Zöld felfestés segíti a konfliktusmentesítést Philadelphiában -- a szabálytalankodók pénzéből


A PhillyMOTU (Philadelphia Mayor’s Office of Transportation and Utilities -- Philadelphia város polgármesteri hivatalának közlekedésért felelős osztálya) adta hírül, hogy a város problémás pontjain fogják zöldre színezni az aszfaltot. A tervezett, 36 konfliktuspontot érintő akció keretében olyan csomópontokat színeznek majd meg, ahol kerékpárosok és a motorizált közlekedés rendszeresen metszik egymás útját -- és ez a találkozás gyakran, főleg figyelmetlenségből adódóan, konfliktushoz vagy balesethez vezet.

Az akció szervesen kapcsolódik a város "Pedestrian and Bicycle Safety Improvements Program", vagyis "Gyalogosok és kerékpárosok közlekedésbiztonságát fejlesztő program" elnevezéső kampányához. A zöld felfestés lényege a figyelemfelkeltés -- emellett több kereszteződésben is újrafestik a kerékpáros infrastruktúra fehér elemeit és számos nagy forgalmú kereszteződésben festenek majd fel úgynevezett "two stage left turn boxokat", azaz a kerékpárosok balra, nagy ívben és közvetett módon kanyarodását segítő felállókat.

[caption id="attachment_2636" align="aligncenter" width="560"]BikeFac_WebGraphics4 A "two stage left turn box" koncepciója. A kép forrása Seattle város honlapja.[/caption]

És hogy ezt miből fizetik?

Nos, Philadelphiában számtalan kereszteződésben működnek a forgalmat figyelő kamerák. A város ARLE (Automated Red Light Enforcement, vagyis kb. "a pirosozás visszaszorításának automatizálása") nevű programja a piroson áthajtók felelősségre vonását segíti elő ezen kamerák felhasználásával. Egyebek mellett a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésbiztonságát fejlesztését célzó programokat is az ARLE-n keresztül befolyó összegből finanszírozzák. Vagyis a szabálytalan közlekedők pénzéből segítik a szabályosan közlekedőket, megteremtve számukra a minél jobb és biztonságosabb infrastruktúrát.

(Ha valakit érdekel, itt megtalálja az ARLE program értékelését: 62 oldalas, angol nyelvű PDF.)

A hír és a címkép forrása a PhillyMOTU blogja.