19. Critical Mass Miskolc -- MENETINFO


HÍVOGATÓ

Tíz éve, 2005. szeptember 22-én tekert végig először Miskolc városán a kritikus tömeg. Az akkori útvonal a Hősök terétől vezetett a Diósgyőri Városközpontig, az akkor még kerékpárral is csak egy irányban járható Andor utcán át.
Azóta sok dolog változott, sokkal-sokkal több bringás rója a város útjait, de Miskolc még mindig nem nevezhető kerékpárosbarát városnak.

CMMs_cover_20130922

Légy része az immár 19. alkalommal elinduló kritikus tömegnek, hívd fel Te is velünk együtt a figyelmet arra, hogy a városi kerékpározás jó dolog, és feltételeit Miskolcon is javítani szükséges!
Hívd el barátaidat, kollégáidat, gyere el a családoddal! Lassan haladunk, mindenki bírni fogja a tempót és a távot, ezt garantáljuk!
:-)
Öltözzetek jelmezbe, vegyetek fel maskarát, hozzatok dudát, sípot, kürtöt, legyen a CM bringás fieszta!

MENETINFO

Hagyományosan a sportcsarnok elől (Generali Aréna) indulunk, 17:00-kor.
Visszaérkezés ugyanide, várhatóan nem egész egy órával később.

ÚTVONAL

19_CM_Utvonal_20150922_

Indulás a sportcsarnok elől -- Görgey Artúr utca -- Corvin utca -- Szentpáli utca -- a kanyarodósávon át Petőfi tér -- Szentpéteri kapu -- 26 sz. fkl. út városi átvezető szakasza -- Bosch/Temető jelzőlámpás csomópont -- kamionparkoló szervizút -- áruházak előtti körforgalom -- Repülőtéri út jelzőlámpás csomópontja -- 26 sz. fkl. út városi átvezető szakasza – Petőfi tér – Kazinczy utca -- Szemere utca -- Görgey Artúr utca -- visszaérkezés a sportcsarnokhoz.

A FELVONULÁS ÜZENETE

Az idei felvonulás a CM általános céljai mellett a következőkre szeretné felhívni a figyelmet:

  1. A várost észak felé nem lehet szabályosan elhagyni, Sajószentpéter megközelítése kerékpárral csak igen hosszú kerülővel lehetséges. Emellett (bár a Szentpéteri kapu lakott területi szakaszán a kerékpározás lehetséges) az egyre növekvő igény miatt itt fejleszteni kell a kerékpáros infrastruktúrát -- ez a vélemény eddig találkozik is a döntéshozók elképzeléseivel.
  2. Nagyon fontos azonban, hogy semmiképpen NE olyan megoldások szülessenek, mint amelyek eddig voltak szokásosak Magyarországon. Lakott területen a járdára gyógyított egyoldali kétirányú kerékpárutak, gyalog- és kerékpárutak nem alkalmasak az egyre növekvő kerékpáros közlekedés céljára, rendkívül sok konfliktust okoznak a gyalogosokkal, és beléjük vannak kódolva a kereszteződésekben bekövetkező balesetek. Nem véletlen, hogy ilyen létesítményeket a fejlett világban ma már sehol nem építenek.
  3. A kerékpárforgalom vezetésére vannak jó, biztonságos és korszerű megoldások. Ilyen a koppenhágai típusú kerékpárút, amely ma már Magyarországon is létesíthető. Ha fejlesztés, akkor csakis a minőség, a biztonságot ténylegesen növelő megoldás jöjjön szóba!

Most tehetsz ezért a célért, gyere, és segíts felhívni a figyelmet a kerékpáros közlekedés problémáira!

JÁTÉKSZABÁLYOK

A Critical Mass Miskolc sok minden más mellett leginkább egy jó buli, ahová szeretettel várunk! Gyere érezd jól magad!
De tudd azt is: nem egyedül leszel, és a forgalomban veszünk részt. Vigyáznunk kell önmagunkra és egymásra is, nehogy baleset történjen.

Fontos, hogy megfelelő állapotú és szabályosan felszerelt bringával érkezzetek!
A menetet a rendőrség, és a munkájukat támogató kerékpáros szervezők biztosítják, mindig tartsátok be az utasításaikat!

Jelszavaink:
Nem akadályozzuk a forgalmat, mi vagyunk a forgalom!
Az autók nem állnak a dugóban, hanem ők maguk képezik a dugót.

