Árvédelmi töltés


Az árvédelmi töltésen vezetett kerékpárforgalmi útvonalak kialakítása gazdaságos és jó megoldás, de többségük főként szabadidős célú kerékpározásra való, figyelemmel arra is, hogy a vízszint függvényében lezárásukra is sor kerülhet. Ugyanakkor ma már vannak olyan árvédelmi töltések is, amelyek alkalmasak hivatásforgalmi útvonalak céljára is.
A kerékpározás műszaki feltételrendszerét a vízügyi szervezet jogosult meghatározni.

Előnyei:

  • Biztonságos, vonzó, természetközeli vonalvezetés

Hátrányai:

  • Ha nincs aszfaltburkolat, hivatásforgalmi célra nem megfelelő

Hol érdemes alkalmazni?

Szabadidős célú útvonal esetén mindenütt, ahol az árvédelmi töltés alkalmas a kerékpárforgalmi útvonal kialakítására, hivatásforgalmi célú útvonal esetében a töltésen történő vonalvezetés a kerékpározó számára az út melletti vonalvezetéshez képest ne jelentsen 10 %-nál több úthosszabbodást.

Körültekintő megfontolást igénylő kérdés még a pálya kialakítása. Nem feltétlenül van szükség aszfaltburkolatra – különösen szabadidős célú útvonalak esetén –, azonban a könnyű kerékpározhatóság mindig fontos. A kavicsos gáton a kerékpár – főként a viszonylag keskeny kerekű, de túrázáshoz közkedvelt trekking – hajtása nehézkes, kifejezetten kellemetlen, mivel kerekei besüllyednek a kavicsszemek közé. Ezért alkalmazása kerékpározásra megnyitott gátakon kifejezetten kerülendő.

AZ OLDAL CÍMKÉPE

Idilli hangulatot, békét árasztó címképünk (fotó: Petrás Mariann) a Tisza-tavat körülölelő hálózat egy részét ábrázolja, olyan gát, amelyet alkalmassá tettek kerékpározásra.

Utoljára módosítva: 2022-01-20 17:29