Vigyázz, erre most nincs tovább!


Akik a napokban használták a Szinva mentén húzódó kerékpárutat, hozzánk hasonlóan meglepődve láthatták a posztunk címképén szereplő jelzőtáblákat.

Megkérdeztük a kivitelező HE-DO Kft. illetékesét, hogy mi az oka a táblák kihelyezésének és mire számíthatnak az erre közlekedők.

Válaszukból kiderült: várhatóan 2022. augusztus 22-étől (tehát már hétfőtől!) lép érvénybe a tényleges lezárás és előreláthatólag három héten át fog tartani, szeptember 11-éig.
Az Y-híd vízelvezető rendszerének építését végzik.
A lezárás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megadott időszakban sem kerékpárral, sem gyalogosan nem lehet majd közlekedni a teljes Szinva-parti szakaszon.

Ez vár a Tiszai pu. felől. Fotó: Imregh István

Jeleztük: az ilyen lezárás előtt megfelelő egyeztetésre és alkalmas terelőút kijelölésére van szükség, ami most elmaradt.

Azt vállalta a HE-DO, hogy a Tiszai pályaudvar felőli táblákat áthelyezik a kerékpárút kezdetéhez, valamint, hogy kiírják a munkák tartamát.

A belváros felől. A jelzőtáblákat az út bal oldalán helyezték ki. Fotó: HE-DO

Az igazi gondot a kijelölt terelőút hiánya okozza.

Adná magát a Katalin – Bajcsy-Zsilinszky – Baross Gábor utca, ezek az útszakaszok azonban jelenlegi állapotukban egyáltalán nem tekinthetők kerékpározásbarátnak. Egyik szakaszon sincs kerékpárforgalmi létesítmény, viszont a többi Y-korlátozás miatt a Bajcsyn és a Barosson jelentősen megnőtt és vadabbá vált a gépjárműforgalom.
Ezt tovább nehezíti, hogy a Bajcsyn építkezés folyik, komoly korlátozásokkal.
A Barosson pedig a gömbsüvegsor miatt nem lehet szabályosan előzni a kerékpárokat.

Nehéz okos tanácsot adni, hogy milyen útvonalat válasszatok, de az elkövetkező hetekben biztosan nagyobb körültekintésre lesz szükség.

A problémát – egyeztetést kérve – jeleztük a városházának, mint illetékes közútkezelőnek is, az ő dolguk lett volna az előkészítés és a koordináció, megfelelő időben. Egyelőre nem világos, hogy a terelőút hiányára sikerül-e megoldást találni.

Frissítés:
A Tiszai pályaudvar felőli táblákat már át is helyezték, így legalább az megoldódott, hogy aki erről hajtana be a kerékpárútra, már az út elején tájékoztatást kap a lezárásról.

A kerékpárút elejére áthelyezett táblák, köszönjük. Fotó: Jakab Lajos

KÉPEK FORRÁSA

Címlapkép és frissítés fotó: Jakab Lajos

Szövegközi képek: Imregh István, illetve HE-DO Kft.