Kérjük, tartsd be a CM szabályait:

  • A CM politikamentes. Ne viseld semmilyen politikai párt jelvényét, zászlóját, logóját!
  • Ne kerékpározz ittasan! Ha szeszitalt fogyasztottál, inkább maradj otthon, lesz CM jövőre is.
  • Fontos, hogy láthatók legyünk, mindig legyen nálad jól működő, előre fehér, hátra piros fényű lámpa!
  • Amikor a menet összeáll az induláshoz, ne tolakodj! Engedd előre a lassabban haladókat: gyerekeseket, öregeket! Hidd el, így lesz jobb mindenkinek, így könnyebb lesz egyben tartani a menetet.
  • A kritikus tömeg együtt halad, segíts, hogy a menet ne szakadjon szét.
  • Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a mindenki által tartható tempó, kb.10 km/h.
  • Figyelj és vigyázz a gyerekekre és az öregekre! Elhisszük, hogy profi bringás vagy, nem kell hozzá semmilyen mutatványt bemutatnod.
  • Csak a részünkre kijelölt forgalmi sávot vedd igénybe, a sávot elhagyni nem szabad! A biztosítás csak a mi sávunkra vonatkozik, a többi sávban autók közlekedhetnek.
  • Ne járdázz!
  • A CM nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető Miskolcért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Ne provokáld az autósokat, és ne hagyd, hogy agresszív autósok provokáljanak! Nem a motorizált forgalom megbénítása, mások korlátozása a célunk, hanem csupán az, hogy a nem motorizált forgalom legalább időlegesen visszafoglalja a közösségi tér egy részét.
  • Engedd el a megkülönböztetett járműveket!
  • Ne feledd, minden résztvevő felelős önmagáért!
  • Szólj rá azokra, akik vétenek a szabályok ellen, hiszen ezzel közös ügyünket járatják le!

A CM természetesen Facebook esemény!
Csatlakozz a Critical Mass Miskolc Facebook-csoporthoz is, így semmiről nem maradsz le!
Várunk tehát szeptember 22-én, kedden, az idő biztosan jó lesz!
A CM-ig pedig még várjuk a gyerekek rajzait is, finisben a rajzpályázat!

Végül még valami, ami fontos:
egyetlen CM sem valósulhat meg a szervezők munkája nélkül.
Ha kedvet, erőt érzel magadban, hogy többet is tegyél a CM-ért, jelentkezz szervezőnek!
A szervezőkkel szemben különösebb követelmények nincsenek, bátran jelentkezhetsz, ha képes vagy fegyelmezett lenni, biztosan ülöd meg a bringádat, szükség esetén tudsz határozott lenni, és szívesen vállalnál felelősséget a többiek biztonságáért, a CM sikeréért.

A szervezők többféle dolgot is csinálnak.

A menet élén haladók határozzák meg a menet haladási sebességét. Jelentős részben rajtuk múlik, hogy szétszakadozik-e a menet. Fontos feladatuk, hogy visszafogják azokat a fiatal csikókat, akik - ha rajtuk múlna - még a felvezető rendőrautót is megelőznék.
Oldalbiztosítók: a menet két oldalán haladnak, folyamatosan figyelik felvonuló társaikat. Ügyelnek rá, hogy a közelükben haladó felvonulók ne hagyják el a menet részére lezárt forgalmi sávot, ne tekerjenek a szembejövő forgalommal szemben. Ha szükséges, rászólnak arra, aki a többieket zavaró módon bringázik, ugrat, vagy az autósokat sértegeti, stb. Fontos feladatuk, hogy segítsék a rendőrök munkáját. A kereszteződésekbe beállva segítenek zárni, és az utolsó felvonuló elhaladásáig maradnak. Utána csatlakoznak a menethez, és az utolsó pár előre fuss elve alapján folytatják.
Zárók: az ő dolguk egyrészt a menet védelme hátulról, másrészt, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik esetleg bajba kerülnek. A CM-en nagyon sokan vagyunk, mindig előfordulhatnak apróbb problémák. Van két speciális záró feladat, ezekhez némi tapasztalat, szakértelem is hasznos. A mentőbringás, aki segíteni tud, ha valaki esetleg elesik, és a szervizbringás, aki apróbb műszaki problémák esetén segít.

Szóval ha gondolod, várunk a szervezőcsapatba!