Így megy ez az angoloknál: Tempo 30-as zóna lett a teljes City of London


[note]Háttérinformáció

A "City of London" olyan, akár egy városon belüli város. A City ma az egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központ, s a világméretű pénzügyek tekintetében együtt lehet emlegetni New Yorkkal. A City lakossága 10 000 fő alatt van, de több mint 340 000 embert alkalmaznak itt. A City nem tartozik a 32 londoni kerület közé. A területet a City of London Corporation irányítja, melynek feladatai közé olyan, általában nem a helyi tanács irányítása alatt álló feladatok is tartoznak, mint a City területén működő rendőrség felügyelete.

-- A tények forrása a Wikipédia[/note]

Mi történik Londonban?

"On 20 July 2014 the City of London Corporation will implement a 20mph speed limit across almost all of the City."

-- jelentette be a CoL Corporation, a City irányító testülete. Vagyis a City területének csaknem egészén július 20-i hatállyal a testület bevezeti a 20 mérföld per órás, azaz 32 kilométer per órás sebességkorlátozást. Ez körülbelül tehát a mi "Tempo 30-unknak" feleltethető meg. Amint az a háttérinformációból is kiderülhetett, az intézkedés mintegy 340000 embert érint közvetlenül -- lakosokat és ingázókat egyaránt.

[caption id="attachment_2430" align="aligncenter" width="560"]City of London 20mph speed limit A korlátozás által érintett városrész[/caption]

Az intézkedéssel egyidejűleg, két, továbbra is 30 mph-s vonal kivételével a Transport for London, London közösségi közlekedéséért felelős társasága is 20 mérföldre mérsékli a közösségi közlekedési eszközök maximális sebességét.

A CoL Corporation elébemegy a kérdésnek, ami a legtöbb utazót érdekelheti: mennyivel növeli ez az intézkedés a Cityben közlekedők eljutási idejét? A válasz pedig: szinte semennyire. A Cityn belül jelenleg az átlagos haladási sebesség 21.9 mérföld óránként. Ezt 20 mérföldes óránkénti sebességre csökkentve egy, a City egyik végéből a másikba irányuló utazás időtartama mintegy 25 másodperccel fog növekedni.

[caption id="" align="aligncenter" width="560"] A kép forrása: thetimes.co.uk[/caption]

A City of London Corporation számításai szerint a 20 mph-s korlátozás bevezetése évente mintegy 7 százalékkal csökkenti majd a baleseti rátát -- ez évi körülbelül harminc be nem következett balesetet jelent. Adott esetben 30 megelőzött halálesetet vagy súlyos sérülést. Mármint ha betartják...

És hogy betartják, arról nem sikánok vagy bukkanók és fekvőrendőrök fognak gondoskodni -- hanem a City rendőrsége. Vagyis nem puszta látszatintézkedést hoztak, de a rendőrség segítségével átfogó ellenőrzési tervet dolgoztak ki, melynek végrehajtását nagyon komolyan is veszik majd. Csak a pénzbehajtás lenne a cél? Nem valószínű, hiszen az itt kiszabott bírságok nem a City kasszájába folynak be, hanem a központi költségvetést gyarapítják.

És most ti jöttök!

Véleményetek szerint mennyiben segítené (illetve: segítené-e) Miskolc közlekedését a Tempo 30 övezetek kialakítása? Csökkentené-e a balesetek számát egy hasonló intézkedés például Miskolc belvárosában? Élhetőbbé tenné-e a várost a Tempo 30? Írjátok meg véleményeteket kommentben, vagy az egyesület Facebook-oldalán!