4. miskolci bringás forgalomszámlálás -- segítőket várunk!


Miskolcon eddig három alkalommal tartottunk kerékpáros forgalomszámlálást. Idén májusban szeretnénk elvégezni a negyediket. Ehhez keresünk most komoly önkénteseket.

De mi értelme van?

A forgalomszámlálások eredményéből lehet megmondani, hogy mennyien is vagyunk bringások az utakon. Ez nekünk is adhat pici pluszt, erősíti az önbizalmunkat (már akiét még erősíteni kell :) ) de igazából mások miatt fontos.

Az első forgalomszámlálásunkat még többen megmosolyogták, mára pedig eljutottunk odáig, hogy forgalomszámlálási eredményeinket mértékadónak fogadja el a közlekedési szakma, a város közlekedésfejlesztési dokumentumaiban a kerékpáros közlekedést a mi adatainkra hivatkozva mutatják be.
A rendszeres kerékpáros forgalomszámlálás civilek által, ilyen alapossággal történő elvégzése Magyarországon példa nélküli, hivatalos adatok alig vannak, így a miskolci eredményeink országosan is egyedülállóak.

Miről is van szó?

A keresztmetszeti számlálás (amit mi csinálunk, és ami a forgalomfelvételi eljárások közül az egyik legegyszerűbb, legkönnyebben elvégezhető) lényege, hogy előre meghatározott pontokon (ezeket hívják keresztmetszeteknek) irányonként számoljuk a mérés időtartama alatt elhaladó bringások számát.
A számlálást csomópontokon is végezzük, ez már több, mint a keresztmetszeti, mivel mérhető, hogy melyik irányból melyik irányba mekkora a forgalom, de pont ezért itt a strigulázás sokkal-sokkal nagyobb figyelmet kíván.

Mikor számlálunk?

A tervezett időpont május 15-e.

Frissítés:
május 15-én a számlálás a kedvezőtlenre fordult időjárás miatt elmarad, új időpontját a napokban kitűzzük!

Reggel 6:00-9:00 óra között, majd délután 15:00-18:00 óra között tart a forgalomszámlálás.
Azért ekkor, mert ekkor van a hivatásforgalom jellemző csúcsideje.
Másrészt az eddigi számlálások is a nap ezen időszakában voltak, az év és a nap azonos időszaka az egyes évek eredményeinek összehasonlíthatósága miatt is fontos.

Hol és hány helyen számolunk?

Minél több helyen számlálunk, annál részletesebb képet kapunk a város kerékpáros közlekedéséről.
Az összehasonlíthatóság érdekében a számlálásokat azokon a pontokon ismételjük meg, ahol korábban is számláltunk.
Ezen felül elegendő jelentkező esetén újabb helyszíneken is szívesen számlálnánk.

Ami fix: az egész számlálás most is azon áll vagy bukik, hogy lesz-e elég jelentkező, aki vállalja a reggeli, vagy délutáni három órás számlálást, és ezt aztán pontosan, becsülettel végig is csinálja.
A forgalomszámlálás egyszerű, de komoly, értékteremtő munka.
Aki ellinkeli, az a többiek munkáját is lenullázza.
Szerencsére eddig ezzel sosem volt problémánk, mindenki lelkesen és pontosan dolgozott.

Mi lesz a számlálólapok sorsa?

A számlálólapokat a számlálás után összegyűjtjük, és feldolgozzuk. Feldolgozás után is megőrizzük, hogy dokumentumként rendelkezésre álljanak, ha később bárki kétségbe vonná az eredményeket.
Segítség persze a feldolgozáshoz is jól jönne, erre is lehet jelentkezni. :)
A feldolgozott adatokat megfelelő szöveges kiegészítéssel és diagramokkal egy tanulmányban foglaljuk össze, ahogy eddig is tettük.

Az eddigi számlálások eredményeit itt találod.

Ha segítenél, jelentkezz!