21. Critical Mass MiskolC -- MENETINFO


critical_mass_16-600x400

HÍVOGATÓ

elettani_hatas
Közeledik szeptember 22-e, közeledik tehát az idei CM napja. Következzék a menetinfó!.

Tarts Te is a kritikus tömeggel! Hívjuk fel együtt a figyelmet arra, hogy a városi kerékpározás jó dolog, és feltételeit Miskolcon is javítani szükséges!
Hívd el barátaidat, kollégáidat, gyere el a családoddal! Lassan haladunk, mindenki bírni fogja a tempót és a távot, ezt garantáljuk!
:-)
Öltözzetek jelmezbe, vegyetek fel maskarát, hozzatok dudát, sípot, kürtöt, legyen a CM bringás fieszta!

BEMELEGÍTÉS

2017 4.Kidical Mass Kilián
Lesz előzenekara is a CM-nek: szeptember 19-én, kedden Kidical Mass Kilián bicajos felvonulás gyerekeknek, a dél-kiliáni nagyparkolóból a várhoz és vissza.
Gyülekező: 16:40-től a dél-kiliáni nagyparkolóban, indulás: pontban 17:00 órakor. Csöndes utcákon, igazán baráti tempóban, a legkisebb tekerőkre optimalizálva küzdjük le a távot. :-)

MENETINFO

A nagyfelvonulás menete hagyományosan az autómentes napon, szeptember 22-én, pénteken a sportcsarnok elől (Generali Aréna) indul, 17:00-kor.
Megérkezés a Városház térre, várhatóan másfél órával később, ahol KerékBár várja a felvonulókat.

ÚTVONAL

2017_CM_térkép

Indulás a sportcsarnok elől — Görgey u. — Csabai kapu — Miskolctapolcai út — Csermőkei út — Egyetem út (körbekerékpározva előbb a régi, majd az új főépülethez térve, ott EMELÉS) – Gyermekváros – Gyermekvárostól a Miskolctapolcai útra vezető névtelen út — Miskolctapolcai út — Csabai kapu — Görgey u. (a sportcsarnok előtt EMELÉS) – Mindszent tér — Papszer — Kálvin János u. — Szent István tér/Városház tér (EMELÉS).

A FELVONULÁS ÜZENETE, JÁTÉKSZABÁLYOK

cm_cover_1biciklii

A Critical Mass MiskolC alapvető céljai

A Critical Mass Miskolc a közlekedési célú, mindennapos kerékpározást népszerűsíti, a várost érő gépjárműforgalmi terhelés, és szmog csökkenését szeretné elérni.

A legfőbb cél: megmutatni a kerékpárt. A kerékpárt, amely jármű, ezért alapesetben az úton, a járművek közt a helye.

Célunk, hogy Miskolcon a kerékpározás közlekedésen belüli részaránya megközelítse, majd elérje és akár meg is haladja a civilizált európai városokban átlagos 10-15 %-ot. Célunk a fenntartható mobilitás, melyben fontos helye van a közösségi közlekedésnek is.
Szeretnénk elérni, hogy Miskolc úthálózata biztonságosan kerékpározható, infrastruktúrája kerékpáros-barát legyen.

Gondoltátok volna?
Most tízéves a Csabai kapui bringagyász.

Tíz esztendő alatt igen sok kerékpáros sérült meg a már építésekor is elavultnak számító egyoldali kétirányú gyalog- és kerékpárúton.
Már 2009-ben is végeztek bizonyos javításokat (ekkor emelték járdaszintre az átvezetéseket), 2013-ban pedig az egyirányú utcák forgalmi rendje változott, azonban ezen a szakaszon ma sem élmény kerékpározni.

A menet szeptember 22-én mellette fog elhaladni, és felhívja a figyelmet:

  • az elhibázott létesítmény újragondolása ma is aktuális,
  • a városban fejlesztésre sokfelé szükség van, de nem kérünk a hasonlóan igénytelen fércmunkákból.

Hogy a CM tényleg király legyen

A Critical Mass Miskolc sok minden más mellett leginkább egy jó buli, ahová szeretettel várunk és ahol érezd jól magad.
De tudd azt is: nem egyedül leszel, és a forgalomban veszünk részt. Vigyáznunk kell önmagunkra és egymásra is, nehogy baleset történjen. Ezért kérünk a CM viselkedési szabályainak betartására.

Jelszavaink:

  • Nem akadályozzuk a forgalmat, mi vagyunk a forgalom!
  • Az autók nem állnak a dugóban, hanem ők maguk képezik a dugót.

A CM politikamentes. Ne viseld semmilyen politikai párt jelvényét, zászlóját, logóját! Ne reklámozz sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselőjelölteket!

Ne kerékpározz ittasan! Ha szeszesitalt fogyasztottál, inkább maradj otthon, lesz CM jövőre is.

Fontos, hogy láthatók legyünk, mindig legyen jól működő lámpád, előre fehér, hátra piros fénnyel!

Amikor a menet összeáll az induláshoz, ne tolakodj! Engedd előre a lassabban haladókat: gyerekeseket, öregeket! Hidd el, így lesz jobb mindenkinek, így könnyebb lesz egyben tartani a menetet.
A kritikus tömeg együtt halad, segíts, hogy a menet ne szakadjon szét.
Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a mindenki által tartható tempó, kb.10-12 km/h.
Figyelj és vigyázz a gyerekekre és az öregekre! Elhisszük, hogy profi bringás vagy, nem kell hozzá semmilyen mutatványt bemutatnod.

Csak a részünkre kijelölt forgalmi sávot vedd igénybe, a sávot elhagyni nem szabad! A biztosítás csak a mi sávunkra vonatkozik, a többi sávban autók közlekedhetnek.

Ne járdázz!

A CM nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető Miskolcért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Ne provokáld az autósokat, és ne hagyd, hogy agresszív autósok provokáljanak! Nem a motorizált forgalom megbénítása, mások korlátozása a célunk, hanem csupán az, hogy a nem motorizált forgalom legalább időlegesen visszafoglalja a közösségi tér egy részét.

Tartsd be a szervezők és a rendőrök utasításait! Nekik nem csupán jó buli a CM, ők érted, a biztonságodért dolgoznak.

Engedd el a megkülönböztetett járműveket!

Ne feledd, minden résztvevő felelős önmagáért!

Végül még valami, ami fontos:
egyetlen CM sem valósulhat meg a szervezők munkája nélkül.
A szervezőkkel szemben különösebb követelmények nincsenek, bátran vállalhatod, ha képes vagy fegyelmezett lenni, biztosan ülöd meg a bringádat, szükség esetén tudsz határozott lenni, és szívesen vállalnál felelősséget a többiek biztonságáért, a CM sikeréért.
Ha kedvet, erőt érzel magadban, hogy többet is tegyél a CM-ért, még mindig jelentkezhetsz szervezőnek, a szervezőkkel indulás előtt a sportcsarnok főbejáratánál egyeztetünk!