Y: a híd, amely elválaszt, nem összeköt


Országgyűlési képviselői és polgármesteri közbenjárást kérünk

A Kerékpáros Miskolc Egyesület több éve foglalkozik a tervezett Y-híd beruházással, mindeddig eredménytelenül. Most négy civil szervezet fogott össze, és kéri az illetékes országgyűlési képviselő és a város polgármesterének segítségét, hogy a 24. órában lehessen még valamit javítani a projekt hibáin.

Az alábbiakban a mai napon elküldött közös levelet olvashatjátok:

Csöbör Katalin,
országgyűlési képviselő

Veres Pál,
polgármester

Tisztelt Képviselő Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!

Amint az Önök előtt is jól ismert, megkezdődött városunkban az ún. Y-híd beruházás kivitelezése. A projekttől remélt hasznot évtizedek óta várják a miskolciak, így érthető az iránta megnyilvánuló fokozott érdeklődés. Sajnos azonban a projektgazda egyáltalán nem törekszik a projekt elvárható mélységű megismertetésére, a város civil társadalmával való együttműködésre pedig semmi hajlandóságot nem mutat.

Miután a tervek megismerésére irányuló kéréseink több év alatt sem vezettek eredményre, a Kerékpáros Miskolc Egyesület idén közérdekű adatigényléssel fordult a NIF-hez. A NIF az egyesület adatigénylésére vontatottan, hiányosan válaszolt, egyértelművé tette, hogy a társadalmasítást a kivitelező által végzett online tájékoztatással letudottnak véli. Észrevételek, módosító javaslatok befogadására nem nyitott.

Eddig csak a tervek egy részét volt módunk megismerni, az adatigénylés jelenleg is folyamatban van. Azonban a már megismert tervlapok komoly aggodalomra adnak okot.

A beruházás keretében megvalósuló létesítmények hosszú időre befolyásolják Miskolc közlekedési lehetőségeit. Úgy véljük, közös felelősségünk, hogy olyan Y-hidunk legyen, amely hosszú évekig szolgálja a miskolciakat. Ez a jelenlegi tervek változatlan formában történő megvalósulása esetén bizonyosan nem teljesül.

Mi, a jelen levelet aláíró civil szervezetek képviselői úgy látjuk, hogy bár már kétségtelenül a huszonnegyedik órában vagyunk, még mindig lehet és szükséges is módot találni a legsúlyosabb hibák korrigálására.

Javaslatainkat A és B alternatívaként fogalmaztuk meg:

Javaslat A:
  1. A híd pályageometriájának és nyomvonalának módosítása, annak legmagasabb pontja a tervekhez képest nyugatabbra és délebbre kerül, T helyett Y-ra jobban hasonlító helyszínrajzi vonalvezetés. A Tiszai pu. felé vezető “vak” ág kialakítása módosításra szorul.
  2. Jelzőlámpás turbó körforgalom helyett hagyományos jelzőlámpás csomópont.
  3. Buszöblök kialakítása.
  4. Kerékpársáv tervezése.
Javaslat B:
  1. Y-híd geometriája nem változik.
  2. Útfelület újrafelosztása (kerékpársáv kijelölése).
  3. Autóbusz-megállóhely kijelölése, létesítése.
  4. Jelzőlámpás turbó körforgalom helyett hagyományos jelzőlámpás csomópont.

Megítélésünk szerint a tervezés során egyáltalán nem vették figyelembe a gyalogosok és kerékpárosok érdekeit, holott a jogszabályok egyértelműek:

  • 1988. évi I. törvény 8. § (1a)
    A közutak tervezése, fejlesztése során úgy kell eljárni, hogy a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak legyenek.
  • 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 4. §
    (1) Az utak forgalmát úgy kell szabályozni (a forgalmi rendet úgy kell kialakítani), hogy a közlekedés résztvevői biztonságosan, gyorsan és zavartalanul közlekedhessenek.
    (4) A forgalomszabályozás során kiemelt figyelmet kell fordítani a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére.

Ezen túlmenően, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a híd, de különösen a létesítendő turbó körforgalom miatt a légszennyezés, a zaj és egyéb rezgések, a pusztuló zöldfelület, a fokozott balesetveszély következtében romlik a környéken élők egészsége, lehetetlenné válik a pihenése, a nyugodt életvitele, és csökkent lakásuk értéke, mely miatt a 1995. évi LIII. törvény 103. § alapján a környéken élők kártérítéssel fordulhatnak későbbiekben a beruházóhoz és kezelőhöz.

A tervezett jelzőlámpás turbó körforgalom, a legtöbb helyen nem biztosítja a várt célt (pl. Budakalász), konfliktusokat generál és a gyalogos közlekedés számára kimondottan hátrányos, ami a belvárosban semmiképpen nem kívánatos.

Különösen aggályos, hogy a híd fogyatékos személyek támogatott otthonához (Szimbiózis Habilitációs Központ, Forgács utca) oly mértékben került közeli tervezésre, mely a különösen érzékeny célcsoport számára elfogadhatatlan.

Tisztelettel kérjük Képviselő Asszonyt és Polgármester Urat, hogy biztosítsanak lehetőséget az aláíró civil szervezetek képviselőinek egy személyes beszélgetésre, ahol elmondhatjuk a felmerült aggályokat és megoldási javaslatainkat.

Szíves figyelmüket, segítségüket a közös jövő érdekében előre is köszönjük.

Aláírók:
Kerékpáros Miskolc Egyesület
Miskolcért Másképpen Facebook csoport
Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Miskolci Tagszervezete
Zöld Kapcsolat Egyesület


Köszönjük a másik három szervezetnek a közös munka lehetőségét és várjuk további szervezetek csatlakozását!


A Kerékpáros Miskolc Egyesület által a NIF-hez benyújtott közérdekűadat-igénylést itt tudjátok figyelemmel kísérni:
kimittud.atlatszo.hu/request/adatigenyles_miskolc_tehermentes