Nyitott kerékpársáv


Leírása

Kerékpár és bizonyos esetekben más jármű közlekedésére szolgáló különleges forgalmi sáv, amelyet általában az úttest menetirány szerinti jobb szélén 0,12 m széles szaggatott fehér vonal felfestésével jelölnek ki.

A nyitott kerékpársávot a felületén ismétlődően fölfestett fehér színű, kerékpárt ábrázoló torzított járműjelkép, valamint a Nyitott kerékpársáv és Nyitott kerékpársáv vége jelzőtábla jelzi.

Az úttest nyitott kerékpársáv(ok) között fennmaradó – más járművek közlekedésére szolgáló – része az úttesttörzs.

A nyitott kerékpársáv elsősorban kerékpárszerűek irányhelyes közlekedésére szolgál. Más járművek ott és addig léphetnek be a nyitott kerékpársávba, ahol és amíg nem férnek el az úttesttörzsön.

Ennek két tipikus esete:

 • Az úttesttörzs használati szélessége nem elegendő az egymással szemben közlekedő gépjárművek egymás melletti biztonságos elhaladásához
 • Az úttesttörzs folyamatos vagy szakaszos szűkülete miatt a széles gépjárművek nem férnek el az úttesttörzs felületén, ezért jobb oldalukkal a nyitott kerékpársávban haladnak

Nagyon fontos, hogy a nyitott kerékpársávba lépő gépjármű irányváltoztatást hajt végre, méghozzá a sávváltásra vonatkozó szabályok szerint, így az ott haladó kerékpárok részére elsőbbséget kell adnia.

Több államban, így pl. Svájcban, vagy Hollandiában a KRESZ fogalmilag nem különbözteti meg a kerékpársávot és a nyitott kerékpársávot. A holland terminológiában a kerékpársáv szaggatott burkolati jelével ellátott utakat a Sustainable safety elmélete alapján szürke utaknak nevezik, mivel bár szükséges lenne, de nem valósul meg a gyors és a lassú járműforgalmak elválasztása.

Érdekesség: textúrával jelzett virtuális kerékpársáv Groningenben. Fotó: Sjors van Düren, twitter

Előnyei:

 • Lényegében megegyeznek a kerékpársávnál elmondottakkal

Hátrányai:

 • Lényegében megegyeznek a kerékpársávnál elmondottakkal

Hol érdemes alkalmazni?

Olyan helyszíneken, ahol kerékpárútra vagy kerékpársávra lenne szükség (tehát fölmerül a kerékpárok és a gépjárművek elválasztásának igénye), azonban keresztmetszeti kötöttség miatt kerékpársáv nem tervezhető.

Ilyenek lehetnek:

 • 2x1 sávos úttest hosszabb, nem szélesíthető szakasza
 • Egyirányú járműforgalmú út, vagy osztottpályás út hosszabb szakasza
 • Alsóbbrendű országos közutak települési átvezető szakaszai
 • Kerékpársávos útpálya szűkületei (pl. középfekvésű villamospálya megállóhelyi szigetének szelvényei között) a kerékpárszerűek és a gépjárművek fonódását lehetővé tevő nyitott kerékpársáv
 • Csomópontok járműosztályozói

A nyitott kerékpársáv különösen előnyösen alkalmazható olyan szakaszokon, ahol a kerékpárszerűek forgalma viszonylag jelentős, de a gépjárművek viszonylag ritkán lépnek be a nyitott kerékpársávba. Ez csak akkor teljesülhet, ha a gépjárműforgalomból a nehézjárművek részaránya nem nagy.

Hollandiában nagyon elterjedt hálózati elem, lakott területen 30 km/h, lakott területen kívül 60 km/h sebességhatárral célszerű üzemeltetni.

Kialakítása

A nyitott kerékpársáv burkolataként a holland tervezési iskola alapján sötétbordó aszfalt kopóréteg javasolható.
Hollandiában sokfelé látni téglaburkolatú (de természetesen szintén bordó) kerékpársávokat, újabban azonban a nagyobb komfort érdekében már aszfaltot használnak.

