Szinva Zöld Folyosó Ötletelős Tekerős, 2022


2022. szeptember 24-én 14 km-nyi biciklitúrát szerveztünk a városháza fölkérésére, az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel és a városházával együttműködve a Szinva miskolci partszakaszának bejárására. A program a város által indított közösségi tervezés része volt.

A cél, hogy megtudjuk a miskolciaktól, milyen környezetet látnának szívesen a Szinva körül. A 14 km-es bejárás útvonalát előzetes meghirdettük. Az útvonal hat állomásból épült föl.

Majális park buszforduló, a Szinva mellett

A Majális parknál a csapat megtekintett egy levágási lehetőséget, ami a Diósgyőri Papírgyár körforgójához vezetne a Szinva mellett, és amit célszerű lenne megvizsgálni, mert akkor nem lenne szükség hatalmas kerülővel és új híd építésével összekötni a Rigó utcát a Majálissal.

A kivágaton zölddel jelöltük a levágási lehetőséget
Hegyalja u., Szinva híd

Ezen a szakaszon éppen építették a lillafüredi kisvasút hídját. A Szinva mellett teljesen kijárt ösvényre bukkantunk.

Kiliándél garázssor melletti teresedés

Közösen megnéztük a Szent György-patakot, ami egyszer csak eltűnt a szemünk elől, hogy a Szinva torkolatánál újra előbújjon. A 2010-es nagy árvíz után itt teljesen átépítették a medret. Mielőtt a garázssor mellé érkeztünk, megvizsgáltuk, hogy a gyaloghíd és a régi vasúti híd közötti szakaszon megspórolható-e a kerékpárút oldalváltása, végigvezethető-e a kerékpárút nyomvonala a patak déli oldalán. Technikailag megoldható, de csak kisajátítással és kerítés-áthelyezéssel. Viszont a jelenlévők úgy találták, hogy ebben a környezetben az oldalváltás sokkal játékosabb, hangulatosabb.

Megismerhettük a Kiliándéli Közösség három pontból álló javaslatcsomagját.

Győri kapui Szinva partszakasz Gyula utcai részén

A Kiliándél és az Újgyőri főtér közötti szakaszt érzékeltük a teljes útvonalon a leginkább érintetlennek, természetközelinek, ugyanakkor azonban a legszemetesebbnek is.

Úgy tapasztaltuk, hogy az Újgyőri főtérnél, a Vasgyári út és a villamospálya alatt nem lehet átvezetni a kerékpárutat. Ezért a kerékpárfelüljáró, végső esetben a szintbeni keresztezés jelenthet megoldást.

Átvezetés a Vasgyári út és a villamospálya fölött

A Lidl-ben vásárlók az autót a Kavics utcán leteszik és átmennek vásárolni, de már jelentős forgalmat generálnak.

Szintén fölmerült, hogy a kerékpározóknak rengeteg helyen lehet konfliktusuk a kutyásokkal, erre mindenképp megoldás kell. A Szinva partja sok évtizede kedvelt kutyafuttató, ahol a gazdik főleg nagytestű, komoly mozgásigényű kutyákkal vannak jelen. Kialakult társaságok vannak, akik évek óta együtt sétáltatnak, fontos a tervezés során az ő szempontjaikra is figyelemmel lenni.

Zrínyi Gimnázium mögötti partrész (Neptun Búvárklub feliratnál)
A képpel ellentétben Neptun isten nem akarta leszúrni a főépítészünket, viszont kellemes, napos időről gondoskodott számunkra

Ezen a szakaszon is biztosítani kell, hogy kutyusok és kerékpározók egyaránt biztonságosan és kényelmesen használhassák a Szinva partját.

Kóris Kálmán utcai garázssor az Andrássy Technikum mögött

Fölmerült, hogy mennyire jó lenne a Szent István tér és az Erzsébet tér között kibontani a Szinvát.

A belvárosban az egyik legsúlyosabb probléma a tahóparkolás, amire Miskolcon máig sincs megnyugtató megoldás
Selyemréti strand mögötti partszakasz

Ezen a szakaszon az Y-híd építése miatt akadályokba ütköztünk.

A patak déli oldalán itt kitűnő kerékpárút húzódik, amely azonban az északi oldalon épült lakótelepről és a strandról nem érhető el.

Elhangzott még, hogy a tervek között szerepel a déli parti kerékpárút folytatása Felsőzsolca felé.

Utoljára módosítva: 2022-10-31 12:32