Komforttervezés


Mindenki akarja a fejlődést, de senki nem akarja a változást.
(Søren Kierkegaard)

Ahhoz, hogy a kerékpározás egyre vonzóbbá váljék, és a modal split a kívánatos irányba tolódjék, a gyors haladást lehetővé tevő és biztonságos úthálózat mellett olyan kiegészítő elemekre is szükség van, amelyek komfortosabbá teszik a kerékpározást.

Különösen a turisztikai szempontból releváns útvonalak mentén fontos (lehetőleg fedett) kerékpáros pihenőhelyek kialakítása.

Ezek elemei:

  • pihenőpadok
  • asztal
  • kerékpártámaszok
  • WC
  • ivóvíz-vételezési lehetőség
  • információs tábla (térkép).

Városi közlekedésben viszont az fontos, hogy a kerékpározó ott is levághassa a kerülőutakat, ahol egyébként járműforgalom műszakilag sem lehetséges.
Ilyen helyek lehetnek pl. szűk gyalogos-aluljárók, ahol kerékpárrámpa el sem fér. A megoldás pl. tolósínek alkalmazása lehet, amelyekkel gyalogosként ugyan, de át lehet jutni kerékpárral is az akadályon.

Kényelmi berendezés, a speciális kerékpáros kuka úgy van elhelyezve, hogy a kerékpározó a nyeregből való leszállás nélkül, haladása közben beledobhassa a szemetet.

A kerékpárforgalom mérésére egyre elterjedtebbek a számláló automaták. Ilyen már Magyarországon is több van.
Külföldön a számlálókon nem csupán a kerékpárok száma jelenik meg, hanem további információk is, pl. a levegő hőmérséklete.

Végül egy igazán jópofa, és nagyon-nagyon bicajozásbarát dolog, méghozzá itthonról, Magyarországról. Párakapu a nagy hőségben tekerőknek (Békés, fotó: Varga Andrea)

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Fotó forrása: brooklynspoke.com

Utoljára módosítva: 2022-10-17 09:26