egyéni autóhasználatot, így brutálisan csökkenthető legyen az autók számára biztosított parkolóhelyek száma (lakásonként 0,7 férőhelyre; összehasonlításul a magyar OTÉK szerint új építésű lakásonként 1 férőhely biztosítandó, ehhez képest tehát a bécsiek 30%-kal kevesebbet tartanak szükségesnek).
Aspern közterületeit, az utcákat és a tereket az embereknek tervezik, nem az autóknak. Azért, hogy az értékes felszíni felületek a városrész élhetőségét, lakóinak jó közérzetét szolgálják, valamint az akadálymentesség biztosítása érdekében az autókat a városrészben való szerteszét parkolás helyett néhány gyűjtőgarázsba kényszerítik (a felszínen csak a nagyobb utcákban és csak rakodásra, ill. legfeljebb másfél órára lehet parkolni, emellett mozgáskorlátozott parkolók vannak). Nem mellesleg ezáltal a saját autó elérésének távolsága akkorára nő, mint a közösségi közlekedésre rágyaloglás távolsága.
Aspern mobilitási mixét a gyűjtőgarázsok üzemeltetéséből finanszírozzák.

Házhozszállítás asperni módra

Aspernben e-bike-kal és utánfutóval működő futárszolgálat üzemel, a kiszállítás díja 2 euró -- a futárok olyan ötven év feletti emberek, akik nehezen találnának más munkát.

SeestadtFLOTTE: Aspern közbringa rendszere

Aspern közbringarendszeréhez jelenleg 6+1 gyűjtőállomáson összesen 25 pedelec/e-bike kerékpár, 18 hagyományos (8 sebességes) kerékpár és 4 pedelec teherkerékpár tartozik.

A rendszer működése, díjszabása faék egyszerűségű: az alapdíj a SeestadtCard kártyáért, amely 10 euró (melyet az asperni lakosoknak nem kell megfizetniük), a kártyával a közbringák használata az első fél órára ingyenes, majd óránként 1 euróval nő. Nem csoda, hogy bár még csak 2600-an lakják Aspernt, az idén indult közbringarendszernek máris több mint 600 regisztrált felhasználója van.

i:SY eCAR:GO

A címbeli betűsor nem rejtvény, és nem is képlet. Ez a világ első e-cargo közbringájának a neve.
Az egyelőre 4 db e-teher-közbringa idén októberben debütált, egy külön gyűjtőállomáson vehető igénybe.

Az új e-cargo közbiciklik raktere fadobozos kialakítású, nemcsak különböző árucikkek, hanem gyerekek szállítására is alkalmas. Bár mi magunk nem próbáltuk, a hírek szerint könnyen kezelhető és fordulékony. Aki esetleg Bécsben jár, és ideje engedi, érdemes kipróbálni, annál is inkább, mert év végéig a próbaút ingyenes. Jövő évtől pedig hasonló jellegű díjszabása lesz, mint a többi közbringának, és az első 30 perc ennél is ingyenes lesz.

De hogyan parkolnak a privát bringák?

A magántulajdonban lévő biciklik számára Aspernben kerékpárboxokat telepítenek.
Az okostelefonos app segítségével használható rendszer szépséghibája, hogy 5 eurós havidíja van.

Mit lehet mindezekhez hozzátenni?
Szívesen élnénk Aspernben.

A poszt illusztrálására használt fotók szerzői joga az Aspern Fejlesztési Részvénytársaságé.
Wien 3420 Aspern Development AG

Az érdeklődők számára a terveket is letölthetővé tették.