Szerszámot kölcsön nem adunk!


E rövidke írás címében olvasható kinyilatkoztatás az egyik miskolci kerékpárüzlet üvegajtaján díszeleg. Amikor elmentem mellette, arra gondoltam, hogy mennyire igaz, amit a fejlett kerékpáros kultúrájú városok szakemberei mindig hangsúlyoznak: a kerékpározás fejlesztése bizony nem csupán a közlekedési hálózat fejlesztéséből áll, hanem más elemek fejlesztéséből is, és ezek között nagyon fontosak a szolgáltatások.

Számos európai városban ma már természetesek a kerékpártámaszoknál, kerékpárüzleteknél létesített közpumpák, bárki által használható szerszámok.

Az itt látható két kép tanúsága szerint például az egyik passaui kerékpárüzlet tulajdonosa látott abban fantáziát, hogy a Duna-menti kerékpárút mellett szerszámokat helyezzen ki bárki általi ingyenes használatra.

[caption id="attachment_419" align="alignnone" width="550" caption="Szerszámhasználati lehetőség Passauban"]Szerszámhasználati lehetőség Passauban[/caption]

Miskolci kollégája erre még üzlete előtt sem hajlandó.

Miskolc ma még sajnos nemcsak a nyomvonalas bringás infrastruktúrában, hanem a kapcsolódó szolgáltatások színvonalában és különösen a szemléletben is elmaradott.

Abba pedig talán nem is jó belegondolni, hogy mit várjunk azoktól, akik nem is ismerik a bringázást, ha még azok is kerékpáros-ellenesen gondolkodnak, akik a bringásokból szeretnének megélni...