Lakó-pihenő övezet


Valamennyi be- és kivezető úton Lakó-pihenő övezet, illetve Lakó-pihenő övezet vége jelzőtáblával jelölt terület.

Lakó-pihenő övezetként jól elkülöníthető úthálózatú olyan területek jelölhetők ki, amelyek csak lakóutcákból állnak, az övezet területén belül közösségi közlekedési járat nem közlekedik, a területen rendszeres tehergépkocsi-forgalmat vonzó létesítmény nincs. Az övezetben a járművek (kerékpárok és — leegyszerűsítve — a célforgalomban közlekedő gépjárművek) legfeljebb 20 km/h sebességgel közlekedhetnek.

Az övezeti kijelölés célja a gépjárműforgalom csillapítása, a legvédtelenebb úthasználók, különösen a gyerekek biztonságának növelése és a környezetminőség javítása.

Kijelölése minden esetben forgalomcsillapító eszközök gondosan megtervezett alkalmazását feltételezi. Ilyenek az útzárak, zsákutcák kialakítása, az útpálya elhúzása, szűkítése, a forgalomlassító küszöbök, a szintemelések, berlini párnák, kölni tányérok, az optikai beavatkozások, a parkolási rendszer átalakítása.

Lakó-pihenő övezetben a csomópontok egyenrangúak. Az útzárak, zsákutcák kerékpáros átjárhatósága biztosított.

Előnyei:

  • A szigorú célforgalmi korlátozás az övezetben lakók érdekeit szolgálja, a környezetbarát kerékpáros közlekedést az övezeti kijelölés nem zárja ki

  • A gépjármű- és a kerékpárforgalom sebessége azonos

  • Jelentősen megnöveli a legvédtelenebb úthasználók, különösen a gyalogosok biztonságát

Hátrányai:

  • Nincsenek

Hol érdemes alkalmazni?

Minden olyan egybefüggő területen, ahol a csak lakóutcák egyértelműen lehatárolhatók a gyűjtő-elosztó utaktól, az érintett lakóutcákban nincs közösségi közlekedés.

Utoljára módosítva: 2022-01-17 10:32