Részben vagy teljesen burkolt útpadka


A forgalmi sávtól a burkolt útpadkát az Úttest széle, vagy az Úttest kijárati széle burkolati jellel választják el (ezek fehér színű szaggatott vonalak).

Ilyenkor a kerékpár nem a gépjárművek forgalmi sávjában, hanem azon kívül, a padkán halad. Nevezhetnénk akár a szegény ember kerékpársávjának is.

Előnyei:

  • Lényegesen olcsóbb, mint kerékpársáv, vagy kerékpárút kialakítása

  • A kerékpározók biztonságát jelentősen növeli, hiszen a gépjárművekhez képest külön, burkolati jellel elválasztott nyomon haladnak

Hátrányai:

  • Nincsenek

Hol érdemes alkalmazni?

Ezt a hálózati elemet hazánkban egyelőre viszonylag ritkán alkalmazzák, pedig nagyon költséghatékony. Főként lakott területen kívül ajánljuk, kisebb vagy közepes gépjárműforgalmú útszakaszokra, amelyeknél drágább kerékpárforgalmi létesítmény építése szükségtelen, vagy a helyi adottságok, kötöttségek miatt nem reális.

Ahhoz, hogy megfelelő objektív és szubjektív biztonságot adjon, nagyon fontos, hogy a burkolt padka ne legyen túl keskeny, ezért az új ÚME a szélességét főszabály szerint már 1,25 m-ben határozta meg. Az 1,00 m széles burkolt padka nem biztonságos, és nem komfortos eléggé.

Utoljára módosítva: 2022-01-17 11:14