Akiket még a zuhé sem tántorított el


Eddig általában szerencsések voltunk rendezvényeinkkel, bár a nyáron egyik túránkat elmosta az eső. Most viszont kifejezetten barátságtalan, esős időben zajlott a Szinvaparkban a családi kerékpáros napunk. Persze az igazán kitartóakat az eső sem riasztotta el, akit pedig mégis, íme az összefoglaló a nap történéseiről.

Az esős napon 11 órától vártuk vendégeinket.

Bringások

Bemutatkozott egyesületünk új tanpályája, aminek alapját az Élet Úton Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és a KTI által rendelkezésünkre bocsátott pálya alkotja, amelyet elkezdtünk kiegészíteni, és folyamatosan fejleszteni fogunk.

A pályához a város támogatási alapjából Pfliegler Péter alpolgármester úrtól kaptunk egy folding kerékpárt, a Szinvapark forgalomterelő kúpokat adott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kettő új posztertáblával támogatott, és tagjaink is segítettek.

Lévai Gyuri a posztertáblák állványait készítette el, Lovas Gabi pedig egy hordozható (szétszedhető) gyakorlópallót hozott.

Részt vett a programban az Excelsior Sportcentrum is, ők bonyolították le a defektjavító versenyt, és számos érdekes kerékpárt hoztak.

A program különösen érdekes részét alkotta a két élménybeszámoló: Nehézy Sándor a Zoncolanról, Polonkai László a Nordkapp túráról mesélt.

Nagy örömünkre eljött a Bosch is, bemutatta azokat az elektromos rásegítésű kerékpárokat, amelyek motorja a Szentpéteri kapuban készül, és onnan jut el a világ számos országába.

Hoztak egy kipróbálható bringát, amivel tesztköröket lehetett futni -- különlegessége a Bosch pedelecnek, hogy nem az első vagy hátsó agyban van a motor, hanem a középtengelybe van beépítve -- így a váz is egyedi.
Emellett egy görgőre rakott tesztbringára is föl lehetett ülni, amivel a hegymenetet szimulálták -- hiszen az elektromos rásegítésű kerékpárok egyik fő előnye, hogy a keveset kerékpározó emberek számára is lehetővé teszik az emelkedők leküzdését. Ezt a görgő fokozatának beállításával lehetett eljátszani, így érezhető volt, hogy mi is a rásegítés előnye.

Bemutatóasztalukon tv-n futottak képek, és kiállították az elektromos középtengely helyén levő motor robbantott makettjét is, amit mindenki szemügyre vehetett.

Közbringások

A nap kiemelkedő eseménye volt a harmadik miskolci közbringa bemutató. Most a Public Bike System Hungary rendszerét lehetett megismerni.

Ők komoly svájci alapokra építkeznek, jelenleg rendszerükben mintegy 30% a magyar részarány, de fokozatosan ennek növelésére törekednek.

Bemutatott rendszerük alkalmas rá, hogy a városi közösségi közlekedés kártyájával használható legyen, de legfontosabb nóvuma az elektromos rásegítés, ami közbringáknál ma még világszerte ritkaságszámba megy.

Az már Vörös Ferenc projektmenedzser prezentációján derült ki, hogy a rendszer nem drágább a hagyományos rendszereknél.

A prezentáción részt vett az ITS-ért felelős Kiss Gábor alpolgármester, és Kéri Zoltán, a Városfejlesztési Kft. főmérnöke is.

Alaposan tájékozódott a közbringáról több polgármester-jelölt is, így Rózsa Edit, Csontos Róbert, Jakab Péter.

A kedvezőtlen időjárásra tekintettel a e-közbringákat a fedett parkolóban is ki lehetett próbálni.

Jelöletlenek

Legalábbis a miskolci biciklik.

A közbringás prezentációt alig fél órával követte egy másik, amelyik szintén nagyon fontos témát tárgyalt, szintén nagyon magas színvonalon.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság -- a város önkormányzatának segítségével -- idén tavasszal kezdte el kerékpárjelölési programját. A program első eredményei máris látszanak: drasztikusan csökken a városban a kerékpárlopások száma -- ezt, és a kerékpárjelölési rendszerre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat dr. Kalapos István rendőr alazredes úrtól, a kapitányság vezetőjétől tudtuk meg.

Nagykerekesek

Meghívtuk az MVK Zrt.-t is. A közösségi közlekedés a városi közlekedési módok közül a kerékpár mellett a leginkább fenntartható, környezetbarát, ezért gondoltuk, hogy nekik is ott a helyük, ahol a fenntartható közlekedést népszerűsítjük.

A meghívást -- tavalyhoz hasonlóan -- most is elfogadták, az egyéb érdekességek mellett játékos közlekedési teszteket is hoztak.

Nyertesek

Pontgyűjtő játék a Szinvapark ajándékaiért:
-- Sike Ágnes - 5 ezer Ft-os Hervis utalvány,
-- Bódi Bence - 10 ezer Ft-os Hervis utalvány,
-- Koczka Szilveszter - sisakkamera.

A Borsod Volán villogószettjeit nyerték a tanpálya kis bajnokai:
-- Czirják Loren
-- Gyarmathy Fanni
-- Szalmen Boglárka
-- Nótár Márk
-- Novák Balázs.

Az MVK Zrt. ajándékcsomagjainak nyertesei:
-- Szőke Roland
-- Kovács Kristóf
-- Bódi Bence

Defektjavító verseny, 5 ezer forintos utalványt nyert:
-- Bódi Bence

Minden nyertesünknek gratulálunk, de különösen Bódi Bencének. Egyesületünk néhány éves működése alatt már több nyereményjátékunk volt, ám arra még nem volt példa, hogy valaki mindent vigyen. Bence, egy szelvényt tölts ki nekünk is, ha lottózni kezdesz!

Az időjárás miatt nem tartottunk meg mindent az eredeti tervek szerint, így elmaradt a Rakd tele a kosarad! játék.

Bobó és Karcsi bácsi

Ők voltak a nap abszolút sztárjai, ha valaki, akkor ők tökéletesen értenek a gyerekek nyelvén.
A végén még a tanpályánál is besegítettek, persze ott sem a hagyományos módon.

Köszönjük a részvételt mindenkinek, aki kilátogatott a napra, valamint együttműködő partnereinknek és segítő önkénteseinknek, tagjainknak is!