Az úttesttörzs burkolata is nagyon lényeges. Ez is lehet aszfalt (de nem bordó, a sötétbordó szín azokra az elválasztott, vagy integrált felületekre jellemző, amelyeken a kerékpárszerűek közlekednek), azonban nagyon előnyös a téglaburkolat, mert ha az oldalunk címképén látható módon, az út hossztengelyéhez képest 45 fokos szögben elforgatva rakják le, akkor a gépjárművek haladását szelidítő, sebességcsillapító hatása van.

Méretelőírások (szélesség)

A CROW Manual a gépjárműforgalom alapján két változatot különböztet meg, az úttesttörzsön a felezővonalat egyik változatnál sem festik föl.

1. Az úttesttörzsön kétirányú gépjárműforgalom van

 • a (nyitott) kerékpársáv ajánlott szélessége 2,00 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv legnagyobb szélessége 2,25 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv minimális szélessége 1,70 m,
 • az úttesttörzs (2 forgalmi sáv együttesen) ajánlott szélessége 5,50 m,
 • az úttesttörzs (2 forgalmi sáv együttesen) maximális szélessége 6,00 m,
 • az úttesttörzs (2 forgalmi sáv együttesen) minimális szélessége 4,80 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv szélességébe annak hosszirányú burkolati jele (a hollandoknál a magyar 0,12 m-rel szemben csak 0,10 m) nem számít bele.

2. Az úttesttörzsön egyirányú gépjárműforgalom van

 • a (nyitott) kerékpársáv ajánlott szélessége 2,00 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv legnagyobb szélessége 2,20 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv minimális szélessége 1,70 m,
 • az úttesttörzs (1 forgalmi sáv) maximális szélessége 3,80 m,
 • az úttesttörzs (1 forgalmi sáv) minimális szélessége 2,20 m,
 • a (nyitott) kerékpársáv szélességébe annak hosszirányú burkolati jele (a hollandoknál a magyar 0,12 m-rel szemben csak 0,10 m) nem számít bele,
 • a gépjárművek legnagyobb sebességét 30 km/h-ra kell korlátozni.

A hollandoknál az úttesttörzs szélességének értéke nem lehet 3,80 m és 4,80 m között, mert nem lenne egyértelmű, hogy a hely egy vagy két személygépkocsinak van-e szánva.

Nemcsak a kerékpársávnál, hanem – rövid szűkületi szakaszoktól eltekintve – az úttesttörzsnél is ügyelni kell rá, hogy meglegyen a változathoz előírt minimális szélesség. Az úttesttörzs szélessége ugyanis befolyásolja a gépjárművezetők közlekedési viselkedését. (A tőlük elvárt viselkedés az úttest középvonala felé orientálódás, és a nyitott kerékpársávban megtett út hosszának minimalizálása.) A minimális szélesség alatti úttesttörzs esetén a személygépkocsik folyamatos haladásra veszik igénybe a nyitott kerékpársávot.

A talán leghíresebb példa szűkületi szakasz kezelésére Meerssenből (Limburg tartomány). Fotó forrása: Aki Myshkin

Ha az útpálya szélessége a nyitott kerékpársávos szakaszon változó, a szűkületek kezelésénél alapelv, hogy az szolgálja a biztonságot, ha a (nyitott) kerékpársávot vezetik át a szűkületen változatlan szélességben, és az úttesttörzs keresztmetszete csökken a szűkület miatti mértékben.

Lényeges még, hogy körforgalomba nyitott kerékpársávot sem szabad bevezetni, a nyitott kerékpársávot még a körforgalom előtt meg kell szüntetni.

A nyitott kerékpársáv gyakorlati használhatóságát befolyásolja a burkolat — és ha nem az útpályán kívül vannak, akkor a víznyelők — állapota. Fontos a parkolási kérdések rendezése is.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Holland példa nyitott kerékpársávra (Altenastraat, Haarlem-Noord).

A címlapfotón jól látszik a lényeg:

 • optimális szélességű (nem túl széles) sávok a kerékpárszerűeknek,
 • nem túl széles úttesttörzs, felezővonal nélkül,
 • professzionális burkolatválasztás: a kerékpározás felületein színezett aszfalt, az úttesttörzsön 45 fokban elforgatva lerakott, célszerűen megválasztott tégla,
 • a gyalogos-átkelőhely téglaburkolatának mintázata eltér az úttesttörzsétől.

Forrás: haarlem.fietsersbond.nl

Utoljára módosítva: 2023-03-06 16:28