A városi kerékpározás fejlesztése, 2022


A városi kerékpározás fejlesztése című négyrészes tréninget 2022 májusában-júniusában szerveztük meg, Miskolc MJV Polgármesteri Hivatala Főépítészi Kabinettel együttműködésben. A tréning célja nem a hatályos hazai előírások ismertetése volt (hiszen ezeket bárki könnyen elérheti), hanem a fejlett városi kerékpározási kultúra, a jelentős modal split részarány eléréséhez vezető út fölvázolása, elsősorban a világszerte mértékadó holland tervezési iskolára támaszkodva, valamint a fejlesztés komplex rendszerének bemutatása.

A tréning plakátja

Emellett néhány worst practice is belekerült a tematikába.

A tréning anyagai

  1. prezentáció: a városi közlekedéssel kapcsolatos alapvető tudnivalók, a közlekedési módok sokfélesége, a mai kerékpárok, a kerékpárhasználók, mit nyer a város, ha sokan kerékpároznak (15 MB)

  2. prezentáció: a városi közterületek és a közlekedés kapcsolata, a módorientált utcatervezés és a kerékpárszerűek hálózata tervezésének alapjai, a hygge-modell megközelítésmódjai (18 MB)

  3. prezentáció: a folyópályán alkalmazott hálózati elemek, holland best practice, hazai worst practice (27 MB)

  4. prezentáció: elemválasztás, az elemváltások, a csomópontok, a kerékpárparkolás, a szemléletformálás, a szabálytalanságok és a fenntartható biztonság filozófiája (17 MB)

Az előadások videófelvételei

1. előadás

2. előadás

3. előadás

4. előadás

A résztvevők véleménye a tréningről

A tréning végeztével a résztvevőket értékelőlap kitöltésére kértük, ennek eredménye itt érhető el.

Utoljára módosítva: 2022-06-26 06:55