Kerékpározás villamosforgalommal közös felületen


Külföldön sokfelé bevált, Magyarországon egyelőre ritkán alkalmazott megoldás a kerékpárforgalom villamosforgalommal közös vezetése.

Előnyei:

  • Lehetővé teszi a biztonságos és kerülőutaktól mentes közlekedést olyan utcákban, ahol a villamospályán kívül nincs alkalmas hely a kerékpárszerűek konfliktusmentes közlekedésére.

Hátrányai:

  • A kerékpárvezetőktől nagyobb odafigyelést, megszokást igényel, mert esős, nedves időben a sínek felülete csúszós.

  • Gyakorlatlan kerékpárvezetők ódzkodnak a használatától.

A VÁLYÚS SÍN RABUL EJT

Phoenix-sínes villamosvágány esetén kockázat, hogy a kerékpár kereke beakadhat a sínvályúba. Tapasztalat szerint ez ritka, a kerékpározók megszokják és ügyesen kezelik az ilyen szakaszokat.

A kerékbeakadások megelőzése érdekében két dolgot lehet tenni:

  • figyelemfelhívás, kommunikáció,
  • a nyomcsatornát kitöltő veloSTRAIL betét alkalmazása, mely a villamos kereke alatt behajlik, azonban a kerékpár kereke alatt nem, így megakadályozza annak a nyomcsatornába szorulását.

Jobbra:

a KME táblaterve, hasonló táblákat helyeztek ki javaslatunkra Miskolcon, a sétálóutcán.

Hol érdemes alkalmazni?

Olyan utcákban, ahol a közlekedési módok elválasztására a keresztmetszetekben nem áll rendelkezésre elegendő szélesség, és/vagy a rendelkezésre álló szélesség más városi funkció céljára szükséges. A villamosok és a kerékpárok közös felületeken közlekedése akkor lehet konfliktusmentes, ha a villamosok nem haladnak nagy sebességgel.

Ez általában viszonylag rövid belvárosi szakaszokon fordul elő, ahol a kerékpár beengedése a villamospályára egyáltalán nem hátráltatja a villamosforgalmat, hiszen belvárosban a gyalogló közlekedés, a belvárosi funkciók miatt általában a kerékpározóktól függetlenül is szükséges a sebességcsillapítás (tipikus példa a miskolci sétálóutca).

Három tipikus alkalmazási lehetősége van, jellemzően rövid szakaszokon:

  • olyan – általában belvárosi – szakaszokon, ahol a gépjárműforgalom csillapításának igénye mellett a villamos közlekedésére is szükség van,
  • olyan szakaszokon, ahol különleges helyi okból a járműforgalmat a villamospályára vezetik,
  • olyan szakaszokon, ahol a villamosforgalmat az úttestre vezetik.

Forgalomtechnikája

A kerékpárközlekedést irányhelyesen, a helyes vágány két sínszála között kell tervezni.

Alkalmazása esetén a csomópontok forgalomtechnikai tervezésekor a villamospályát elhagyó, vagy arra ráhajtó kerékpárokra is gondolni kell, a lehajtás, ráhajtás helyét jelezni kell.

Ahol kerékpárok a villamospályán közlekedhetnek, a villamospálya burkolatára a sínszálak között érdemes legalább a csomópontoknál sárga kerékpárjelképeket (de nem kerékpáros nyomot!) felfesteni.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Németországban eléggé gyakori a kerékpárforgalom villamospályára vezetése. Példánkban is ezt tették Halle város közlekedéstervezői.

Érdemes észrevenni, hogy a helyes (a menetirány szerinti jobb oldali) vágány sínszálai közé kerékpárjelképet festenek.

A fotó forrása: dubisthalle.de

Utoljára módosítva: 2022-02-20 21:05