Ami ráférne a magyar KRESZ-re is


Az Angliára, Skóciára és Walesre vonatkozó KRESZ 9 fejezetének összesen 50 szabálya változott 2022. január 29-től.

A módosítás deklarált célja a közúti közlekedés és különösen a legvédtelenebb úthasználók biztonságának növelése, valamint a gyaloglás és a kerékpározás közlekedési lehetőségeinek javítása

Ebben a posztban pikk-pakk képbe helyezünk a változásokat illetően. Ha azonban többet szeretnél tudni, és a magyar KRESZ-szel aló összevetés is érdekel, akkor TLDR írásunkat ajánljuk, amit itt találsz.

Célmeghatározás

Az angol KRESZ első számú szabálya immár kb. így hangzik (nem hivatalos fordítás):

"A KRESZ célja, hogy elősegítse a közúti közlekedés biztonságát, ugyanakkor támogassa az egészséges, fenntartható és hatékony közlekedési rendszert."

Az utakon nem vagyunk egyenlőek

Szintén kulcsfontosságú, hogy szabályba foglalták:

"Fontos, hogy MINDEN közlekedő tisztában legyen a KRESZ-szel, legyen tekintettel a többi közlekedőre, és értse meg a mások biztonságáért viselt felelősségét.

A közutakon történő ütközések mindenkit megviselnek, függetlenül attól, hogy fizikailag megsérülnek-e vagy sem. De azok, akik olyan járműveket vezetnek, amelyek ütközés esetén a legnagyobb kárt okozhatják, a legnagyobb felelősséggel tartoznak azért, hogy óvatosan közlekedjenek, és csökkentsék a másokra jelentett veszélyt. Ez az elv leginkább a nagyméretű teher- és személyszállító gépjárművek, a kisáruszállítók/buszok, a személygépkocsik/taxik és a motorkerékpárok vezetőire vonatkozik.

A kerékpározók, a lovaglók és a lóvontatású járművek vezetői szintén felelősek a gyaloglók veszélyeztetettségének csökkentéséért.

Mindez nem vonja el a felelősséget a közút MINDEN használójától, beleértve a gyaloglókat, a kerékpározókat és a lovaglókat is, hogy tekintettel legyenek saját és más úthasználók biztonságára.

Mindig gondoljon arra, hogy a szembejövő emberek látás-, hallás- vagy mozgáskorlátozottak lehetnek, és ez nem biztos, hogy nyilvánvaló."

Útkereszteződésben az egyenesen haladónak akkor is elsőbbsége van, ha történetesen gyalogol

Az új szabályok kimondják, hogy a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk azon gyaloglók számára, akik azon az úttesten kelnek át (vagy szándékoznak átkelni), amelyre a jáművezetők be kívánnak kanyarodni, és több apró finomítással közelít a számunkra is ismerős szabályokhoz.

A kerékpározás szabályai

Az úttesten, vegyes forgalomban közlekedő kerékpárral kétféle pozíciót lehet fölvenni a forgalmi sávban:

  1. Sávközépen haladás, ezt kisforgalmú vagy lassú forgalmú utcákban ajánlják és olyan szűkületeknél, ahol nem lehetne biztonságosan előzni a kerékpárt.
  2. A szegélytől legalább 50 cm-re haladás, ezt a nagyobb forgalmú útszakaszokra ajánlják.

Kerékpárral úttesten lehet ketten egymás mellett haladni, azzal, hogy ha a forgalmi helyzet úgy kívánja, egymás mögé sorolással kell segíteni a kerékpárok megelőzését.

Sebességválasztás, járművezetés

Fontosnak gondoljuk az alábbiakat:

"A nem biztonságos sebesség növeli az ütközés, elütés bekövetkezésének esélyét (vagy lehetetlenné teszi az ütközés elkerülését), valamint annak súlyosságát. A nem megfelelő sebesség megfélemlítő hatású is, elriasztja az embereket a gyaloglástól, kerékpározástól vagy lovaglástól."

"A vezetéshez folyamatos összpontosításra és figyelemre van szükség. Ne feledje, hogy még akkor is vezethet veszélyesen vagy túl gyorsan, ha nem szándékosan teszi."

Előzés

Az új szabály szerint

  • kerékpárok legfeljebb 50 km/h (pontosabban: 30 mérföld/h) sebességgel történő előzésekor legalább 1,5 m, azt meghaladó sebességnél pedig ennél több oldaltávolságot kell tartani,
  • (pontosan meg nem határozott) kis sebességgel kell haladni és legalább 2 méter oldaltávolságot tartani az úttesten közlekedő gyalogosok kikerülésekor,
  • külön előírás, hogy rossz idő (beleértve különösen a szelet) esetén és éjszaka a motorkerékpárok, kerékpárok, lovaglók, fogatolt járművek és a gyaloglók előzésekor/kikerülésekor fokozott óvatosságra és megnövelt oldaltávolságra van szükség.

Nagyméretű gépjárművek előretolt kerékpáros felállóhelyek előtt

Az új szabály szerint a nagyméretű járművekkel az előretolt felállóhely első vonala előtt olyan távolságra kell megállni, hogy a nehézjármű vezetője a holtteret is figyelembe véve beláthassa az egész területet, amelyen a kerékpározók állhatnak.

Itt van a dutch reach is!

A megállt autó úttest felőli oldalán az ajtó kinyitása előtt körültekintésel ÉS tükörbe nézéssel meg kell győződni arról, hogy az nem veszélyeztet-e más úthasználót, pl. kerékpározót.

Ha körültekintéssel és tükörbe nézéssel sem lehetséges az ajtó kinyitásának veszélytelenségéről megbizonyosodni, akkor az ajtót az ajtóval ellentétes oldali kézzel kell kinyitni, ami a fej elfordítására késztet.

CÍMKÉPÜNK

Posztunk címképeként Dave Walker rajzát használtuk.